ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου το βράδυ της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2018 μίνι παράταση μόλις  … 23... ΥΠΕΝ: Μίνι παράταση 23 ημερών για την έκπτωση των προστίμων αυθαιρέτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου το βράδυ της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2018 μίνι παράταση μόλις  … 23 ημερών, έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 για την έκπτωση κατά 20% των προστίμων αυθαιρέτων.

Η ανακοίνωση

Επί λέξη η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 παρατείνεται η πρώτη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017, κατά την οποία τα πρόστιμα είναι μειωμένα κατά 20%. Η παράταση της προθεσμίας δίδεται λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά από αιτήματα φορέων του κλάδου. Θα ακολουθήσει σχετική απόφαση, σε νομοθετική ρύθμιση».

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ecopress, που με βάση αξιόπιστες και διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες κατάγραψε ότι το ενδεχόμενο της παράτασης από το ΥΠΕΝ ήταν ανοιχτό και ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξέταζε το θέμα για να πάρει απόφαση της τελευταίας στιγμής.

Διέξοδος

Έστω με τη  μίνι παράταση των μόλις  … 23 ημερών, μετά από έντονο παρασκήνιο και καταιγισμό πιέσεων και αιτημάτων, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να δώσει  διέξοδο στην αγωνία των μηχανικών και χιλιάδων κυρίως μικροιδιοκτητών, αφού προηγουμένως όμως οδηγήθηκαν σε άνισο αγώνα δρόμου τα τελευταία 24ωρα, να τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία υπαγωγής του αυθαιρέτων με την ευνοϊκή ρύθμιση, που θα έληγε στις 8 Οκτωβρίου 2018.

Από το γεγονός ότι προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα συνωστισμός υποβολών αιτήσεων αυθαιρέτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέχρι του σημείου να προκληθούν «τεχνικά προβλήματα», όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωση του, επιβεβαιώνονται οι φορείς και οι παρατάξεις των μηχανικών, που έδωσαν το μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που κατά κύριο λόγο έχουν να διαχειριστούν μικρές  πολεοδομικές υπερβάσεις, παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους είναι διατεθειμένοι να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες και να κινηθούν εντός της νομιμότητας.

Συμπεράσματα

Από την περιπέτεια μηχανικών και ιδιοκτητών με τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων των τελευταίων ημερών προκύπτουν ωστόσο δύο πρώτα και βασικά συμπεράσματα, τα οποία είναι:

  • Η ανάγκη, το ΥΠΕΝ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων, πλήρους εφαρμογής του νέου πολεοδομικού νόμου 4495/17, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι σήμερα για πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων και έτσι να επιταχυνθεί και η υπαγωγή τους στις διαδικασίες τακτοποίησης. Και δεύτερον
  • Οι μηχανικοί και  γενικότερα οι πολίτες αξίζουν και χρειάζεται να έχουν καλύτερη και πιο αξιόπιστη ενημέρωση, στα θέματα που αφορούν το επαγγελματικό και επιστημονικό έργο τους, την περιουσία τους και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο.

Το “μεγάλο καψόνι”

Είναι αλήθεια ότι το ΥΠΕΝ έπρεπε και θα μπορούσε να εκδώσει μία ανακοίνωση, με την οποία να προειδοποιεί υπεύθυνα και έγκαιρα (ακόμη και ένα μήνα πριν) τους ενδιαφερόμενους εάν θα δώσει η όχι παράταση (όπως πχ έκανε πολύ σωστά ο αν ΥΠΕΝ Σ./ Φάμελλος για τις οικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες). Άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι το ΥΠΕΝ ουδέποτε με τις ανακοινώσεις του μέχρι τώρα απέκλεισε ότι θα έδινε παράταση στην προθεσμία ισχύος της έκπτωσης για τα πρόστιμα αυθαιρέτων και σε καμία περίπτωση δεν παραπλάνησε τους ενδιαφερόμενους.

Οι ανεύθυνες όμως ερμηνείες που επακολούθησαν της ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ από διάφορα μέσα τεχνικής ενημέρωσης του διαδικτύου, ανώνυμης και τυφλής αναπαραγωγής, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την επαγγελματική ευθύνη και την δεοντολογία της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης, που έσπευσαν να βγάλουν τίτλους πανικού και εντυπωσιασμού ότι δήθεν το ΥΠΕΝ είπε «όχι στην παράταση» έκαναν το …  θαύμα τους και πυροδότησαν το μεγάλο «δημόσιο καψόνι» μηχανικών και ιδιοκτητών.

Αλλά από πού και ποιους ενημερώνεται και τι αξιοπιστία προσδίδει ο κάθε πολίτης κάθε φορά σε αυτό που διαβάζει είναι και θέμα δικής του επιλογής ….

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας