ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέο χρονοδιάγραμμα για την επίσημη ανακοίνωση του τελικού επίσημου κειμένου του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ» ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας... ΥΠΕΝ: νέο χρονοδιάγραμμα για τον τελικό Οδηγό του «Εξοικονομώ»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο χρονοδιάγραμμα για την επίσημη ανακοίνωση του τελικού επίσημου κειμένου του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ» ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας από το βήμα  του 4th Athens Investment Forum, που διοργάνωσε το ΤΕΕ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το θέμα, πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα.

Όπως  δημοσίευσε το ecopress,  ξαναγράφεται ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ», προκειμένου να αλλάξουν οι επιδοτήσεις και να ενσωματωθούν προτάσεις και παρατηρήσεις, που έχουν κατατεθεί από τεχνικούς και άλλους φορείς κατά τη φάση της διαβούλευσης του σχεδίου Οδηγού.

Στο μεταξύ έχουν ήδη παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 ανακοίνωσης του Οδηγού και από τις 15 Οκτωβρίου 2021 ενεργόποιήσης της πλατφόρμας για τις αιτήσεις, όπως είχε αναγγείλει με προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις του, το ΥΠΕΝ.

Ο κ Σκρέκας από το βήμα του συνεδρίου του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι «έως το τέλος του μήνα θα έχει ανακοινωθεί ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ», χωρίς να αναφέρει τον προγραμματισμό του υπουργείου για την έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, για τον οποίο υπάρχουν ανοιχτά θέματα.

Παράλληλα ο κ Σκρέκας ενέταξε το νέο «Εξοικονομώ» στα προγράμματα ενός «τεράστιου κύματος  ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας 600.000 κτιρίων έως το 2030 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», που όπως είπε προωθείται από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Αύξηση των επιδοτήσεων

Σχετικά με την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ», σε μία περίοδο ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και υλικά, ο κ. Σκρέκας δήλωσε πρόσφατα ότι:

-«Η φιλοσοφία τού «Νέο Εξοικονομώ» αλλάζει ριζικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα προγράμματα. Γίνεται πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας».

Χρονοδιάγραμμα έναρξης 

Για το χρονοδιάγραμμα έναρξη του νέου «Εξοικονομώ» παράλληλα με τους φορείς της αγοράς, που ζητούν άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος, τεχνικοί φορείς ζητούν από την δημοσίευση του επίσημου Οδηγού και μέχρις την έναρξη υποβολής των αιτήσεων είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα για την ετοιμασία των ενδιαφερομένων, σημειώνοντας ότι «κρίνεται ότι οι εξήντα ημερολογιακές ημέρες είναι αρκετές για την ορθή προετοιμασία» προτείνοντας το νέο πρόγραμμα ουσιαστικά να αρχίσει από τη νέα χρονιά. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ, που συνεχίζει να κρατά το θέμα ανοιχτό.

Η πράσινη μετάβαση δεν ευθύνεται για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου

«Η πράσινη μετάβαση, η απόφαση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα δεν ευθύνονται για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από το βήμα της του 4th Athens Investment Forum. Κατά την κεντρική του τοποθέτηση στην ενότητα «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης», ο υπουργός απέδωσε τη διεθνή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και τη συνακόλουθη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη δυσανάλογη προσφορά αναφορικά με την αυξημένη ζήτηση που επέφερε η ανάρρωση της οικονομίας από την πανδημία.

«Αν το 2030 το 70% της ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ, θα έχουμε χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ορατότητα ως προς το πώς θα εξελίσσονται οι τιμές το επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μνημόνιο που υπεγράφη για το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής μας διασύνδεσης με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο του οποίου θα διοχετευτεί πράσινη ενέργεια στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε κόμβο πράσινης ενέργειας και καινοτομίας κινητοποιούνται επενδύσεις άνω των 44 δισ. ευρώ έως το 2030, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% σε τρεις βασικούς τομείς: της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, το κτιριακό απόθεμα και τη βιομηχανική παραγωγή.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τη β΄ φάση της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Παράλληλα το υπουργείο προωθεί τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με 450 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιδοτηθεί η εγκατάσταση μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης και να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας στις επενδύσεις διασύνδεσης των ελληνικών νησιών υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης θα επιφέρει μείωση έως 500 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς στο τέλος του 2023.

Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», το οποίο επεκτείνεται σε επαγγελματικά αυτοκίνητα και σε ταξί με την αξιοποίηση 40 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να επιδοτηθεί η αντικατάσταση 2.000 παλιών ρυπογόνων ταξί με συμβατικούς κινητήρες με ηλεκτρικά και με επιδότηση που θα προσεγγίζει τα 22.500 ευρώ.

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το έχουν εκφράσει. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτα τα ελληνικά νοικοκυριά απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που μαίνεται» διαβεβαίωσε ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλε ο συντονιστής της ενότητας, εκδότης, Νίκος Χατζηνικολάου. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα σύστησε πολύ νωρίτερα από την Ευρώπη το ταμείο ενεργειακής μετάβασης

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας