ecopress
Υπέρ της εθελοντικής μείωσης ζήτησης φυσικού αερίου και της θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και η στήριξη του ευρωπαϊκού κλάδου φωτοβολταϊκών τάχθηκε η... ΥΠΕΝ: υπέρ μηχανισμών στήριξης ευρωπαϊκού κλάδου φωτοβολταϊκών

Υπέρ της εθελοντικής μείωσης ζήτησης φυσικού αερίου και της θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και η στήριξη του ευρωπαϊκού κλάδου φωτοβολταϊκών τάχθηκε η  υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας  της ΕΕ. 

Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκετη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024,στιςΒρυξέλλες και ενέκρινε τη σύσταση του Συμβουλίου για να συνεχιστούν τα  συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

 Σε παρέμβασή της, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αποτελεί το μέσο για τη σταθερότητα των τιμών κι όχι αυτοσκοπό, ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως ανέφερε:

Αν και στηρίζουμε τη σύσταση του Συμβουλίου, η μείωση της ζήτησης δεν μπορεί να αποτελεί ξεχωριστό στόχο, ενώ η ανταγωνιστικότητα και η επαναβιομηχάνισητης Ευρώπης πρέπει να αποτελέσουν, μαζί φυσικά με την απαλλαγή από τον άνθρακα, τις νέες κορυφαίες προτεραιότητές μας».

Η κυρία Σδούκου έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε το ζήτηματων ευέλικτων ενεργειακών πόρωνως βασικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Η υφυπουργός τόνισε ότι η ευελιξία δεν αποτέλεσε προτεραιότητα της Πράσινης Συμφωνίας στο βαθμό που θα έπρεπε,και ότι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρισμού θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, παράλληλα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις ΑνανεώσιμεςΠηγές Ενέργειας.

Η ελληνίδα υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ευελιξίας έχει καταλάβει κεντρικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο και αυτό αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπου προβλέπονται ευέλικτοι πόροι, όπως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και συστήματα απόκρισης ζήτησης.Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εγκριθεί πλαίσια στήριξης αφενός γιασυστήματα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο εγκατεστημένη ισχύ 3,1GWως το 2030, αφετέρου για συστήματα ΑΠΕ,πουσυνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πίσω από τον μετρητή.

Επίσης, η κυρία Σδούκου έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και όχι μέσω πλαισίων κρατικής ενίσχυσης και τόνισε την αναγκαιότητα οι επενδύσεις σε συστήματα που προσφέρουναυτή την ευελιξία,χωρίς κάποιο διαχωρισμό στην τεχνολογία, να είναι βιώσιμες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας των Υπουργών, το Συμβούλιο συζήτησε για την κατάσταση του τομέα των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, με συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας (SolarPower Europe και European Solar Manufacturing Council).

Η υφυπουργός στην παρέμβασή της κάλεσε το Συμβούλιο να βοηθήσει τον τομέα να καταστεί ανταγωνιστικός καινα διασφαλίσει, με καθαρές πολιτικές και στέρεα μέτρα, ότι η πράσινη μετάβαση της ΕΕ δεν θα τεθεί σε κίνδυνο από ενδεχόμενη διατάραξη της αλυσίδας αξίας στα μέρη εκείνα των τεχνολογιών ΑΠΕ που παράγονται κυρίως, ή και σχεδόν αποκλειστικά, από τρίτα κράτη.

Όπως τόνισε η υφυπουργός Ενέργιας:«Η Ελλάδα στηρίζει την προώθηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας φωτοβολταϊκών, ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο η πρόσβαση σε εξοπλισμό κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση, να θωρακιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ αλλά, ταυτόχρονα, και η ανάπτυξη και η ευημερία».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας