ecopress
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ηλιακό innovationhub, τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο... ΥΠΕΝ: η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ηλιακό Innovation Hub

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ηλιακό innovationhub, τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 12ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ICEFPE22) στην Αθήνα.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του συνεδρίου, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απολιγνιτοποίηση και την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στο 2022 αυξήθηκε κατά 33% στη χώρα μας. Προανήγγειλε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα έχουν τη μερίδα του λέοντος και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά τους τόσο η αν. Τομέαρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Π. Πέρκα, όσο και ο αν. Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας, υπογράμμισαν το σημαντικό έργο που παράγει το οικοσύστημα των Οργανικών Φωτοβολταϊκών στον Τομέα της Πράσινης Ενέργειας και συμπλήρωσαν ότι τα ελληνικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς αποτελούν παράδειγμα πετυχημένης σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «διάθεση η Περιφέρεια να ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογίες σε ενεργειακά της projects»

Στην πρώτη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο RajendranSnykanne εμπορικός ακόλουθος του Προξενείου της Ινδίας στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας «πράσινης τεχνολογίας»

Στα ημιδιαφανή 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά και στις εφαρμογές τους ως μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της πράσινης τεχνολογίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης .

Ο κ. Λογοθετίδης έκανε μια αναδρομή στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών των εύκαμπτων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών, στη δημιουργία του Οικοσυστήματος Καινοτομίας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και στο Εργαστήριο LTFN που συμμετείχε στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη θεμελίωση της Βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών όπως το Real Nano, Musicode, GrLight, Photokipia, flexfunction2 Sustain τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προϊόντα και Εφαρμογές της Βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών

Στην έμφαση που δίνεται στον ποιοτικό έλεγχο αλλά και στα βιώσιμα υλικά στη βιομηχανική παραγωγή των οργανικών ηλεκτρονικών, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της COATEMA ThomasKolbusch. Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών και είναι ένα από τα βασικά μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A, ενώ συμμετέχει με άλλους εταίρους του οικοσυστήματος (OrganicElectronic Technologies, BL Nanobiomed, HOPE-A, LTFN) σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας των FPEs στην Ευρώπη (εύκαμπτα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά).

Από την πλευρά της OrganicElectronic Technologies ο Ευάγγελος Μεκερίδης υπεύθυνος της τεχνολογικής ανάπτυξης της εταιρείας, μιλώντας για την Βιομηχανία των Εκτυπωμένων Εύκαμπτων Ηλεκτρονικών αναφέρθηκε σε μερικές από τις εμβληματικές συνεργασίες της ΟΕΤ όπως αυτή με το ερευνητικό τμήμα της FIAT, αλλά και σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία έχει λάβει μέρος η εταιρεία, αναλαμβάνοντας σε πολλά από αυτά σημαντικότατο ρόλο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με εισηγήσεις που αφορούν τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, τους αισθητήρες και τις μπαταρίες, ενώ έγινε και βράβευση των νεοφυών επιχειρήσεων του κλάδου, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό καινοτομίας της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του ICEFPE22 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά και τις εφαρμογές των οργανικών ηλεκτρονικών στα θερμοκήπια. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και θα χαιρετίσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Στη διάρκεια της Ημερίδας για τα Αγροβολταϊκά θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία για τις εφαρμογές των εύκαμπτων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα από τη χρήση τους στο πλήρως αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο υδροπονικής τομάτας που λειτουργεί στη Θέρμη, Θεσσαλονίκης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας