ecopress
Υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΥΠΕΝ και Περιφέρεια Αττικής για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων ύψους 30 εκ. ευρώ, στις... ΥΠΕΝ-Περιφέρεια: 30 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά στα καμένα της Αττικής

Υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΥΠΕΝ και Περιφέρεια Αττικής για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων ύψους 30 εκ. ευρώ, στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, .

Υπεγράφησαν τρεις Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος -Ενέργειας και της Περιφέρειας Αττικής, για έργα ύψους 30 εκ. ευρώ. και σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα ξεκινήσει  άμεσα η  εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων ορεινής υδρονομίας στις περιοχές των Γερανείων, των Βιλίων και της Βαρυμπόμπης, Αφιδνών και Κρυονερίου που επλήγησαν από τις φωτιές

Η εκπόνηση των μελετών

Επισημαίνεται πως το ποσό των 5 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μελετών από την πλευρά του Υπ. Εσωτερικών έχει ήδη διασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής. Το εκτιμώμενο κόστος των απαιτούμενων έργων στα ανάντη των Ορεινών Όγκων, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων, ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ, ποσό που θα εξασφαλιστεί από πόρους του Υπ. Εσωτερικών. Μετά και την υπογραφή των σχετικών Προγραμματικών Συμβάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία της δημοπράτησης των μελετών για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Κινδύνων

Οπως σημειώνεται από την Περιφέρεια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική το περασμένο καλοκαίρι και αποτέφρωσαν συνολικές εκτάσεις περίπου 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε άμεσα στην κατάρτιση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Κινδύνων και Πρότασης μελετών, έργων και επιτάχυνσης διαδικασιών για το συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό των περιοχών που επλήγησαν και ιεράρχησε τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφικές πλημμύρες στο μέλλον. Στη βάση αυτού του σχεδίου υπεγράφησαν σήμερα οι 3 Προγραμματικές Συμβάσεις.

Τελετή υπογραφής

Στην τελετή υπογραφής η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραβρέθηκαν επίσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννης και η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε τα εξής: «Υπογράψαμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τρείς προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές στα Βίλια, τη Βαρυμπόμπη και τα Γεράνεια Όρη. Μετά την ολοκλήρωση, σε χρόνο ρεκόρ, των αντιδιαβρωτικών έργων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις δασικές υπηρεσίες, η Περιφέρεια θα προχωρήσει, σε δεύτερη φάση, σε έργα ύψους 35 εκατ. ευρώ, που θα θωρακίσουν τις πληγείσες περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα και θα συμβάλλουν στην αποκατάστασή τους. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την προσαρμογή των δασικών μας οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Από το περασμένο φθινόπωρο, αξιοποιώντας και τον χορηγικό θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί καθώς είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα δάση μας, τη φυσική μας κληρονομιά, και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε τα εξής:«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φίλο Κώστα Σκρέκα γιατί καταφέραμε, μέσα από μία εργώδη διαδικασία όπου χρειάστηκε η συνδρομή και η συνεργασία των υπηρεσιών μας, των δασικών υπηρεσιών αλλά και του υπουργείου, να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων που μας δίνουν τη δυνατότητα να εκπονήσουμε τις απαιτούμενες μελέτες και να εκτελέσουμε έργα στα ανάντη των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές. Με τις προγραμματικές προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων, τα οποία είναι μέρος της συνδρομής μας στη συνολική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής.

Πρόκειται για μία προσπάθεια σύνθετη, ωστόσο είναι δεδομένη η βούλησή μας να συνδράμουμε τα αρμόδια υπουργεία και με έργα εκτός των αρμοδιοτήτων μας, προκειμένου να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Με την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση έργων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στα Γεράνεια Όρη, τα Βίλια και την Βαρυμπόμπη ώστε στις επικείμενες βροχές, με δεδομένες και τις πρόσφατες πυρκαγιές, να ανασχέσουμε την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων στα κατάντη. Είμαστε σε ετοιμότητα, αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και να συνεχίσουμε να δρούμε προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να προχωράμε με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς στην εκτέλεση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας