ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πάει για το 2022 η νομοθετική λύση για νέες υπαγωγές και οριστική τακτοποίηση των δηλωμένων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, με τρεις... ΥΠΕΝ: το 2022 με τρεις προϋποθέσεις ρύθμιση για αυθαίρετα κατηγορίας 5

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πάει για το 2022 η νομοθετική λύση για νέες υπαγωγές και οριστική τακτοποίηση των δηλωμένων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, με τρεις σοβαρές προϋποθέσεις  πολεοδομικών εργαλείων και σχεδιασμού,  σύμφωνα με ανακοινώσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε σχετικά στη Βουλή ότι:

– «Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Δεν έχει ωριμάσει αυτή τη στιγμή και τεχνικά και πολιτικά», τονίζοντας παράλληλα ότι:  «Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν υπάρχει τρόπος να κατεδαφιστούν όλα αυτά τα χιλιάδες ακίνητα της κατηγορίας 5».

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που  προωθεί το ΥΠΕΝ, το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών και περιλαμβάνει:

1) Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (ΤΠΣ), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ),

2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ),

3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών.

Τρία προαπαιτούμενα 

Ταυτοχρόνως ο κος Μπακογιάννης  αναφέρθηκε στη συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλή στο θέμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, το οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει κατ΄ επανάληψη ανακοινώσει ότι θα επιλύσει με νέα νομοθετική ρύθμιση, λέγοντας ότι:

-«Πράγματι τώρα ανοίγει η συζήτηση, γιατί σε 30 χρόνια από τώρα , τα οποία είναι πλέον 20 , γιατί 30 είναι από το 2011,  πρέπει να δούμε σαν κοινωνία και σαν πολιτεία τι θα κάνουμε με τα αυθαίρετα που έχουν τακτοποιηθεί. Εγώ δεν θεωρώ ότι ο τότε Υπουργός ή όποιος είναι στη διοίκηση, θα πάρει απόφαση όλα αυτά τα κτίρια, τα οποία είναι κατηγορίας 5, να τα κατεδαφίσει».

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της λύσης που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέδειξε τρεις βασικές προϋποθέσεις,  που συνοδεύουν τον τρόπο αντιμετώπισης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 οι οποίες είναι:

  1. Ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
  2. Ενεργοποίηση της Τράπεζα Γης
  3. Πλήρη λειτουργία της ταυτότητας του κτιρίου, η οποία με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ πήρε παράταση μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και αρχίζει από τη νέα χρονιά.

Ο κ Μπακογιάννης είπε σχετικά στη Βουλή ότι: «τα επόμενα τρία προγράμματα πολεοδομικών προκηρύξεων αφορούν ζώνες υποδοχής συντελεστή, μελέτες οι οποίες θα βγουν στο επόμενο διάστημα. Υπολογίζω αρχές Ιανουαρίου ότι θα έχουμε τους διαγωνισμούς για τις ζώνες υποδοχής συντελεστή. Είναι ένα μέτρο, το οποίο θα ενεργοποιήσει και την Τράπεζα Γης, που την περιμένουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται για το υπόλοιπο συντελεστή που υπάρχει στις περιουσίες, λόγω των διατηρητέων κτιρίων» Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι:  «θα μπορεί να συνδυαστεί, ενδεχομένως, και αν κάποια στιγμή υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, μετά την πλήρη λειτουργία της ταυτότητας του κτιρίου  για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, που σχετίζονται με την όποια νομιμοποίηση των υπολοίπων τετραγωνικών από τα αυθαίρετα. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Δεν έχει ωριμάσει αυτή τη στιγμή και τεχνικά και πολιτικά. Το αναφέρω έτσι, καταρχήν, επειδή είναι στις σκέψεις μας, αλλά δίνει και μία λύση σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με την Τράπεζα Γης και σε συνέχεια, με τις ζώνες υποδοχής συντελεστή, που θα χωροθετήσουμε αυτές τις δυνατότητες της αύξησης του συντελεστή δόμησης».

Αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές

Ο κ Μπακογιάννης δέχθηκε ερωτήσεις για το θέμα των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και έδωσε απαντήσεις. Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΒΝ είπε ότι:

-«Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν υπάρχει τρόπος να κατεδαφιστούν όλα αυτά τα χιλιάδες ακίνητα της κατηγορίας 5. Εδώ, δεν έχουμε καταφέρει και το παραδέχομαι πρώτος, να ασκήσουμε πολιτική στα αυθαίρετα σε πολύ πιο κρίσιμα σημεία, όπως ο αιγιαλός, οι παραλίες, τα δάση και λοιπά. Άρα, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο. Κατά την άποψή μου και τεχνικά και επιστημονικά και σαν καθηγητής, θεωρώ ότι η διαδικασία της Τράπεζας Γης είναι ο μόνος τρόπος και αυτό τον τρόπο θέλουμε να δούμε πώς θα τον διαχειριστούμε. Ανοίγει, λοιπόν, ο διάλογος για την Τράπεζα Γης, την κατηγορία 5 και την τακτοποίηση, για να μην το αφήσουμε 20 χρόνια μετά να το αντιμετωπίσει τελευταία στιγμή ο επόμενος μελλοντικός Υπουργός».

Παρέμβαση

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του βουλευτή Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, ο οποίος επισήμανε στη συζήτηση στη Βουλή, ότι «η κατηγορία 5, πέρα από τους ιδιώτες, που δεν έχουν προλάβει, γνωρίζετε ότι αφορά πάρα πολλά κτίρια του δημοσίου. Άρα, η λογική να πάρει το δημόσιο από την Τράπεζα Γης, δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή πρέπει να ανοίξει αυτό το θέμα. Και μην ξεχνάτε, ότι από την Τράπεζα Γης υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει τακτοποίηση και νομιμοποίηση των κτιρίων τους, επιχειρηματικά κτίρια, ας πούμε ένα ξενοδοχείο, για παράδειγμα. Αυτό ισχύει για 30 χρόνια. Αν πάει στην τράπεζα, σήμερα, να ζητήσει ένα δάνειο ανάπτυξης της επιχείρησής του, η τράπεζα θα του πει ότι, στα επόμενα 30 ή 20 χρόνια, αν το  έχει νομιμοποιήσει εδώ και μια δεκαετία, που άρχισε νόμος το 2011, «δεν θα έχεις νόμιμο κτίριο, άρα, δεν σε  χρηματοδοτώ».

Ο βουλευτής είπε ακόμη ότι: « αν δεν πάρουμε κεντρικές αποφάσεις, τι γίνεται όταν λήγει η τριακονταετία για την τακτοποίηση, ευρύτερα κτιρίων, επιχειρηματικών ή μη, δεν ξέρω αν πρέπει να μπούμε στη λογική, η κατηγορία 5 να μπορεί να παίρνει από τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης ή αν θα πρέπει να προηγηθούν τέτοια κτίρια, για κάποιον που θέλει, πλέον, όχι μόνο για 30 χρόνια, αλλά για πάντα, να έχει νόμιμο κτίριο».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας