ecopress
Έως τέλος Ιουνίου θα έχουν βγει οι προσκλήσεις για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς,  σε συνάντηση του με τη... ΥΠΕΝ: τον Ιουνίου οι προσκλήσεις για τα ΤΠΣ- νέος σχεδιασμός για την Ηλεία

Έως τέλος Ιουνίου θα έχουν βγει οι προσκλήσεις για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς,  σε συνάντηση του με τη Δρ. Διονυσία -Θεοδώρα  Αυγερινοπούλου βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας,  στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του νομού, ιδίως στο παράκτιο μέτωπο και  η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Πύργου.

Τα σοβαρά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του Δήμου Πύργου και συνολικά του νομού Ηλείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής τέθηκαν στη διευρυμένη συντονιστική συνάντηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος,  Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας  Αυγερινοπούλου, και του Αντιδημάρχου Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλου, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Στο «τραπέζι» η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως, το ΣΧΟΑΠ και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δ. Πύργου

Αναλυτικά για τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι: Ιδιαιτέρως διεξοδική και παραγωγική ήταν η συζήτηση για την αναθεώρηση του Νοτίου Τμήματος Σχεδίου Πόλης του Πύργου, την έγκριση των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΑΠ) του Πύργου, αλλά και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δ. Πύργουπου θα ρυθμίζει τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), οι οποίες ήταν εστιασμένου χαρακτήρα και δρουν ανασταλτικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Η ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ και του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας του Νομού. Πρέπει να κάνουμε την πόλη του Πύργου την πόλη που ονειρευόμαστε και αγαπάμε – μια πόλη, σύγχρονη βιώσιμη και βιοκλιματική, εφάμιλλη με τις εξαιρετικές δυνατότητες της περιοχής, η οποία να προσφέρει στους πολίτες υψηλή ποιότητα ζωής, όπως δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου.

Ο Υφυπουργός, βαθύς γνώστης του αντικειμένου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας που είχε επισκεφθεί το Νομό μας, προσέφεραν ουσιαστικές συμβουλές και κατευθύνσεις, ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά και ορθά το σύνολο των ζητημάτων της πρωτεύουσας του Νομού και να τεθούν τα θεμέλια για την ουσιαστική ανάπτυξη.Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες από το 2008, τις οποίες ο Δήμος Πύργου έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει.

Επί χάρτου η χρηματοδότηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων του Νομού

Από την πλευρά της, η κα Βουλευτής, η οποία εργάζεται συστηματικά, όλο αυτό το διάστημα, προς επίλυση των πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων του Νομού και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια για όλη την Ηλεία και ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο των διαδικασιών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με έμφαση την περιοχή του Κάστρου που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο ζήτημα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου τίθενται σοβαροί αρχαιολογικοί περιορισμοί, του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, του Δήμου Ήλιδος, του Δήμου Πηνειού και του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας.

Ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δήλωσαν ότι «μέλημα του Υπουργείου είναι να διευθετηθούν οι χωροταξικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες και να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια του συνόλου του Νομού που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους για χρηματοδότηση». Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε δε ότι έως τέλος Ιουνίου θα έχουν βγει οι προσκλήσεις για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Η κα Βουλευτής, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι:

«Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της Ηλείας πάνω σε ορθές βάσεις είναι κατ’ ουσία αναπτυξιακός σχεδιασμός. Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός θα «ξεκλειδώσει» τις δυνατότητες της περιοχής για βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιλύει οριστικά τα χρόνια ζητήματα που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις.

Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ομάδα εργασίας, οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, έχουν θέσει σε προτεραιότητα την διευθέτηση των χωροταξικών ζητημάτων της Ηλείας και είναι αρωγοί στη διαδικασία, η οποία βαίνει πλέον με ταχείς ρυθμούς».

Ο κ. Αργυρόπουλος δήλωσε ότι:

«Είχαμε μια εποικοδομητική σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για πολεοδομικά θέματα που ταλαιπωρούν επί χρόνια εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η ανταπόκριση του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα στα αιτήματά μας ήταν άμεση και θετική. Θέλω να ευχαριστήσω την κα Αυγερινοπούλου για την καθοριστική της συμβολή στην προώθηση των κρίσιμων για το Δήμο μας πολεοδομικών θεμάτων. Τέλος, μετέφερα στον Υφυπουργό, κ. Ταγαρά, πρόσκληση του Δημάρχου, κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, να επισκεφθεί το Δήμο μας και να συζητήσουμε εκτενώς και άλλα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας