ecopress
Μεταρρύθμιση που αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, καθώς με την κύρωση τους επιλύονται χρόνια προβλήματα, χαρακτήρισε, τους δασικούς χάρτες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας... ΥΠΕΝ: Οι Δασικοί χάρτες «ξεκλειδώνουν» πολεοδομικό σχεδιασμό και επενδύσεις στην Κρήτη

Μεταρρύθμιση που αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, καθώς με την κύρωση τους επιλύονται χρόνια προβλήματα, χαρακτήρισε, τους δασικούς χάρτες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη στο πλαίσιο εκδήλωσης για τους δασικούς χάρτες που οργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, με την κύρωση των δασικών χαρτών επιλύονται σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα και απλοποιούνται χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος όπως οι πράξεις χαρακτηρισμού, που συνδέονται με την επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού και τις αναπτυξιακές επενδύσεις.  

O κ.Φάμελλος συναντήθηκε στο Ηράκλειο με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή, παρουσία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, ενώ ακολούθησε συνάντηση με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

«Είναι γεγονός ότι η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών θα δώσει και στην Περιφέρεια της Κρήτης ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Δεν θα υπάρχει καμία ένσταση στις χρήσεις γης, δεν θα υπάρχουν διαφωνίες, δεν θα χρειάζονται οι χρονοβόρες πράξεις χαρακτηρισμού και ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Φάμελλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα μπορέσομε πολύ εύκολα να ολοκληρώσουμε το επόμενο βήμα που είναι το κτηματολόγιο και βέβαια και το δασολόγιο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «Οι δασικοί χάρτες ήταν μια σημαντική υποχρέωση εδώ και 40 χρόνια», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός προσθέτοντας: «Δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη για να λυθούν ως πρόβλημα, δημιούργησαν αντί για να είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση ευρωπαϊκού τύπου έναν ογκόλιθο προβλημάτων».

«Ο δικός μας σκοπός», συνέχισε ο κ. Φάμελλος «είναι πάρα πολύ απλός. Πρώτα από όλα, για όλα τα ζητήματα για τα οποία ευθύνεται η διοίκηση -όπως πράξεις χαρακτηρισμού, πράξεις αναδασμού, κληροτεμάχια, κηρύξεις αναδασωτέων που έχουν οποιοδήποτε θέμα- δεν πληρώνει ο πολίτης τέλος αντιρρήσεων, θεωρείται πρόδηλο σφάλμα και ο πολίτης απελευθερώνεται και από αυτό το θέμα». Όπως εξήγησε, για τα ζητήματα των αντιρρήσεων έχει μειωθεί σε συντελεστή μέχρι και 80% το κόστος της αίτησης, ενώ στο κομμάτι των αγροτικών λειτουργιών έχουν νομοθετηθεί εργαλεία για να υπάρχει μια κανονικότητα. Τόνισε επίσης ότι με την κύρωση των δασικών χαρτών δεν θα υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις. «Όχι μόνο δεν θα χαθούν επιδοτήσεις αλλά πλέον ο αγρότης θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής γιατί θα είναι οργανωμένη η καλλιέργεια του», ανέφερε.

«Θεωρώ ότι ο τίτλος που μπορεί κάποιος να δώσει στους δασικούς χάρτες είναι μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είναι μια μεταρρύθμιση που αντιστοιχεί στην Ευρώπη και την κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Φάμελλος αναφέρθηκε και στην ατζέντα των επαφών που είχε με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, επισημαίνοντας ότι το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε, «πρέπει να τροποποιήσουμε την αναπτυξιακή διοικητική λειτουργία και να την προσαρμόσουμε με σύγχρονα εργαλεία καθώς πρόσφατα η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε υπέρ της αλλαγής στάσης σε θέματα της κλιματικής αλλαγής».

Υδατικοί πόροι και απόβλητα 

Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση των υδατικών πόρων μέσα από μια κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και το θέμα της λειτουργίας των μονάδων βιολογικών και της ολοκλήρωσης των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων. Όπως τόνισε ο κ.Φάμελλος, «η Κρήτη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πολύ καλή συγκυρία. Από τις 13 εναπομένουσες μονάδες που πρέπει να γίνουν, οκτώ κατασκευάζονται, μια εντάσσεται και άλλες τέσσερις είναι σε φάση έναρξης λειτουργίας. Άρα, η Κρήτη θα πληροί τις υποχρεώσεις της οδηγίας για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων».

Στη συνάντηση Αρναουτάκη- Φάμελλου συζητήθηκε και το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέσα από την ενεργοποίηση μέτρων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και την εκτροπή οργανικών. Όπως είπε ο κ Φάμελλος, «ήδη δώσαμε σήμερα σε διαβούλευση τη νέα τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη να δώσουμε και οικονομικά εργαλεία ώστε οι δήμοι να έχουν εξοπλισμό για τη διαλογή στην πηγή του οργανικού και για τα πράσινα σημεία, κάτι που είναι κοινή μας επιδίωξη».

 

Ο  αναπληρωτής Υπουργός θα παραστεί στην σύσκεψη φορέων για τη λειψυδρία και τη διαχείριση υδάτων ενώ θα επισκεφθεί και τον Δήμο Ηρακλείου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας