ecopress
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ σε μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης... ΥΠΕΝ: μέτρα για τον λύκο, μετά από την επίθεση στην Πάρνηθα

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ σε μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης για την προστασία των ανθρώπων και της άγριας ζωής ενώ καταρτίζει σχέδιο με δράσεις 200.000 ευρώ για τον λύκο, με κάμερες παρακολούθησης και αποτρεπτικούς φράχτες.

-“Η διαχείριση της σύγκρουσης  μεταξύ του λύκου και της ανθρώπινης δραστηριότητας, εν προκειμένω αναψυχής στην Πάρνηθα αλλά και πρωτογενούς παραγωγής σε άλλες περιοχές της χώρας έχει απασχολήσει εδώ και καιρό το ΥΠΕΝ. Μάλιστα, στο τριετές Σχέδιο Δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχει καταρτιστεί, περιλαμβάνεται σχετικά η εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ” αναφέρουν από το ΥΠΕΝ.

Δείτε στο βίντεο την εμφάνιση Λύκου στην Πάρνηθα:

Επιπλέον έχει ζητηθεί χρηματοδότηση και αναμένεται έγκριση για δράσεις που προάγουν την συνύπαρξη λύκου-ανθρώπου (κάμερες παρακολούθησης, αποτρεπτικοί φράχτες) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επίσης από το ΥΠΕΝ γίνεται γνωστό ότι κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 οι εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου καθώς και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης υλοποίησης:

  • Εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον Εθνικό Δρυμό.
  • Σε συνδυασμό με τις περιπολίες θα διαμοιράζονται στους επισκέπτες φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες, αναφορικά με τη  απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια καθώς και την απαγόρευση εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του είδους.
  • Δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.
  • Εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Καλλιστώ» για θέματα διαχείρισης περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.

Τέλος από το ΥΠΕν σημειώνεται ότι μεσοπρόθεσμα θα συγκροτηθούν ειδικές ομάδες κρούσης από υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας κα του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Το περιστατικό της Πάρνηθας

Για το περιστατικό της Πάρνηθας έγινε γνωστό από τους παθόντες  ότι ο λύκος επιτέθηκε και άρπαξε τον 4μηνών σκύλο της οικογένειας, καθώς πατέρας  και η 14χρονη κόρη του πήγαιναν προς το αυτοκίνητό τους στο καταφύγιο Μπάφι. Ο πατέρας είχε πάει βόλτα με την κόρη του και το σκυλί τους στον εθνικό δρυμό, όταν ξαφνικά ένα μαύρο άγριο ζώο επιτέθηκε και άρπαξε από τον λαιμό το σκυλί. Η κόρη του σύμφωνα με τον ίδιο φοβήθηκε και άφησε το λουρί ενώ εκείνος ταραγμένος άρχισε να φωνάζει για να φοβίσει τον λύκο. Ο λύκος απομακρύνθηκε αλλά το σκυλί δεν κατάφερε να σωθεί.

Αρκτούρος: τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων

«Οι λύκοι συμβάλλουν στην προστασία και την υγεία των δασών. Υπήρξαν μέρος τους για αιώνες. Σε όποια οικοσυστήματα επανεντάσσονται ή επανεμφανίζονται με φυσικό τρόπο, παρατηρούμε την ευεργετική συνεισφορά τους στην επανάκαμψη αυτών των οικοσυστημάτων και στην επαναφορά  των δασών σε υγιή πρότυπα τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι, παράλληλα, ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας, των ηθών μας. Ωστόσο, θα πρέπει να μάθουμε και να σεβόμαστε τα όρια της άγριας ζωής», τονίζει σε ανακοίνωση της η οργάνωση «Αρκτούρος».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

-«Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα ήταν αποτέλεσμα της εξοικείωσης μέρους του τοπικού πληθυσμού του λύκου με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Παράλληλα, αναδεικνύει μια πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και σχετίζεται με την αρμονική συνύπαρξή μας με την άγρια ζωή. Η επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με φυσικό τρόπο αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική και αποκαθιστά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την περιβαλλοντική ισορροπία. Σε μία εποχή που οι απώλειες στη Φύση τείνουν να γίνουν συνήθεια, κατακτήσεις όπως αυτές θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενδυναμωθούν με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας».

Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Πάρνηθας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αναφέρει  τα εξής:

  • Η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί την συνεπή και υπεύθυνη στάση απ’ όλους (Πολιτεία, φορείς, πολίτες).
  • Ο ρόλος των αρμόδιων φορέων και της Πολιτείας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση, μέσω πινακίδων σήμανσης. Αντιθέτως, θα πρέπει να εξασφαλίζει και την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για να «εξοικειωθούν» οι πολίτες με τη συνύπαρξη τους με τα άγρια ζώα.
  • Για να μην εξοικειώνονται, όμως, τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία ή να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, δεν ταΐζουμε ποτέ και για κανένα λόγο τα άγρια ζώα. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας.
  • Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούςθα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και απ’ όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων.
  • Η άγρια ζωή δεν είναι θέαμα. Είναι απαράδεκτο και παράνομο να γίνεται χρήση τροφής για την προσέλκυση άγριων ζώων με σκοπό τη φωτογράφισή τους είτε πρόκειται για λύκους είτε για ελάφια.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σημειώνει επίσης ότι  ήδη από το Νοέμβριο ήταν σε επικοινωνία με το Καταφύγιο Μπάφι, προτείνοντας δράσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξοικείωσης του πληθυσμού με την ανθρώπινη παρουσία.

Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες για τη νέα κατάσταση στην Πάρνηθα, μετά την επανεμφάνιση λύκων. Στη συνέχεια, να σχεδιάσουμε από κοινού με την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς δράσεις αρμονικής συνύπαρξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, τέλος, πόσο πολύτιμη, απαραίτητη για την επιβίωση του πλανήτη και μοναδική είναι η βιοποικιλότητα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας