ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί επιτέλους», τόνισε ο νέος γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, σε... ΥΠΕΝ: τελεσίγραφο για το τέλος ταφής, εν μέσω αντιδράσεων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί επιτέλους», τόνισε ο νέος γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, σε περιβαλλοντική εκδήλωση στην διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν αντιδράσεις από κόμματα και φορείς για την επιβολή του.

ΕΕΔΣΑ: στοίχημα επενδύσεων 3 δις ευρώ κυκλικής οικονομίας, στη 5ετία. Δείτε στο ecopress

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση κοπής πίτας της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας  Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), ο Πέτρος Βαρελίδης, νέος γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, βρισκόμενος όπως είπε σε συνεννόηση εκπροσώπησης  και του Μανώλη Γραφάκου, γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  του ΥΠΕΝ, προέβη μεταξύ άλλων σε ανακοινώσεις για το τέλος ταφής, το οποίο έχει αποφασιστεί να επιβληθεί από τις αρχές του έτους και συναντά αντιδράσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και κομμάτων της αντιπολίτευσης  επισήμαναν ότι με την επιβολή του τέλους ταφής  μετακυλύετε στους Δήμους και εν τέλει στους πολίτες το κόστος της πολυετούς αδράνειας της πολιτείας στον τομέα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και της υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών. Η επιβάρυνση Δήμων και δημοτών υπολογίζεται συνολικά σε πόσό άνω των 100 εκατ ευρώ.

Πρόταση δίκαιης εφαρμογής

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Γιώργος Ηλιόπουλος πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην  εκδήλωση, η ΕΕΔΣΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για βιώσιμη και δίκαιη εφαρμογή του τέλους ταφής των απορριμμάτων, που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε όλη τη χώρα, καθώς διακυβεύονται τόσο οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους άνω των 30 δις ευρώ για την περίοδο 2021-25, όσο και τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην εποχή της ενεργειακής ακρίβειας και οικονομικής δυστοκίας.  Σχετικά η ΕΕΔΣΑ έχει καταθέσει πρόταση  για την άμεση, δίκαιη, αναλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του τέλους ταφής Δείτε εδώ στο ecopress

«Υπάρχει ειλημμένη απόφαση»

-«Είναι γνωστή η αντίδραση των δήμων στην επιβολή του τέλους ταφής,  όμως υπενθυμίζω το τέλος ταφής είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Κύπρου και θεωρείται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή ταφής σε όλο τον κόσμο» είπε ο κ Βαρελίδης και τόνισε ότι «υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί επιτέλους. Άλλωστε έχει θεσπιστεί από το 2014 και έχει πάρει διαδοχικές αναβολές, με διάφορους απλοϊκούς ή και πιο ευφάνταστους τρόπους αλλά πάντως αναβολές. Έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει το 2022 και σήμερα έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί».

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι το τέλος ταφής εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων όπως είπε «χώρες πολύ φτωχότερες από την Ελλάδα. Ακούμε,  πρόσθεσε ο ίδιος, την τοπική αυτοδιοίκηση, που θεωρεί ότι είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο» και έθεσε το ερώτημα:

-«Πάντως αν δεν είναι δυσβάσταχτο για τον Βούλγαρο, τον Λιθουανό, τον Εσθονό και τον Ούγγρο δεν  ξέρω γιατί είναι δυσβάσταχτο για τον Έλληνα; »

-«Είναι ένα ερώτημα αυτό,  το οποίο εμείς μεταξύ μας μπορεί να μην το θέτουμε γιατί είμαστε όλοι Έλληνες αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας το θέτουν και οποιοσδήποτε αντίλογος  σε αυτό δεν είναι εύκολα αποδεκτός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα έσοδα και τα έργα

-«Τα έσοδα από το τέλος δεν θα πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού αλλά θα διοχετευθούν ακριβώς στις αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν μία ώρα αρχύτερα τα έργα τα οποία χρειάζεται να γίνουν για να υπάρχει η νόμιμη διαχείριση  των απορριμμάτων» είπε ο κ Βαρελίδης τονίζοντας ότι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων προχωρούν, «σχετικά πιο γρήγορο ρυθμό από ότι στο παρελθόν αλλά πότε ο ρυθμός αυτός δεν είναι απολύτως ικανοποιητικός. Πάντα θα θέλαμε να υλοποιούνται τα έργα αυτά πιο γρήγορα».

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ τόνισε ότι  οι Δήμοι πρέπει να  προχωρήσουν με τη συλλογή των τεσσάρων ρευμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, θύμισε ότι  «είναι υποχρέωση νομοθετική με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία από το  2015 και είμαστε στο 2022 και ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί και σε αυτό να ξανά φέρουμε ευθύνη όλοι» και πρόσθεσε ότι  ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ έχει βάλει σειρά μέτρων, τα οποία πλέον συνοδεύονται και με κυρώσεις.

ΚΕΔΕ: «δεν μπορεί να μπει το τέλος ταφής»

Νομοθετούνται προγράμματα αλλά δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις και ο μηχανισμός εφαρμογής τους. Οι δήμοι και οι ΦΟΣΔΑ  καλούνται να υλοποιήσουν προγράμματα χωρίς τους αναγκαίους πόρους, δηλαδή το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό τον απαραίτητο εξοπλισμό και την αντίστοιχη χρηματοδότηση» τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου, υπεύθυνος Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αγρινίου.

-«Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν μπορεί να μπει το τέλος ταφής, δεν μπορούν να το πληρώσουν οι δήμοι, δεν μπορούν να πληρώσουν οι δημότες και ας αναληφθούν οι ευθύνες που αναλογούν από τον καθένα μας ξεχωριστά» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι:

-«Εάν δεν προχωρήσουν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων  δεν μπορούμε να επιτύχουμε ποτέ τους στόχους. Αν καθυστέρησαν όλα αυτά δεν είναι ευθύνη των δήμων ή αν θέλετε το μικρότερο μερίδιο της ευθύνης το παίρνουν οι δήμοι. Οι συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων και λειτουργίες των κυβερνήσεων έχουν φέρει την κατάσταση εδώ. Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν εφαρμόζεται με ποινές. Δεν εφαρμόζεται με τέλη που τελικά θα περάσουν στους δημότες,  ειδικά μία τέτοια εποχή και σε αυτή τη συγκυρία».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε ότι συντάσσεται πλήρως με την πρόταση της ΕΕΔΣΑ για δίκαιη εφαρμογή του τέλους ταφής με παράλληλα κίνητρα, σημειώνοντας ότι με τις παρούσες συνθήκες, τίθεται εξ αντικειμένου θέμα αναστολής εφαρμογής και επανασχεδιασμού του μέτρου.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το τέλος ταφής, όπως επιβάλλεται είναι άδικο και καλούνται οι Δήμοι και οι πολίτες να πληρώσουν την ολιγωρία του κράτους, προβλέποντας ότι ο στόχος για μείωση από 80 σε 10% της ταφής δεν θα επιτευχθεί.

Τέλος ταφής και στην Κύπρο

Η Μαρία Λοϊζίδου πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, μίλησε υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων ενώ για το τέλος ταφής είπε χαρακτηριστικά ότι «’οντως οι Δήμοι δεν πρέπει να πληρώσουν αλλά εμείς όλοι πρέπει να οδηγήσουμε τους Δήμους στη σωστή κατεύθυνση και να αναλάβουν να ενημερώσουν τους δημότες τους, ώστε να κάνουν σωστή χρήση των κάδων και των ρευμάτων ανακύκλωσης. Η ίδια πρόσθεσε ότι άμεσα το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

Πρωτοβουλίες για περιβάλλον

Στην ίδια εκδήλωση η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία Αυγερινοπούλου μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Κυκλική Οικονομία. Ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κων/νος Αραβώσης μίλησε για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία και αναφερόμενος στα νέα καθήκοντα του παρουσίασε τις τεχνολογικές και επενδυτικές προκλήσεις που προσφέρουν οι νέες δράσεις του υπουργείου στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, την εποπτεία των δασικών περιοχών και την εφαρμογή αντιπυρικών σχεδίων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας