ΥΠΕΝ: κίνητρα ανοικοδόμησης και “φρένο” στην εκτός σχεδίου δόμηση
ΚτηματαγοράΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 4 Μαΐου 2020 Αργύρης
Ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, με μείωση των συντελεστών δόμησης αύξηση των αρτιοτήτων και κατάργηση των ακραίων παρεκκλίσεων περιλαμβάνεται στις βασικές ρυθμίσεις του νέου πολεοδομικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.
Το νέο νομοθέτημα του ΥΠΕΝ, που ακολουθεί το «περιβαλλοντικό νομοσχέδιο», το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, έχει τίτλο «εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής νομοθεσίας». Παρουσιάστηκε επί της αρχής στο υπουργικό Συμβούλιο και προγραμματίζεται να δοθεί για διαβούλευση μέσα στον Μάιο.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις «θα υιοθετηθούν για πρώτη φορά η μείωση, έστω και περιορισμένη, των συντελεστών δόμησης, η αύξηση των αρτιοτήτων και η κατάργηση των ακραίων παρεκκλίσεων». Το ΥΠΕΝ προωθεί συγκεκριμένα την κατάργηση των κατά παρέκκλιση αρτιοτήτων κάτω των 4 στρεμμάτων (δηλαδή των 2 στρεμμάτων έως 750 τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με την χρονολογία κατάτμησης).
Παράλληλα, θα πριμοδοτηθούν οι οργανωμένες μορφές ανάπτυξης (οικιστικές ή τουριστικές), πιθανότατα μέσω αυξημένου συντελεστή.
Νέες εντάξεις στο σχέδιο
Σε αντιστάθμισμα του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης λένε από το ΥΠΕΝ ότι θα θεσπιστούν κίνητρα ανοικοδόμησης σε εντός σχεδίου περιοχές και παράλληλα θα επιταχυνθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ώστε να προκύψει νόμιμη πολεοδομημένη γη και οι περιοχές που έχουν τις προϋποθέσεις πολεοδόμησης να βγουν από την «καραντίνα» της αυθαίρετης δόμησης.
Σήμερα μόνο το 20% της ελληνικής επικράτειας διαθέτει πολεοδομικά σχέδια, ενώ τρέχουν μελέτες για το 26%. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι σε μια εξαετία να έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα.
Η εκπόνηση των ΤΧΣ δεν θα γίνει σε επίπεδο δήμων, αφού κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν καθυστερήσεις αλλά σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων με μια ιεράρχηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ξεκινήσουν πρώτα από εκείνα που δέχονται μεγάλες αναπτυξιακές πιέσεις ή έχουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου και επειδή είναι αδύνατο να τρέχουν μελέτες ταυτόχρονα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα – τα οποία είναι περισσότερα από 1.000 σε όλη τη χώρα – καθώς το δυναμικό των μελετητών επαρκεί για τη διενέργεια 200 μελετών ταυτοχρόνως, θα γίνουν κινήσεις ώστε να μειωθεί η χρονική περίοδος από την ανάθεση έως την έγκριση των σχεδίων στα 2,5 χρόνια από τα 12 που απαιτούνται σήμερα για την ολοκλήρωση ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή ενός Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ).
Οργανωμένη ανάπτυξη
Με άλλη διάταξη, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενίσχυση των διαφόρων μορφών οργανωμένης ανάπτυξης για όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι για παράδειγμα η βιομηχανία, εφοδιαστική κ.λπ. Μεταξύ αυτών, είναι η αύξηση του συντελεστή δόμησης από 0,2 (περίπτωση επιχειρηματικών πάρκων) σε 0,3, καθώς και η βελτίωση άλλων όρων δόμησης όπως ο συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης και το επιτρεπόμενο ύψος.
Σχετικά Άρθρα
- ΣΕΠΟΧ: παράθυρο για εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω των νέων ΕΠΣ
- Εκτός σχεδίου: στο παραπέντε αίτημα απόσυρσης της ρύθμισης του ΥΠΕΝ
- Εκτός σχεδίου: «πακέτο» οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μικρά και μεγάλα οικόπεδα
- ΥΠΕΝ: πέρασε από υπουργικό συμβούλιο νέο πολεοδομικό, χωροταξικό νομοσχέδιο
- ΣΕΠΟΧ: «έκρηξη» αυθαιρέτων και εκτός σχεδίου δόμησης
- ΥΠΕΝ: ανακοινώθηκε η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης σε μικρά οικόπεδα