ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νομοθετικές ρυθμίσεις,  που όπως είπε «θα δώσουν λύσεις και διέξοδο» για τη συνέχιση υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, αρτιότητας και οικοδομησιμότητας... ΥΠΕΝ: “λύσεις διεξόδου” για αυθαίρετα κατηγορίας 5 και εκτός σχεδίου δόμηση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νομοθετικές ρυθμίσεις,  που όπως είπε «θα δώσουν λύσεις και διέξοδο» για τη συνέχιση υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, αρτιότητας και οικοδομησιμότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς. Ο ίδιος παρουσίασε  τον προωθούμενο σχεδιασμό για τις οικοδομικές άδειες, την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και τους νέους κανόνες λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης.

Κατά την ομιλία του στη διαδικτυακή συζήτηση (webinar) με θέμα: «νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό – συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ, ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι έως τον Ιούνιο δημοπρατούνται οι 100 πρώτες μελέτες των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ανέφερε  ότι το πρόγραμμα αφορά την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών, οι οποίες θα καλύψουν συνολικά 800 από τις 1135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας, δηλαδή το 80% του χώρου της επικράτειας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 245 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των σχετικών δράσεων θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

  • Τι ειπώθηκε στη διαδικτυακή συζήτηση του ΤΕΕ για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό – Νέο Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων δείτε εδώ
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδικτυακή συζήτηση στο κανάλι της Αίθουσας Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο youtube: εδώ

Ανακοινώσεις ΥΠΕΝ

Με την ευκαιρία της ομιλίας του, ο κ Ταγαράς, αφού τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΤΕΕ και τους φορείς τους μηχανικών και υπογράμμισε τη βούληση του για διαρκή διάλογο και συνεργασία, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν και απασχολούν τους μηχανικούς και τους πολίτες, παρουσίασε όπως είπε «και τα μηνύματα για το ότι εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος». Συγκεκριμένα:

Για τη συνέχιση υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5. Ο κ Ταγαρας είπε ότι: «το θέμα των αυθαιρέτων, που αφορά στην κατηγορία  5 μας απασχολεί πάρα πολύ. Επεξεργαζόμαστε λύσεις και διεξόδους γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα προβλήματα,  λόγω της μη συνέχισης υπαγωγής  για  της κατηγορίας 5  κτίρια που αφορούν σε αυθαίρετες κατασκευές είτε αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.   Για όλα αυτά τα πράγματα να ξέρετε ότι εξελίσσουμε λύσεις και θα δώσουμε διεξόδους.  Λαμβάνω πολλά μηνύματα και από αυτοδιοικητικούς, για σχολεία που είναι στην κατηγορία 5, για Δημοτικά κτίρια που είναι στην κατηγορία 5 και είναι πολλά στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα όμως και για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης σε σχέση με αυτά στα οποία είχε επιτραπεί να ρυθμιστούν στην κατηγορία 5, όπως ρυθμίζονται και αυτά που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σήμερα».

Για την εκτός σχεδίου δόμηση:  O κ Ταγαράς ανέφερε ότι «έχουμε θέματα που μας απασχολούν στην εκτός σχεδίου δόμηση, μετά και το νόμο 4759/2020,  όπου υπάρχουν και λάθη, υπάρχουν και ελλείψεις, χρειάζονται ερμηνείες και θα υπάρξουν συντομότατα και χρειάζονται και ρυθμίσεις που και αυτές επεξεργαζόμαστε».

Για τις οικοδομικές άδειες:  ο κ Ταγαράς είπε ότι: για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών συνεργαζόμαστε με το ΤΕΕ, ώστε ακόμη και αυτά τα οποία δεν γίνονται ηλεκτρονικά σήμερα,  πιο συγκεκριμένα οι εγκρίσεις, που είναι προαπαιτούμενες για την  έκδοση της οικοδομικής άδειας, καθώς κάποιες από αυτές εξακολουθούν να γίνονται με το συμβατικό παλαιό τρόπο, όπως για παράδειγμα βεβαιώσεις από τα δασαρχείο, την αρχαιολογία, να διεκπεραιώνονται ψηφιακά. Ο στόχος είναι και τα συστήματα και οι υπηρεσίες να διασυνδεθούν μεταξύ τους,  ούτως ώστε ότι γίνεται από πλευράς δημοσίου, στον μηχανικό, δια μέσου του οποίου ασχολείται ο κάθε πολίτης με τα τεχνικά,  να του δίνεται η δυνατότητα με ταχύτητα και με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς κόστος η με  μειωμένο κόστος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου του».

Για τις ψηφιακές πολεοδομικές πλατφόρμες. Ο κ. Tαγαράς είπε ότι:  Όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η ρύθμιση αυθαιρέτων, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η πλατφόρμα των ελεγκτών δόμησης όλα αυτά τα συστήματα εντός του ΤΕΕ θα διασυνδεθούν οριζόντια ούτως ώστε όλες οι πληροφορίες να δίνονται άπαξ. Και από το κάθε ένα να ενημερώνονται αυτόματα όλα τα συστήματα για να μπορεί ο μηχανικός να εξυπηρετείται και να επιταχύνονται οι διαδικασίες, για να μην ταλαιπωρούμαστε και για να μην υπάρχει κόστος».

Για την ταυτότητα κτιρίου, ο κ Ταγαράς είπε ότι:  «έχουμε θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα και τις  βεβαιώσεις μηχανικών.  Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες.  Δώσαμε παράταση, όπως ξέρετε στην ουσία παράλληλης εφαρμογής της διαδικασίας της ταυτότητας κτιρίου με τις βεβαιώσεις των μηχανικών για τις μεταβιβάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Για τις ΥΔΟΜ, ο υφυπουργός ΠΕΝ, κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ, διατύπωσε την αντίθεσή του στον κεντρικό σχεδιασμό θέσπισης μιας ΥΔΟΜ ανά Δήμο, αποσαφηνίζοντας ότι είναι υπέρμαχος της ίδρυσης ΥΔΟΜ ανά περιφερειακή ενότητα (πρώην νομαρχίες), εξαιρουμένων των αστικών κέντρων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας και διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύστασης της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα επιλύσει προβλήματα για μεγάλες επενδύσεις. «Το πρόβλημα με τις Υπηρεσίες Δόμησης σε όλη την Ελλάδα όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι  μείζον. Σε πολλές περιοχές δεν λειτουργούν. Δεν λέω ότι υπολειτουργούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ Ταγαράς.

Ν. Ταγαράς: Το στοίχημα προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης θα κερδηθεί

«Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και σε συνεργασία με το ΤΕΕ που θα «τρέξει» τη διαγωνιστική διαδικασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το στοίχημα προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης θα κερδηθεί» τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Ο σχεδιασμός, όπως σημείωσε, αφορά σε μια πρωτόγνωρη παρέμβαση, στην εκπόνηση ΤΠΣ για περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες με την κάλυψη του 80% από τις συνολικά 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πίστωσης 245 εκατομμυρίων  ευρώ. Ο κύριος Ταγαράς επεσήμανε ότι οι προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου τίθενται σε εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, καθώς οι μελέτες για το σύνολο της χώρας θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι το 2025. «Ξεκινά ένας σχεδιασμός του χώρου για να μπει αυτό που διαχρονικά ονομάζεται χωροταξικά και πολεοδομικά “τάξη”, με τον καθορισμό χρήσεων και όρους δόμησης, ώστε ο καθένας εκ των προτέρων και με ασφάλεια να γνωρίζει τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται. Πρέπει να περάσουμε πάνω από τον πήχη και αυτό θα κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου που εξελίσσεται όσον αφορά στην οργάνωση του χώρου και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και  συγκεκριμένα στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σε εμβληματικές αστικές αναπλάσεις πίστωσης περί τα 200 εκατ. ευρώ, στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ) -και τη διασύνδεσή τους με την Τράπεζα Γης- στην επανα-οριοθέτηση οικισμών και στον χαρακτηρισμό δημοτικών και κοινοχρήστων δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Προανήγγειλε δε ότι ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση, το Υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμίσεις που θα διορθώσουν αστοχίες και ελλείψεις που παρατηρούνται στον τελευταίο νόμο 4759/2020.

Ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε επιπλέον τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με τα Ειδικά Χωρικά Πλαίσια τόσο για τη Βιομηχανία όσο και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και για την πρόσφατη ρύθμιση -σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού- για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και για κάθε θέμα όπου υφίσταται  συναρμοδιότητα), με τη σύσταση διευρυμένης Ειδικής Επιτροπής.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε την άμεση ανάγκη μετάβασης από τη συμβατική στην ψηφιακή εποχή, η οποία όπως τόνισε, ήδη  βρίσκεται σε εξέλιξη – σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τόσο στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, στην ψηφιακή ρύθμιση αυθαιρέτων και στο ζήτημα με τους ελεγκτές δόμησης, με τελικό στόχο τη διασύνδεση όλων αυτών των ηλεκτρονικών συστημάτων που θα διευκολύνουν καθοριστικά και με ασφάλεια δικαίου ιδιοκτήτες, μηχανικούς και επενδυτές.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός, κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ, διατύπωσε την αντίθεσή του στον κεντρικό σχεδιασμό θέσπισης μιας ΥΔΟΜ ανά Δήμο, αποσαφηνίζοντας ότι είναι υπέρμαχος της ίδρυσης ΥΔΟΜ ανά περιφερειακή ενότητα (πρώην νομαρχίες), εξαιρουμένων των αστικών κέντρων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας και διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύστασης της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα επιλύσει προβλήματα για μεγάλες επενδύσεις.

Κλείνοντας την παρέμβασή του,  ο κ. Ταγαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των δασικών χαρτών κάνοντας λόγο για «εκκρεμότητες, παραλείψεις και “πληγές” του παρελθόντος που ο τεχνικός κόσμος γνώριζε και δεν αιφνιδιάζεται με τα σημερινά προβλήματα δεκαετιών που ανακύπτουν. Η Κυβέρνηση εκφράζει τη βούλησή της να αντιμετωπίσει το  θέμα με οριζόντιο τρόπο και σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας