ΥΠΕΝ: τον Φεβρουάριο του 2021 η ανάρτηση των δασικών χαρτών
ΕιδήσειςΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 16 Οκτωβρίου 2020 Αργύρης
Τον επόμενο μήνα η αναμόρφωση των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται και στόχος αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών έως τον Φεβρουάριο του 2021 και να έχουν κυρωθεί σε ποσοστό 90% έως τα τέλη του επόμενου έτους.
Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, μιλώντας στη Βουλή σημειώνοντας ότι «θα απομένει ό,τι αφορά σε ενστάσεις και αντιρρήσεις».
Σχετικά με τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για την κατάργηση των δασικών χαρτών ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες καθώς ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κριθεί αντισυνταγματικός, δεδομένου ότι δεν περιελάμβανε στην ανάρτηση τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τα ιώδη περιγράμματα των αυθαίρετων οικισμών.
Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα η αναμόρφωση των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται και στόχος αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών έως τον Φεβρουάριο του 2021 και να έχουν κυρωθεί σε ποσοστό 90% έως τα τέλη του επόμενου έτους, σημειώνοντας ότι «θα απομένει ό,τι αφορά σε ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Πλαστική ρύπανση
Κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ Ταγαράς είπε ότι εάν δεν υπήρχε η σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, θα έπρεπε να τη διαμορφώσουμε από μόνοι μας, γνωρίζοντας το αρνητικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωσητης Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεωνορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον.
Ο κ. Ταγαράς απαντώντας στην Αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για έλλειμμα σχεδίου εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας, υπογράμμισε ότι ήδη αυτό το Σχέδιο υπάρχει -και έχει διανεμηθεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου- το οποίο και θα εμπλουτίζεται.
Σχετικά με την κριτική που διατυπώθηκε για το κατά πόσον ο αρμόδιος Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) θα δύναται να διενεργεί ελέγχους για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την τήρηση των εθνικών μέτρων που προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο, ο Υφυπουργός απάντησε ότι τον ΕΟΑΝ θα μπορούν να συνδράμουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καιΠροστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και κάθε άλλης αρμόδιας δημόσιας αρχής, όπως της Ανεξάρτητης Αρχής ΔημοσίωνΕσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Ενιαίου Φορέας Ελέγχου Τροφίμων(Ε.Φ.Ε.T.).
Για διαχείριση των απορριμμάτων – ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων
Ο κ. Ταγαράς απαντώντας σε ζητήματα που έθεσε η Αντιπολίτευση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δη για την καύση των απορριμμάτων-όπως διατυπώθηκε-ξεκαθάρισε ότι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων καθώς«μηδενικό υπόλειμμα για ταφή δεν υπάρχει παρά μόνον όταν έχει προηγηθεί η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος».
Ασκώντας δε κριτική στο γιατί η χώρα έχει επιδείξει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην οργανωμένη διαχείριση των αποβλήτων ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα προσέκρουε κατά κύριο λόγο στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αποβλήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά«Όταν ξεκινούσε η χωροθέτηση, άρχιζαν οι επαναστάσεις. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν, συμφωνούσαμε όλοι και όταν πηγαίναμε να χωροθετήσουμε που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις, υπήρχε έντονος λαϊκισμός, έντονο έλλειμμα ανάληψηςευθύνης αλλά και έλλειμμα ολοκληρωμένης και ορθής πληροφόρησης των πολιτών».
Για τις Προστατευόμενες Περιοχές
Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς στο οποίο περιέρχονται οι προστατευόμενες περιοχές, ο Υφυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685, δημιουργείται ένας συντονισμένος, κεντρικός, οργανωτικός φορέας «όχι για να διώξει όλους όσοι πρέπει να υπάρχουν στις προστατευόμενες περιοχές, αλλά για να υπάρχει ένα πλαίσιο ασφαλές, με κανόνες και αρχές, με αποτελεσματικότητα καθώς και με πηγές χρηματοδότησης». Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, ο κ. Ταγαράς τόνισε ότι στόχος είναι αυτές να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε μετά σε κάθε περιοχή να υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για να είναι γνωστό τί επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις προστατευόμενες περιοχές.
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί χάρτες: προσωρινή κύρωση με “τρύπα” 2,5 εκατ. στρεμμάτων
- ΓΕΩΤΕΕ: διαθέσιμα τα γεωχωρικά δεδομένα διορθώσεων δασικών χαρτών
- Δασικοί χάρτες: «για πέντε λόγους θα ξαναδοθεί παράταση στις αντιρρήσεις»
- Παρουσίαση: «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
- ΥΠΕΝ: αρχική κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας