ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα θέσει σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών ακτών... ΥΠΕΝ: σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών ακτών και θαλασσών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα θέσει σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών ακτών και θαλασσών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης (International Union for Conservation of Nature- IUCN).

Τη σχετική αναγγελία έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς από  το βήμα του 2ου  Συνεδρίου, με θέμα  «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;», που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Δοίκησης ΕΜΠ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο πρόεδρος  της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, με τίτλο «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» της IUCN, την οποία έχει υιοθετήσει η Ελλάδα μέσω επισήμων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εργαζόμαστε εδώ και ένα χρόνο και είμαστε έτοιμοι, σύντομα  θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις είπε ο Γιώργος Αμυράς και ανέφερε ότι:

-«Θα θέσουμε σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών θαλασσών και από αυτό το 1/3 καθεστώς απόλυτης προστασίας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Σε αυτές τις περιοχές, που θα τεθούν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας ούτε διέλευση θα επιτρέπεται ούτε ψάρεμα ούτε οργανωμένη κολύμβηση, για να δώσουμε μία δυνατότητα στην ιχθυοπανίδα να επιστρέψει και τη φύση να αναγεννηθεί».

Τον Ιανουάριο το πρόγραμμα για 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο συνέδριο του ΕΜΠ και της ΕΕΛΕΤ αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης που προωθεί το ΥΠΕΝ, ανακοινώνοντας ως οριστική απόφαση του υπουργείου ότι τον Ιανουάριο θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα  εγκατάστασης 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επιδότηση 60%.

Σημείωσε ο ίδιος ότι το πρόγραμμα «ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή» «έχει τεράστια επιτυχία» και ότι  «διαθέσαμε ήδη 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναζητούμε και άλλα χρήματα για να ικανοποιήσουμε όσους περισσότερους γίνεται από τους 800 χιλιάδες πολίτες, που έκαναν αίτηση για να αλλάξουν συσκευή».

Σημείωσε ότι στο «Εξοικονομώ» για ιδιωτικές κατοικίες, «το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που επίσης έχει τεράστια επιτυχία βάλαμε και όλους τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα, ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακά έργα και να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι τους».

Πράσινη μετάβαση και χωροταξικός σχεδιασμός

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση και τα έργα ΑΠΕ ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι «πριν από δύο Παρασκευές η χώρα μας  πέτυχε αυτό που έπρεπε να συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια:  κάλυψε για ένα χρονικό διάστημα το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών με παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, δηλαδή από αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και γεωθερμία» σημειώνοντας ότι: «αυτό είναι ένα σημάδι που μας δείχνει το δρόμο προς την  πράσινη μετάβαση το οποίο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και  ακολουθούμε».

Απαντώντας σε θέματα που έθεσε κατά την εναρκτήρια ομιλία της, στις εργασίες του Συνεδρίου η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρά, ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι: «όπως επισήμανε και η κυρία Καρρά, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό πώς μπορούν να προχωρήσουν οι ενεργειακές επενδύσεις πράσινης μετάβασης» και σημείωσε ότι  «πράγματι η χώρα μας είναι ουραγός στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό» αναφέροντας ότι: «τώρα όμως επιτέλους η χώρα έχει την ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος, με τη νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση, τα ειδικά και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και θέτει πλέον τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, ως βασικό συστατικό για οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό».

«Σύγχυση» και «fake news» για τις ΑΠΕ

-«Ειδικά σήμερα, που έχουμε ενώπιον μας αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση πρέπει επιτέλους να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Οι δικές μας αποφάσεις είναι ξεκάθαρες, εμείς θέλουμε τις ΑΠΕ με χωροταξικό σχεδιασμό» είπε ο κ Αμυράς και μίλησε για «σύγχυση» και «fake news», που υπάρχουν γύρω από τα έργα ΑΠΕ και τις αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ, λέγοντας ότι:

-«Δεν σας κρύβω, ότι έχω κουραστεί να έρχονται στο γραφείο μου σύλλογοι φορείς χωριών πόλεων και όλοι να μου λένε εμείς θέλουμε τις ΑΠΕ, θέλουμε τις ανεμογεννήτριες αλλά όχι σε μας, όχι στο δικό μας βουνό. Έ, που τις θέλετε;»

-«Ένα παράδειγμα: όταν ακούτε ότι έδωσε η ΡΑΕ άδεια για να γίνουν φωτοβολταϊκά η ανεμογεννήτριες στον … Λυκαβηττό δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει. Η αδειοδότηση της ΡΑΕ είναι μία έγκριση για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Από τις 100 εγκρίσεις της ΡΑΕ τελικά προκρίνονται και προχωρούν μόνον οι πέντε, όμως η αναστάτωση γίνεται και για τις 95, που τελικώς  δεν προχωράνε διότι οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους της ελληνικής κοινωνίας μετά από τους ελέγχους και αποφάσεις, ορθώς της κόβουνε όταν δεν συγκεντρώνουν τις περιβαλλοντικές και άλλες προϋποθέσεις».

Άλλα 55 βουνά θα γίνουν “απάτητα”

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για το νέο πρόγραμμα εθνικής αναδάσωσης, στο πλαίσιο του οποίου σε  160.000 στρέμματα θα φυτευτούν 20 εκατ.  δέντρα ενώ εκεί που το δάσος συναντάει την πόλη θα αντικατασταθούν τα εύφλεκτα δέντρα όπως τα πεύκα με βραδύκαυστα δέντρα. Το πρόγραμμα προληπτικής δασοπροστασίας, που υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά με καθαρισμούς σε ευαίσθητα οικοσυστήματα 100.000 στρεμμάτων και διανοίξεις υφιστάμενων και νέων δασικών δρόμων 15.000 χλμ, το οποίο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και ο πρωθυπουργός για αυτό το θέμα,  θα κάνει τις επόμενες μέρες σχετικές ανακοινώσεις. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τα «απάτητα βουνά», με το οποίο τέθηκαν σε καθεστώς  προστασίας 1200 τετραγωνικά χιλιόμετρα  επτά ορεινών όγκων και όπου υπήρχαν αδειοδότησεις για έργα ΑΠΕ σε αυτά τα βουνά ακυρώθηκαν αναγγέλλοντας ότι  μελετάται να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας αλλά 55 βουνά σε όλη τη χώρα.

Διάσκεψηγια το κλίμα: COP27

Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές εξελίξεις και τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για κλιματική κρίση και χρειάζεται μαζί με τις κυρίαρχες αποφάσεις της παγκόσμιας ηγεσίας να κινητοποιηθούν οι πολίτες και κοινωνικοί φορείς, ώστε να μη φτάσουμε να χρησιμοποιούμε τον επόμενο όρο, που είναι οι κοινωνικοί κλιματική κατάρρευση. Τότε που δεν θα υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη και για το ανθρώπινο είδος».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας