ecopress
Οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού για τους δασικούς χάρτες, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας... ΥΠΕΝ: πως θα αποδοθούν δασωμένοι αγροί και εκχερσωμένες εκτάσεις

Οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού για τους δασικούς χάρτες, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

O αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς  σημειώνει ότι: «με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο υφυπουργός ΠΕΝ αναφέρει επίσης στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι: «προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, όπως άλλωστε πράξαμε για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που ταλαιπωρούσε επί δεκαετίες τους ιδιοκτήτες γης σε Ιόνια νησιά, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Μάνη, αλλά και για την εξαίρεση των ασπαλάθων από τα δασικά είδη».

Εκχερσωμένες εκτάσεις

Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, όπως γράφει ο Προκόπης Γιόγιακας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:

-Την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και

-Την ύπαρξη τίτλου πριν από το 2000 (για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ.). Κατά τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια, και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα) αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις να προσκομίσουν τίτλους και αεροφωτογραφίες του 1945 (τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν από το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.

Δασωμένοι αγροί

Για τους δασωμένους αγρούς, κατά τις ίδιες πηγές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο ανθρωπογενούς δραστηριότητας.

Δηλαδή, να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως προτού εγκαταλειφθούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν). Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ομάδα Εργασίας

Στο υπουργείο ΠΕΝ από τις αρχές του χρόνου  έχει συσταθεί  με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ομάδα εργασίας που επιμελείται τον νέο σχεδιασμό των δασικών χαρτών. Και τώρα, με την απόφαση του ΣτΕ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί είναι οι δύο προτεραιότητες του ΥΠΕΝ.

Οι εκχερσωμένες εκτάσεις είναι εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς να διαθέτουν τίτλους, ενώ οι δασωμένοι αγροί, είναι αγροτικές εκτάσεις που μετά το 1945 εξαιτίας εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν.

Φάνηκαν τα προβλήματα

Στο μεταξύ, η ανάρτηση των βασικών χαρτών σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων Αυτή τη στιγμή, η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οικόπεδα, βοσκοτόπια κ.λπ. εμφανίζονται ως δάση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης: σχεδόν όλο το νησί αποτυπώνεται πράσινο, με αποτέλεσμα να απειλούνται για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους οι κοινοτικές επιδοτήσεις ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους.

Ίδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που από το ΥΠΕΝ καταπιάνονται πρώτα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

109.000 αντιρρήσεις

Ο νέος σχεδιασμός για τους δασικούς χάρτες βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπαλάθους δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές.

Με την απόφαση αυτή ευνοούνται η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο. Επίσης τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά θέμα, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Μέχρι στιγμής, για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί γύρω στις 109.000 αντιρρήσεις.

Νέες αντιρρήσεις

Σημειώνεται πως μέσα του Νοεμβρίου 2021 λήγει η εξάμηνη παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Υπενθυμίζεται πως στο μεταξύ έχει μειωθεί κατά 50% το τέλος αντιρρήσεων.

Οι αντιρρήσεις κατατίθενται σε διάστημα 105 ημερών για τους κατοίκους του εσωτερικού και 125 ημερών για όσους ιδιοκτήτες κατοικούν στο εξωτερικό μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Ο χρόνος πριν δοθεί η πρώτη παράταση μετρούσε αντίστροφα από την 1η Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαΐου και με την τελευταία παράταση έως τα μέσα Νοεμβρίου 2021.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας