ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το μήνυμα ότι «παγώνουν» οι αναμορφωμένοι Δασικοί Χάρτες, που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα με τη σημερινή μορφή τους, και... ΥΠΕΝ: «παγώνουν» οι αντιρρήσεις ιδιοκτητών-από την αρχή οι Δασικοί Χάρτες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το μήνυμα ότι «παγώνουν» οι αναμορφωμένοι Δασικοί Χάρτες, που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα με τη σημερινή μορφή τους, και αφού από τις ίδιες τις Δασικές Υπηρεσίες διορθωθούν τα λάθη χαρακτηρισμού και  συμπεριληφθούν οι αποφάσεις της διοίκησης, που εξαιρούν εκτάσεις από το Δασικό Χάρτη, τότε θα ξεκινήσει από νέα βάση η διαδικασία αντιρρήσεων για τους ιδιοκτήτες, δίνει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

O Κώστας Σκρέκας έδωσε το μήνυμα ότι  «θα γίνει αναμόρφωση του περιεχομένου των δασικών χαρτών και διόρθωση των σφαλμάτων από τις υπηρεσίες» και μέχρι τότε «οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν».

Στο μεταξύ  οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% στους Δασικούς Χάρτες αποφασίστηκε το βράδυ της  Δευτέρας 5 Απριλίου 2021 σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τον πρωθυπουργό, και παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Με εσωτερική διαδικασία

-«Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος με εσωτερική διαδικασία για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε που υπάρχουν αυτά τα σφάλματα. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης μειώσαμε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 6 Απριλίου 2021 στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ Σκρέκας απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες, αφού συμβούλεψε να περιμένουν έως ότι γίνουν οι διορθώσεις στους δασικούς χάρτες, είπε ότι εφόσον στις διορθωμένες αναρτήσεις διαπιστώσουν μέσω μηχανικού ότι η έκταση τους εξακολουθεί να παραμένει εντός του Δασικού Χάρτη, τότε μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις, τις οποίες το ΥΠΕΝ θα λάβει μέτρα να εξεταστούν γρήγορα από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Αποφάσεις Τεχνικού Συμβουλίου Δασών

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι θέματα, που έχουν αναδειχθεί από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών, όπως για τις φρυγανώδεις εκτάσεις και το θέμα του ασπάλαθου θα αντιμετωπιστούν με αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Σημειώνεται ότι το είδος αυτό του ασπάλαθου θεωρείται σήμερα, με βάση τον ν. 998/79, ότι ανήκει στη δασική βλάστηση, ωστόσο πρόθεση του υπουργείου είναι να το «μεταφέρει» στη χορτολιβαδική.

“Ανθρώπινα τα λάθη”

Ο κ. Σκρέκας για τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες απέφυγε να πάρει θέση στο ερώτημα «εάν αυτά αποδίδονται στον υπερβάλλοντα ζήλο των δασικών υπηρεσιών», «δεν θέλω να κρίνω» είπε,  τα χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό «ανθρώπινα» και αναμενόμενα», λόγω της μεγάλης έκτασης 40 έως 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων για τα οποία έχουν γίνει αναρτήσεις και πρόσθεσε ότι η δημιουργία δασικών χαρτών, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από δεκαετίες γίνεται τα τελευταία χρόνια και καλύπτει το 96% των εκτάσεων της επικράτειας.

Σύμφωνα με το ΣτΕ

Ερωτηθείς για τα θέματα που ανακύπτουν με τα δικαιώματα του δημοσίου σε χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις έδωσε το μήνυμα ότι οι αποφάσεις θα κινηθούν σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου Επικρατείας και σημείωσε ότι οι νομοθετικές διορθώσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ επίσης θα είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αποσυνδέοντας εμμέσως τις νομοθετικές εξελίξεις από την αναμενόμενη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, επί της προσφυγής δασολόγων και οικολόγων κατά της υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΝ για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών.

Τέλος ο κ Σκρέκας πρόσθεσε ότι η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Γ. Γεραπετρίτης: Οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις 

«Οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες» προανήγγειλε, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με στόχο την επιστροφή της κατάστασης στο ορθόν, όπως είπε. Για το θέμα αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, έγινε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Για το θέμα των δασικών χαρτών και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από τη μεγάλη εικόνα, όπως είπε, «το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε δασικούς χάρτες στο σύνολο της Επικράτειας, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα (…) Το να έχουμε δασικούς χάρτες, όπως και κτηματολόγιο, είναι συνθήκη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», σημείωσε με έμφαση.

Και εν προκειμένω, «πράγματι, σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχε υπερβολική κατηγοριοποίηση δασών. Αυτό παρατηρήθηκε κατ’ εξοχήν στα νησιά, όπου και είναι ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες λόγω των χορτολιβαδικών εκτάσεων».

Όμως, «ο πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία, έγινε χθες μια μεγάλη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανέφερε επίσης. Διαβεβαίωσε δε, τους πολίτες, και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ υψηλής ευαισθησίας για αυτούς, όπως ανέφερε, ότι «θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αποκαταστήσουν τα πράγματα.

Δηλαδή θα έχουμε μια αναδιάταξη σε ό,τι αφορά τη λογική των δασικών εκτάσεων, άρα οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια, όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθόν, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις», υπογράμμισε κλείνοντας τη σχετική αναφορά.

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας