ecopress
Απαντήσεις  στο ερώτημα τι θα γίνει για τους 729.078 πολίτες, που υπέβαλαν αίτηση στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» και  κατατάσσονται ως «επιλαχόντες»,  δηλαδή μένουν... ΥΠΕΝ: τι θα γίνει για τους 729.078 επιλαχόντες του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»

Απαντήσεις  στο ερώτημα τι θα γίνει για τους 729.078 πολίτες, που υπέβαλαν αίτηση στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» και  κατατάσσονται ως «επιλαχόντες»,  δηλαδή μένουν εκτός από τους αρχικούς πίνακες κατάταξης του προγράμματος έδωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Στο μεταξύ την Πέμπτη 28/7/2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», συνολικά σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «καταρχήν επιλέξιμες». Δηλαδή 729.078 αιτήσεις μένουν εκτός του προγράμματος.

-«Μετά την μεγάλη απήχηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που είχε ως αποτέλεσμα να ικανοποιηθεί 1 στις 6 αιτήσεις, η κυβέρνηση διερευνά τα κατάλληλα εργαλεία για να αυξήσει το κονδύλι, ώστε να μπορέσουν σταδιακά και οι επιλαχόντες του προγράμματος να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες συσκευές τους», είπε ο υπουργός ΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1,  χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα ικανοποίησης μέρους η του συνόλου των αιτήσεων που μένουν εκτός Προγράμματος.

-«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί ποτέ στην χώρα. Είχε κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους, αλλά όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος είχαν την δυνατότητα να αιτηθούν να μπουν στο πρόγραμμα. Σταδιακά θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 νοικοκυριά που έκαναν αίτηση να μπορέσουν να αντικαταστήσουν παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους και να έχουν μείωση 30% και 40% στον λογαριασμό του ρεύματος», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Βαρύς ο πέλεκυς»

Ο  Κώστας Σκρέκας υπογραμμίσε ότι «όλα τα τιμολόγια θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνει ο έλεγχος ότι όντως έγινε αγορά κάθε συσκευής. Για όποιο περιθώριο κέρδους είναι παραπάνω από το περιθώριο κέρδους που υπήρχε, μετά τις εκπτώσεις και τις προσφορές που έκανε η επιχείρηση το 2021 , ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και θα υπάρχει ποινή για όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και το πρόγραμμα. Έχουμε περάσει διάταξη στην Βουλή για αυτό».

Στην τελική ευθεία οι ενστάσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ οι αιτούντες στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων»  είναι ενεργή από τις 22/7/2022 έως και τις 28/7/2022.

Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

– Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.

– Το ΑΦΜ του αιτούντα.

– Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Οι  αρχικοί πίνακες κατάταξης

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με το νέο πρόγραμμα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά -έως και 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Οι  αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/ και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας