ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Τα δέκα προγράμματα, που αφορούν σε επιδοτήσεις και δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης παρουσίασε συνολικά ο υπουργός ΠΕΝ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το προσεχές... ΥΠΕΝ: τα δέκα προγράμματα επιδότησης για ενεργειακή εξοικονόμηση

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Τα δέκα προγράμματα, που αφορούν σε επιδοτήσεις και δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης παρουσίασε συνολικά ο υπουργός ΠΕΝ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το προσεχές διάστημα έρχεται σχέδιο νόμου για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, το οποίο μπορεί να διοχετεύεται μέσω του δικτύου φυσικού αερίου. Ο ίδιος  μίλησε και για την φορολόγηση των υπερεσόδων της ενέργειας

Σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους όσον αφορά την ανάκτηση των υπερεσόδων στην ενέργεια με στόχο την προστασία των καταναλωτών, έστειλε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Είπε ότι:«Όπου παράγονται υπερέσοδα, εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε πίσω στους καταναλωτές», ξεκαθαρίζοντας ότι: «Αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Και αυτό θα εφαρμόσουμε».

Από το βήμα του 4ου Συνεδρίου  για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας του  energypress, ο κ  Σκρέκας υπενθύμισε δε, ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που έφερε το πρώτο τετράμηνο της κρίσης περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ έσοδα τα οποία επέστρεψαν στους καταναλωτές για κύριες κατοικίες, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2022 επιδοτήσαμε και τις επιχειρήσεις, ενώ από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουμε φθάσει να απορροφούμε μέχρι και το 90% των αυξήσεων.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και κατόπιν υιοθετήθηκε και στην ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό, από τα συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ των ενισχύσεων τα 2-2,3 δισεκατομμύρια θα έχουν προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονται από τα υπερκέρδη, ενώ υπενθύμισε και την απόφαση για δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων και στην προμήθεια ενέργειας.

Ειδικότερα, υπογράμμισε τη θέσπιση πλαφόν στην χονδρική αλλά και τη λιανική με τρόπο που ανακτούμε το 90% της αύξησης, όπως είπε, με στόχο την ταχύτατη πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασφάλιση προσιτών και προβλέψιμων τιμών, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 5% της ενεργειακής κατανάλωσης τις ώρες αιχμής.

Επιπλέον, τόνισε ότι η πραγματική μέση τιμή χονδρικής είναι έως και 50% μικρότερη από αυτή που σημειώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σταματήστε να συγκρίνετε την Ελλάδα με έναν δείκτη που είναι εικονικός και όχι πραγματικός», καθώς παραπλανόνται οι καταναλωτές σε σχέση με τα πραγματικά κόστη.

Κλιματική ουδετερότητα και ΑΠΕ

-«Βασική στρατηγική η της κυβέρνησης είναι η κλιματική ουδετερότητα», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας ενώ τόνισε ότι η ελάχιστη διείσδυση των ΑΠΕ έφτασε στο 30% το 2018, καθώς οι συνδέσεις στο δίκτυο ήταν πολύ περιορισμένες, ενώ φέτος θα αναμένεται να εγκατασταθούν διπλάσιες ΑΠΕ σε σχέση με την πενταετία 2015-2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας η Ελλάδα πλέον είναι η 8η χώρα στον πλανήτη σε ΑΠΕ, καθώς ήδη σημειώνεται τεράστια συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό μίγμα που φθάνει στο 46% φέτος ενώ ο στόχος είναι να φθάσει 80% μέχρι το 2030.

Επιπλέον όπως είπε, έχει αυξηθεί πολύ η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, ενώ μέχρι το 1% της αγροτικής γης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ΑΠΕ γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση σε μικρούς επενδυτές και να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση της χώρας.

Σχέδιο νόμου για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο

Όπως έκανε γνωστό, το προσεχές διάστημα έρχεται σχέδιο νόμου για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, το οποίο μπορεί να διοχετεύεται μέσω του δικτύου φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα προς την Αυστρία  για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω καλωδίου μέχρι 9 γιγαβάτ για την εξαγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενεέργειας προς τις βόρειες χώρες.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι σε χρόνο ρεκόρ ο ΔΕΣΦΑ αύξησε τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, καθώς πλέον υποδέχεται ταυτόχρονα δύο καράβια με LNG. Όπως είπε: «H Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έτσι ώστε να διασφαλίσει την Ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της ΝΑ Ευρώπης.

Τα δέκα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης

O ΥΠΕΝ παρουσίασε τα συνολικά δέκα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή εξοικονόμηση και τους πόρους που διατίθενται αναφέροντας αναλυτικά ότι αυτά είναι:

-2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

-350 εκατομμύρια για την αναβάθμιση ενεργειακών εγκαταστάσεων στις επιχειρήσεις

-250 εκατομμύρια εξοικονομώ για νέους

-160 εκατομμύρια για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες

-290 εκατομμύρια ανακυκλώνω –αλλάζω συσκευή

-90 εκατομμύρια για πρόγραμμα για επιχειρήσεις

-640 εκατομμύρια για το Ηλέκτρα (δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο)

-40 εκατομμύρια για πράσινα ταξί

-80 εκατομμύρια για φορτιστές

-κινούμαι ηλεκτρικά, το πρόγραμμα σημειώνει  μεγάλη επιτυχία είπε ο υπουργός

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Τέλος ο κ Σκρέκας υπογράμμισε ότι περί τα 10 δισεκατομμύρια πρόκειται να διατεθούν για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αναβαθμίζοντας σημαντικά τον ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας