ΥΠΕΝ : Οι δασικοί χάρτες δεν επηρεάζουν την ιδιοκτησία του πολίτη, εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας – Ξεκινά η 2η φάση ανάρτησης δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροι 31 Οκτωβρίου 2017 Αργύρης
Ξεκινάμε με ένα νέο κομμάτι δασικών χαρτών. Ολοκληρώνεται το 35% των δασικών χαρτών, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους δασικούς χάρτες –περίπου το 17% της χώρας– και έχουμε σε εξέλιξη τις μελέτες για το υπόλοιπο 46% των δασικών χαρτών, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Οι δασικοί χάρτες δεν επηρεάζουν την ιδιοκτησία του πολίτη, εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, πρόσθεσε ο αν. ΥΠΕΝ.
Παράλληλα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι ξεκινά από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 η 2η φάση ανάρτησης δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιώντας τη δέσμευσή του για την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, προχωρά από τις 30 Οκτωβρίου 2017 στην έναρξη του δεύτερου μέρους της κλιμακωτής ανάρτησης των δασικών χαρτών, σε μια έκταση που αντιστοιχεί στο 17% της χώρας.
Οι περιοχές που αναρτώνται στις 30/10 είναι οι κάτωθι:
- Πέλλα, Περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Πέλλας, εκτός του προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Έδεσσας που μετείχε στην προηγούμενη ανάρτηση, και
- Καβάλα, Περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Καβάλας, και συγκεκριμένα το υπόλοιπο του Δήμου Καβάλας που δεν είχε αναρτηθεί στην πρώτη φάση καθώς και ο Δήμος Παγγαίου.
Οι περιοχές αυτές θα είναι και οι πρώτες που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, από τη Δευτέρα13 Νοεμβρίου 2017 και για 105 ημέρες, δηλαδή έως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, θα είναι δυνατή :
- η χρήση της πλατφόρμας υποβολής αντιρρήσεων στην ιστοσελίδα https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx,
- η χρήση της πλατφόρμας υποβολής πρόδηλου σφάλματος στην ιστοσελίδα https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasikaAit_Page.aspx ή εναλλακτικά υποβολή αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών,
- η υποβολή στο αρμόδιο Δασαρχείο αιτήματος εξαγοράς/χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα που καλλιεργείται γεωργικά.
Για τους κατοίκους εξωτερικού η καταληκτική ημερομηνία λήξης των παραπάνω εργαλείων είναι η Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.
Ο υπόλοιπος προγραμματισμός αναρτήσεων για το επόμενο διάστημα αφορά τις περιοχές αρμοδιότητας των παρακάτω Διευθύνσεων Δασών:
- Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017: 1) Θεσπρωτίας, 2) Ξάνθης
- Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017: 1) Αρκαδίας
- Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017: 1) Φλώρινας, 2) Λέσβου
- Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017: 1) Καβάλας (το νησί της Θάσου), 2) Κιλκίς
- Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017: 1) Χανίων, 2) Σερρών
- Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017: 1) Ζακύνθου
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 θα αναρτηθεί κομμάτι του ήδη κυρωμένου χάρτη της Σαντορίνης, μόνο όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπως προβλέπεται από τις παραγράφους 4 και 6 του άρθρου 155 του ν. 4389/2016 και η χρήση των πιο πάνω εργαλείων θα είναι δυνατή μόνο για τις εκτάσεις αυτές.
Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός ανάρτησης του δασικού χάρτη στις περιοχές αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Δασών Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ημαθίας, Καρδίτσας, Σερρών, Τρικάλων, Χίου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας και Πειραιά.
Για όλες τις παραπάνω περιοχές οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών για την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη χρήση των εργαλείων που αφορούν τους δασικούς χάρτες, καθώς και για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης της δυνατότητας χρήσης αυτών.
Σχετικά Άρθρα
- ΓΕΩΤΕΕ: διαθέσιμα τα γεωχωρικά δεδομένα διορθώσεων δασικών χαρτών
- Παρουσίαση: «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»
- Δασικοί χάρτες: «για πέντε λόγους θα ξαναδοθεί παράταση στις αντιρρήσεις»
- Δασικοί χάρτες: προσωρινή κύρωση με “τρύπα” 2,5 εκατ. στρεμμάτων
- ΥΠΕΝ: αρχική κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας
- Συλλογικό έργο «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»