ecopress
Στοιχεία από το σύστημα e-adeies του ΤΕΕ και από το Κτηματολόγιο επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η κατάργηση... ΥΠΕΝ: τα επιχειρήματα για κατάργηση παρεκκλίσεων και “τυφλά” οικόπεδα

Στοιχεία από το σύστημα e-adeies του ΤΕΕ και από το Κτηματολόγιο επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η κατάργηση των παρεκκλίσεων πλήττει µόνο κατά 5% την οικοδομή».

«Ο τελευταίος μύθος που διακινείται είναι ότι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης είναι αντιαναπτυξιακός, η πραγματική πτωτική επίδραση που θα έχουν οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου στην οικοδομική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το 2% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας. Από µόνο του, αυτό το μέγεθος καταρρίπτει κάθε τέτοιον ισχυρισμό»

Αυτά  υποστηρίζει ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, με δηλώσεις του στο «business stories» του «Πρώτου Θέματος» και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Τζάννε, απαντώντας στο ερώτημα ποια τελικά μπορεί να είναι η επίδραση στην οικονομία και τις ιδιοκτησίες από την επικείμενη θεσμοθέτηση της κατάργησης των τριών παρεκκλίσεων για δόμηση σε οικόπεδα των 750τ.μ., 1200 τ.μ. και 2000 τ.µ. σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Οικονόμου, την διετία (από τον Νοέμβριο του 2018 έως σήμερα) οι εκτός σχεδίου άδειες δεν υπερβαίνουν το 21% του συνόλου των οικοδομικών αδειών. Εξ αυτών 182 εκδόθηκαν για οικόπεδα µε εμβαδόν 750 τ.µ. και αντίστοιχα 201 άδειες από 750 τ.µ. έως 1.200 τ.µ. και 227 από 1.200 τ.µ. έως 2000 τ.µ., ήτοι 610 άδειες συνολικά, νούμερα που αντιστοιχούν στο 4% και 5% αντίστοιχα της εκτός σχεδίου δόμησης και μόλις στο 1% της συνολικής δόμησης.

Οι περιοχές

Σύμφωνα µε τα ίδια στοιχεία, σταθμισμένα µε τον πληθυσμό (ανά 10.000 κατοίκους), 80 άδειες εκδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, 120 άδειες στην Κεντρική Μακεδονία, 89 στην Κρήτη, 65 στην Πελοπόννησο, 59 στα Ιόνια νησιά και 68 στο Νότιο Αιγαίο, αποτελώντας τις περιοχές µε τη μεγαλύτερη ζήτηση για δόμηση σε μικρά οικόπεδα.

Συνολικά, οι άδειες εκτός σχεδίου που έχουν εκδοθεί µε βάση τις τρεις παρεκκλίσεις αρτιότητας δεν υπερβαίνουν το 14% των εκτός σχεδίου και το 5% όλων των αδειών (εντός και εκτός σχεδίου).

«Με την υπόθεση της κατάργησης και των τριών παρεκκλίσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, η πτωτική επίδραση στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα θα είναι 5% µε όρους αριθμού αδειών, ενώ µε όρους οικοδομικού όγκου θα είναι πολύ μικρότερη, της τάξης του 2%. Μια τέτοια επίδραση είναι πολύ μικρότερη από τη μέση ετήσια συγκυριακή διακύμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και είναι ασήμαντη, αν δεν αξιολογηθεί συγκριτικά και µε άλλα κριτήρια: τη μείωση των καταστροφικών επιπτώσεων της εκτός σχεδίου δόμησης στο περιβάλλον και την ανάπτυξη».

Κλιματική αλλαγή & COVlD-19

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για την Πολεοδομία και τη Χωροταξία, Δημήτρης Οικονόμου δηλώνει ότι:

-«Όλες οι μελέτες καταγράφουν την εκτός σχεδίου διάχυση ως µία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Η καταστροφή αγροτικής γης υπονομεύει τη γεωργία, οδηγεί στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, και αυτό σε µια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε παγκόσμιο έλλειμμα τροφίμων. Επιπλέον, τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη λόγω της πανδημίας του COVlD-19 δημιούργησαν εμπλοκές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, που οξύνουν τους κινδύνους από την απώλεια γεωργικής γης». Και τίθεται το ερώτημα:

-«Θέλουμε, επομένως, να συνεχίσουμε να σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους ως σαν µην υπάρχει αύριο ή μήπως οι συνθήκες μάς προτρέπουν σε µια διαφορετική κουλτούρα;»

Αλόγιστη ανάπτυξη

Η απόφαση του ΥΠΕΝ να νομοθετήσει το τέλος των ακραίων παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, βάζοντας φρένο στην αξιοποίηση οικοπέδων κάτω από τα 4 στρέμματα συνδέεται και με την «εκδικητικότητα απαντά η φύση τα τελευταία χρόνια στη διάχυση των οικισμών στις περιαστικές και τις παράκτιες περιοχές της χώρας».

Σχετικά αναφέρεται ότι «τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι µε την εκατόμβη νεκρών, τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική πέρυσι και στην Εύβοια φέτος χτυπούν ένα ηχηρό καμπανάκι και έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την έλλειψη επαρκούς οδικού δικτύου και τις συνέπειες αλόγιστης διαχρονικά εξωαστικής ανάπτυξης µε ανεπαρκή ρυμοτομία, τεράστιο έλλειμμα υποδομών και δίχως κοινόχρηστους χώρους.

Για δεκαετίες οι ιδιοκτήτες αποφάσιζαν για τους δρόμους ανάλογα µε όρια του οικοπέδου τους, µε αποτέλεσμα να είναι στενοί και να µην μπορούν να διασταυρωθούν αυτοκίνητα».

Εισφορές σε γη και χρήμα

Αναφέρεται επίσης ότι «ορισμένοι μάλιστα -πολίτες και δήμοι- ασκούσαν πιέσεις για να µην µπει η περιοχή στο σχέδιο πόλης γιατί δεν ήθελαν να παραχωρήσουν μέρος του οικοπέδου τους για κοινόχρηστους χώρους, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και η νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η εισφορά σε γη είναι υποχρεωτική όταν µια περιοχή πολεοδομείται ως ελάχιστη συμμετοχή των ιδιοκτητών στο συνολικό κόστος των υποδομών.

Με την εντός σχεδίου δόμηση οι ιδιοκτήτες χάνουν ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους. Για παράδειγμα, σε ένα οικόπεδο 2.000 τ.µ. η εισφορά σε γη αντιστοιχεί σε 450τ.μ., µε αποτέλεσμα το εμβαδόν του οικοπέδου να περιορίζεται στα 1.550 τ.µ. (μείωση κατά 23%).

Αντίστοιχα, ένα οικόπεδο 4.000 τ.µ. εισφέρει 1.250 τ.µ. μειώνοντας την επιφάνειά σε 2.750 τ.µ. (μείωση κατά 31%).

Επιπλέον, κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης επιβάλλεται η εισφορά σε χρήμα, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες.

Στην εκτός σχεδίου δόμηση δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση σε γη ή χρήμα και συνεπώς καμία συμβολή στην αντιμετώπιση του άμεσου και έμμεσου κόστους οικοδόμησή.

Τυφλά οικόπεδα

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «µε τον νόμο 3212/2003 δόθηκε η δυνατότητα σε οικόπεδα εκτός σχεδίου να οικοδομηθούν δίχως πρόσωπο σε δρόμο, αδιαφορώντας φυσικά µε ποιον τρόπο ο κάτοικος ή ο χρήστης άλλου κτιρίου θα φτάσει στο οικόπεδό του.

Πρόκειται για µια επιλογή που έχει καταδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει κρίνει ως αντισυνταγματική.

Επιπλέον, παρέα µε την εκτός σχεδίου δόμηση πήγαινε ανέκαθεν και η αυθαίρετη δόμηση, συχνά νόμιμων οικοδομικών αδειών, αλλά µε μεγάλες υπερβάσεις, µε αδιάψευστο μάρτυρα σήμερα τις χιλιάδες δηλώσεις αυθαιρέτων».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας