ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Την άμεση κατάθεση  νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα επανέλθει το δικαίωμα τακτοποίησης για αυθαίρετα της κατηγορίας 5 ανακοίνωσε ο αρμόδιος... ΥΠΕΝ: λύσεις για αυθαίρετα κατηγορίας 5 και μεταβιβάσεις σε πολυκατοικίες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Την άμεση κατάθεση  νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα επανέλθει το δικαίωμα τακτοποίησης για αυθαίρετα της κατηγορίας 5 ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Πάτρα, όπου παρουσίασε τις εξελίξεις για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Παράλληλα ο Νίκος Ταγαράς είπε ότι εξετάζονται νομοθετικές λύσεις σε πολεοδομικά θέματα, που έχει θέσει  η ΠΟΜΙΔΑ, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα δικαιοπραξιών  σε οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυκατοικιών.

-«Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» που αφορά 20.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ θα έχει προκηρυχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο»

Ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ και παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων λέγοντας πως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του 2021 και του 2022, που αφορά περίπου στους 125.000 ωφελούμενους επεκτάθηκε με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 δις ευρώ.

Την αμετάκλητη κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης για γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022 ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, το μεσημέρι της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2022 στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακίνητων στην Πάτρα και παρουσίασε ρύθμιση «εξπρές», για το διάστημα των 12 εργάσιμων ημερών που απομένουν. Δείτε εδώ στο ecopress

 Αυθαίρετα κατηγορίας 5

-«Ερχόμαστε να καλύψουμε αυτή την εκκρεμότητα, διότι είναι ανάγκη όχι μόνο τα δημόσια αλλά και για τα ιδιωτικά κτίρια τα οποία δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ούτε να αναβαθμιστούν ενεργειακά», είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ ανακοινώνοντας ότι θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, (όσα κτήρια δεν έχουν άδεια ή έχουν  άδεια και υπερβάσεις στο ύψος πάνω από 20% ή υπερβάσεις δόμησης πάνω από 40%).

-«Αυτή τη στιγμή πλην ορισμένων περιπτώσεων δεν υπάρχει δυνατότητα τακτοποιήσεις για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5. Θα περάσουμε ρύθμιση, όπου θα επανέλθει το δικαίωμα τακτοποίησης για την κατηγορία 5  αυθαιρέτων, για να κλείσουμε μία εκκρεμότητα που έχει δημιουργήσει πολλές παρενέργειες» είπε ο κ Ταγαράς και  ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα: «Δήμος από τη Βόρεια Ελλάδα έχει 14 αυθαίρετα κατηγορίας 5 από τα οποία τα 11 είναι σχολεία και το ένα κτίριο πρώην δημαρχείο. Θέλει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση και δεν μπορεί».

Προβλήματα στις μεταβιβάσεις

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά την εισηγητική ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή Κρίση και Ακίνητη Ιδιοκτησία» που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022 στην Πάτρα έθεσε τέσσερα θέματα που προκαλούν προβλήματα στις δικαιοπραξίες για οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυκατοικιών, τα οποία είναι:

1.Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν κατά την τακτοποίηση με το ν. 4495/2017 διαπιστώνεται διαφορά στην επιφάνεια.

2.Η απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη της σχετικής πράξης σύστασης, να μην απαιτεί τροποποίησή της.

3.Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες πολυκατοικίες.

4.Επίλυση του προβλήματος των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ κατά την ομιλία του είπε ότι τα θέματα αυτά, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή πολεοδομικών και ιδιοκτησιακών ρυθμίσεων του παρελθόντος, εξετάζονται και στόχος είναι να υπάρξουν νομοθετικές λύσεις σύμφωνα και με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ.

Πολεοδομικές ανακοινώσεις

-«Βάζουμε τάξη στον χώρο με κανόνες και αρχές δικαίου, καλύπτοντας ένα διαχρονικό κενό» ανέφερε ο Νίκος Ταγαράς και  μίλησε για ένα «πλέγμα σχεδιασμού για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή»,  εφόσον «για πρώτη φορά θα ενταχθούν σε μια ενιαία βάση δεδομένων, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για προστατευόμενες περιοχές, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, για να κλείσουν πληγές που αφορούν χαρακτήρα μορφή (δασικό, αγροτικό) και ιδιοκτησιακά δικαιώματα (δημοσίου, ιδιώτη). Στόχος είναι να φθάσουμε στο σημείο ώστε όποιος θέλει να πάρει μια πληροφορία για το ακίνητό του, ολόκληρη και ασφαλή για να την αξιοποιήσει προς όφελός του».

-«Το έλλειμμα αυτού του σχεδιασμού μας στέρησε επενδυτικές ευκαιρίες, χρηματοδοτήσεις, θέσεις εργασίας και εισόδημα που τόσο έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Ταγαράς

Νομοσχέδιο για αναπλάσεις

Ο κ. Ταγαράς από το βήμα του συνεδρίου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο νέο νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικά έργα αισθητικής αναβάθμισης και άρσης της επικινδυνότητας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη εντάσσονται έργα ανάδειξης εμβληματικών κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο Λαδόπουλος στην Πάτρα που έχει ήδη ενταχθεί σε ΣΔΙΤ, ενώ όπως είπε, εξελίσσονται πρωτοφανείς επενδύσεις σ’ όλη τη χώρα.

Νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία υλοποιούνται σε 220 Δήμους της χώρας στο 70% της επικράτειας  και με προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– «Ερχόμαστε με ασφάλεια δικαίου να καλύψουμε όλες τις εκκρεμότητες με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθορίζοντας χρήσεις γης, όρους δόμησης με κυκλοφοριακές μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών και τεχνολογικών καταστροφών, με οριοθετήσεις ρεμάτων,  να βάλουμε τάξη και να καθορίσουμε στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού περιοχή», ανέφερε. Ανακοίνωσε πως το 40% θα έχει συμβασιοποιηθεί έως το τέλος του έτους και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο θα καλυφθεί το 100% των Σχεδίων και όλα αυτά ακολούθως θα εγκριθούν με Προεδρικά Διατάγματα.

-«Θα εγκριθούν το κάθε ένα ΤΠΣ και ΕΠΣ με προεδρικό διάταγμα. Θα ξέρει ο κάθε πολίτης και ο κάθε επενδυτής τι μπορεί να κάνει και που, ώστε να μπει τάξη στο χώρο», είπε ο υφυπουργός

Ο ίδιος σημείωσε ότι παράλληλα προωθούνται οι μελέτες για την αναγνώριση οδών, αναφέροντας ότι «είναι κρίσιμο θέμα, που σχετίζεται με την οικοδομησιμότητα γηπέδων και για το οποίο υπάρχουν νομικά θέματα και εδώ και ένα αιώνα είναι πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί».

Προωθούνται επίσης οι μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλο),  ώστε να ενεργοποιηθεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της τράπεζας γης και να μην χάνονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Οριοθέτηση οικισμών

Αντιμετωπίζεται το θέμα της οριοθέτησης οικισμών, που κατέπεσαν στο ΣτΕ (στο Πήλιο, Ρέθυμνο και πολλές άλλες περιοχές) προκειμένου να λυθούν προβλήματα οικοδόμησης αλλά και μεταβιβάσεων ακινήτων. Οι οικισμοί αυτοί οριοθετούνται με νέα κριτήρια.

ΠΟΜΙΔΑ: τα προβλήματα της ακίνητης περιουσίας και οι λύσεις

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Δικηγόρος Α.Π. Στράτος Παραδιάς έκανε μια σφαιρική καταγραφή των αιτημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστιο κόστος για να συντηρήσουν την περιουσία τους, κάνοντας αναφορά στα υψηλά δημοτικά τέλη καλώντας τους δήμους να συμβάλλουν από την πλευρά τους με μειώσεις στην τιμή ζώνης, στην υπερφορολόγηση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ, στις μισθώσεις αλλά και στην ενέργεια στα ακίνητα, ενώ για την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων ανέφερε πως θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες γι’ αυτό ζήτησε άμεση χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος αλλιώς όπως είπε θα απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία.

Θετικές εξελίξεις

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι οι εξής:

Παράταση προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών Κτηματολογίου.

Παράταση αναστολής φόρου υπεραξίας στην πώληση ακινήτων

Παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

Παράταση φορολογικής απαλλαγής από δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης κτιρίων

Δυνατότητα των Δήμων να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών 2022.

Τα ανοιχτά θέματα

Όμως αναφέρθηκε και σε αρνητικές εξελίξεις, όπως είναι κυρίως:

Η επαύξηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές πολλαπλασιάζει παράλογα το φορολογικό βάρος των ιδιοκτητών τους.

Η διαφαινόμενη άρνηση παράτασης της δυνατότητας ανοικοδόμησης σε γήπεδα που υπάγονται στις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης, που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση εκατοντάδων χιλιάδων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων.

Η επαπειλούμενη θεσμοθέτηση στραγγαλιστικών μέτρων κατά των βραχυχρονίων μισθώσεων.

Δημοτικά τέλη και ΤΑΠ

Τέλος αναφέρθηκε και σε αιτήματα  που έχουν τεθεί στους αρμοδίους και αναμένεται η επίλυσή τους. Ειδικότερα για τις οικονομικές υποχρεώσεις ιδιοκτητών προς τους Ο.Τ.Α. (δημοτικά τέλη – ΤΑΠ) ζήτησε:

1.Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση κενού ακινήτου.

2.Διαρκής δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων με σταδιακά αυξανόμενα πρόστιμα.

3.Επαναφορά της παραγραφής οφειλών στην πενταετία, όπως στο Δημόσιο, αντί της εικοσαετίας.

4.Περιορισμός (πλαφόν) των προστίμων στο 50% της αρχικής οφειλής, ώστε να είναι εισπράξιμα.

 «Λύση η ενεργειακή αυτονομία»

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Αχαΐας λόγω της ενεργειακής κρίσης, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη, σημειώνοντας πως «η στροφή προς την αξιοποίηση των εθνικών και δη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην ενεργειακή αυτονομία και στο χαμηλό κόστος παραγωγής και χρήσης της ενέργειας διαφαίνεται ως μοναδική λύση». Ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας ώστε να υποστηριχθούν οι επενδύσεις στα ακίνητα προτείνοντας τα εξής:

-Να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο λαο με σκοπό την αποσόβηση της κλιματικής κρίσης

-Να θεσπιστεί ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς

-Να περιοριστεί η γραφειοκρατία

-Να επεκταθεί η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών

-Να επιδοτηθεί από το κράτος ορθά και γενναία και όχι με μεσοβέζικες λύσεις η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση τόσο στις κατοικίες όσο και στα επαγγελματικά κτίρια.

Μ. Κατρίνης: «στοχεύουμε σε δίκαιες πολιτικές»

Ο Μιχαήλ Ι. Κατρίνης, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Βoυλευτής Ηλείας τόνισε την ανάγκη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την στήριξη της αγοράς ακινήτων.

-«Σήμερα οι πολίτες χρειάζονται 26 εργάσιμες μέρες για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, έχουμε την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. «Η ακίνητη περιουσία συνιστά για μας βασικό πυλώνα και απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση» ανέφερε θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής κατοικίας. «Στοχεύουμε σε πολιτικές δίκαιες και με το βλέμμα στη νέα γενιά καθώς υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στη στέγη των νέων παιδιών και την αδυναμία να λάβουν δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα».

«Γολγοθάς» οι μεταβιβάσεις

«Η μεταβίβαση ακινήτου αποτελεί Γολγοθά, απαιτεί 2-3 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό», ανέφερε η Kατερίνα Φωτοπούλου, Συμβολαιογράφος Πατρών, τονίζοντας πως αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση εν τούτοις υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών αξιών τόνισε «μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και ζητάμε τον εξορθολογισμό τους ώστε ο κάθε πολίτης να πληρώνει ότι του αντιστοιχεί».

Φορολογικές διατάξεις

Ο Αντώνης Μουζάκης Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Φορολογικός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στις νέες  φορολογικές διατάξεις που διέπουν την ακίνητη περιουσία γνωστοποιώντας εκτός των άλλων πως οι αγοραπωλησίες δεν θα έχουν φόρο προστιθέμενης αξίας και την παράταση για δύο χρόνια ακόμα της αναστολής του φόρου υπεραξίας όπως επίσης και την παράταση έως τις 31 -12 -2024 της μείωσης του 40% του φόρου εισοδήματος για δαπάνες λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης, κ.ά.

«Αναγκαίες οι επενδύσεις»

Ο δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλ. Μηχανολόγος, Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI ανέφερε πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων προτρέποντας τους ιδιοκτήτες να κάνουν επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής κάλυψης καθώς μέχρι το 2050 με ευρωπαϊκή επιταγή θα πρέπει όλα τα κτήρια να έχουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Κλείνοντας ο κ. Τσαρούχας ενημέρωσε για το πρόγραμμα ασφάλισης της Ιντεραμέρικαν που προσφέρει με χαμηλό κόστος 34 καλύψεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Αρχαιρεσίες

H εκδήλωση έκλεισε με διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας. Στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν οι: Κυριακή Αθανασιάδη, Περικλής Καραγεωργόπουλος Νίκος Παπάκος, Εύη Τόλια – Ζούπα, Χρήστος Καποτάς, Ελένη Παπαδοπούλου, Ισμήνη Θεοδωροπούλου, ενώ στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Πλάτων Παλούμπης, Γιώργος Τσαρούχας και Μαργαρίτα Αγραπίδη.

Η  κα Αθανασιάδη απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. Ταγαρά και στον κ. Κατρίνη αναγνωρίζοντας την διαχρονική συμβολή τους για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας