ecopress
«Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης για αναπλάσεις και για τα κτίρια είναι και αυτό ένα χρηστικό εργαλείο, με τις ζώνες πολεοδομικού συντελεστή, ουσιαστικά να... ΥΠΕΝ: η μεταφορά συντελεστή χρηματιστήριο δόμησης για αναπλάσεις

«Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης για αναπλάσεις και για τα κτίρια είναι και αυτό ένα χρηστικό εργαλείο, με τις ζώνες πολεοδομικού συντελεστή, ουσιαστικά να αποτελούν ένα χρηματιστήριο δόμησης, που διευκολύνει τις αναπλάσεις” δήλωσε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2026 θα υπάρχουν χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

Ένας “οδηγός για μελλοντικές λύσεις” είναι οι αστικές παρεμβάσεις και οι φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες αναπλάσεις που θα κάνουν τις πόλεις βιώσιμες, για τον κάτοικο, τον επισκέπτη, τον επενδυτή και αυτό ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, τόνισαν οι ομιλητές στην ομώνυμη θεματική ενότητα στο συνέδριο Thessaloniki Future Thinking Dialogues. (TFTD)

Ευθύμιος Μπακογιάννης: ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός σε πλήρη εξέλιξη

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι για τις αστικές αναπλάσεις ήδη τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό πάνω από τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

“Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του 2026 να υπάρχουν χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια, σύγχρονοι όροι δόμησης, που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση και στην ασφάλεια δικαίου, ώστε ο επενδυτής για τουλάχιστον είκοσι χρόνια να κάνει το σχεδιασμό του, ανεπιφύλακτα, χωρίς προσκόμματα. Επίσης, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης για αναπλάσεις και για τα κτίρια είναι και αυτό ένα χρηστικό εργαλείο, με τις ζώνες πολεοδομικού συντελεστή, ουσιαστικά να αποτελούν ένα χρηματιστήριο δόμησης, που διευκολύνει τις αναπλάσεις”.

Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι και για τη Θεσσαλονίκη τρέχει, επίσης, ένα πρόγραμμα ως το Δεκέμβριο του 2025 για τις αστικές αναπλάσεις, τη μετατροπή χώρων σε φιλικότερους για τους πολίτες, ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, με πράσινες λύσεις, κ.α.

“Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πόλεις με στόχο για κλιματική ουδετερότητα και πρέπει ως το 2030 να έχει υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις, που έχουν υποβληθεί. Είναι εκατό πόλεις σε όλη την Ε.Ε. τέτοιες και το ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια από αυτές είναι μεγάλη πρόκληση και ευθύνη. Χρειάζεται να αλλάξει και νοοτροπία, να περιοριστεί η αυτοκίνηση, οι αποστάσεις είναι μικρές. Για τον μέσο Ευρωπαίο, το περπάτημα και το ποδήλατο είναι η καθημερινότητα του. Η Θεσσαλονίκη έχει κυκλοφοριακό, αλλά το προκαλεί κυρίως η στάθμευση. Πρέπει να απελευθερωθούν χώροι που καταλαμβάνονται από το αυτοκίνητο και να δοθεί χώρος σε φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις”.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στις πόλεις του μέλλοντος και στους τρόπους με τους οποίους θα αποφευχθούν ακραία αστικά προβλήματα, λέγοντας:

“Το 2050 πάνω από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Η ζωή σε κάποιες μεγα-πόλεις θα ειναι δύσκολη. Το μοντέλο αυτό μπορεί να το φρενάρει μόνο η ποιότητα ζωής. Σμίκρυνση αποστάσεων, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, δίκτυα, καθαρό περιβάλλον, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον για περιφερειακές επενδύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων”.

Γιώργος Μυλωνάς: πρέπει να δημιουργούμε κλίμακες ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της Alumil , Γιώργος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει δυναμισμό και ζωντάνια και, αφού επεσήμανε ότι το ThessInTec ήδη κινεί το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό, τόνισε ότι πρέπει από τώρα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης.

Σημείωσε, ότι πρέπει να λυθούν προβλήματα, όπως, πού θα μείνει, πώς θα μετακινηθεί, πώς θα ζήσει ο κόσμος που ενδιαφέρεται στο μέλλον να δραστηριοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, να εργαστεί, ή να επενδύσει και πρόσθεσε:

“Εγώ βλέπω, ότι η πόλη θα μεγαλώσει. Για να κάνουμε development μετά από μερικά χρόνια είναι απαραίτητο από σήμερα να δούμε το θεσμικό πλαίσιο να γίνουν κάποια πράγματα γρήγορα, με νόμιμο τρόπο. Στην Ελλάδα δεν ξεκινάμε ποτέ, όλα εδώ είναι μικρά….πρέπει να δημιουργούμε κλίμακες ανάπτυξης. Χαιρόμαστε που γίνονται έργα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν πριν από πολλές δεκαετίες. Πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις πιο γρήγορα”.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι πολυσύχναστα σημεία της πόλης ακόμη δεν έχουν καλό σήμα κινητής τηλεφωνίας, πχ η περιφερειακή, η Θερμή και το Πανόραμα.

Γιάννης Παπαγεωργίου: προτεραιότητες σε τέσσερις άξονες

Ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, υπογράμμισε ότι “ο πρωθυπουργός έχει σε προτεραιότητα τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της” και σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις κινούνται σε τέσσερεις άξονες, υποδομές- επενδύσεις, υγεία και πρόνοια και μεγάλες αναπλάσεις.

“Να κινηθούμε σε αυτούς τους άξονες, είναι αναγκαίο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε βάρος και στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών” είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε, επίσης, για το μετρό που παραδίδεται σε λίγες μέρες, το σχέδιο για τη ΔΕΘ, το πάρκο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και άλλες δράσεις που αλλάζουν την πόλη.

Το 4ο TFTD διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας