ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με αυστηρούς περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες θα κριθούν τα κτίσματα που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία, με το νέο νομοσχέδιο για τις... ΥΠΕΝ: Τάξη στους εκτός σχεδίου οικισμούς και αυστηροί κανόνες νομιμοποίησης για τα δασικά αυθαίρετα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με αυστηρούς περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες θα κριθούν τα κτίσματα που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία, με το νέο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018 στη Βουλή ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Παράλληλα ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς μίλησε για προτεραιότητα να μπει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση και στους οικισμούς αυθαιρέτων.

Παρουσία του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, οι δύο εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ μίλησαν για τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, των οικισμών αυθαιρέτων και των δασικών αυθαιρέτων σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΥΠΕΝ για την ανάληψη καθηκόντων του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά. Σχετικά ο κ Δημαράς σημείωσε ότι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Γ. Σταθάκης είναι «να εφαρμοστεί νέος σχεδιασμός, ο οποίος να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα, την ανθεκτικότητα των οικισμών και  βεβαίως  τη συμπεριφορά τους απέναντι σε πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κτλ».

Οικσιτικές πυκνώσεις

-«Με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις οικιστικές πυκνώσεις θα εφαρμοστεί  η δασική νομοθεσία σε όλες τις περιοχές. Δεν αποτελεί η οικιστική πύκνωση εξαίρεση από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος και σημείωσε ότι: « η νομοθεσία για τις οικιστικές πυκνώσεις, δε θα παραβιάζει τους κανόνες του περιβάλλοντος». Τόνισε επίσης ότι οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου «θα αφορούν  και θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης».

-«Άρα θα υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας, ας το πούμε έτσι, των οικιστικών πυκνώσεων και δεύτερον, των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών διότι δε μπορεί προφανώς, να πω ένα παράδειγμα  ένας πυρήνας δρυμού να περιλαμβάνει και τακτοποίηση κτιρίων. Θα υπάρχουν λοιπόν περιβαλλοντικοί κανόνες και προφανώς θα υπάρχει μετά μια διαδικασία που θα επιλύει για χιλιάδες περιπτώσεις και θα έλεγα μια διαδικασία που έχει αντιστοίχιση με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε στο θέμα των αυθαιρέτων, υπάρχει μια συνάφεια δηλαδή» είπε ο κ Φάμελλος.

Τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση

«Πρέπει να βάλουμε τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση» τόνισε από την πλευρά του ο κ Δημαράς και σήμείωσε ότι: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων, κατοικίες, ξενοδοχεία κτλ. Οικοδομείται ακόμα σ’ ένα άναρχο τοπίο, χωρίς δρόμους προσπέλασης, χωρίς υποδομές, χωρίς κοινόχρηστους χώρους.Ακόμη βγαίνουν άδειες για τα προϋφιστάμενα του 2003, χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστους δρόμους, επειδή είναι στις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό τον όρο τον έχουμε αλλάξει με τον τελευταίο νόμο, δε μιλάμε για εκτός σχεδίου, μιλάμε για πολεοδομημένες περιοχές και μη πολεοδομημένες περιοχές. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο να μπορούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τη δημιουργία δικτύου κοινοχρήστων χώρων, δρόμοι, πλατείες κτλ.,  χωρίς να πρέπει να περιμένουμε 10 ή 30 χρόνια για την ένταξη στο σχέδιο πόλης ή την ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής. Γιατί δυστυχώς, έχουμε πολεοδομικά σχέδια πριν ακόμα της εποχής του Τρίτση που δούλευα εγώ σ’ Επιτροπές, που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Δηλαδή στην ουσία παίρνουν ατομικές πράξεις εφαρμογής, αλλά δεν έχουν ανοίξει οι δρόμοι. Δηλαδή και πάλι έχουμε φαινόμενα σαν το Μάτι κτλ. και σε περιοχές που είναι  υποτίθεται νόμιμες, σχετικά νόμιμες».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας