ecopress
Η προβολή της κοντινής μελλοντικής εικόνας για το πως θα λειτουργήσουν οι βασικές υποδομές των ελληνικών πόλεων μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι... ΥΠΕΣ: «έξυπνη χρέωση νερού από τους δήμους»

Η προβολή της κοντινής μελλοντικής εικόνας για το πως θα λειτουργήσουν οι βασικές υποδομές των ελληνικών πόλεων μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι προ των πυλών λόγω των έργων που δρομολογούνται από τα επικείμενα αναπτυξιακά προγράμματα, πραγματοποιήθηκε στο 1ο “Digital Beach Summit που διεξήχθη στην Πρέβεζα: Ηλεκτροκίνηση, έξυπνος οδοφωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ψηφιακά υδρόμετρα για την καταμέτρηση και τη σωστή τιμολόγηση του νερού.

Ειδική αναφορά για το πως θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών οι ψηφιακές λειτουργίες των έξυπνων έκανε αν. υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας που συμμετείχε στον 1ο «Digital Beach Summit» που διεξήχθη υπό την αιγίδα  του ΥΠΕΣ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Πρέβεζας που έφερε στον ίδιο χώρο εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Πρωτοποριακή ιδέα

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πέτσας εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου και την πρωτοποριακή ιδέα να διοργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο στη συνεχόμενη, μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ευρώπης, σε μια χρονική συγκυρία όπου τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό εξακολουθούν να είναι απαραίτητα. «Οι πολίτες περιμένουν πολλά από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων μας που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Όμως, “έξυπνη” πόλη δεν είναι αυτή που προσφέρει μόνο ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους δημότες, αλλά και αυτή που φροντίζει να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα από κυβερνοεπιθέσεις. “Έξυπνη” πόλη δεν είναι εκείνη που προσφέρει μόνο ηλεκτροκίνηση και έξυπνο οδοφωτισμό αλλά και που έχει ασφαλή αστική ή αγροτική οδοποιία. “Έξυπνη” πόλη δεν είναι αυτή που μόνο εγκαθιστά ψηφιακά υδρόμετρα για την καταμέτρηση και τη σωστή τιμολόγηση του νερού, αλλά και που φροντίζει να υπάρχει επαρκές και ασφαλές δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης».

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Και συμπλήρωσε ότι ακριβώς γι’ αυτό, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δισεκατ. ευρώ, χρηματοδοτεί ένα ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων με έργα δήμων και περιφερειών, που εκτείνονται από τα παραδοσιακά έργα υποδομής, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και κατασκευής σχολείων, μέχρι έργα που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, όπως η ηλεκτροκίνηση και η ανακύκλωση, αλλά και προάγουν την ψηφιακή και απλούστερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ένα πρόγραμμα επιτυχημένο, που αγκαλιάζεται από την αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύει η υποβολή έργων ύψους 6 δισεκατ. ευρώ περίπου που είναι ικανά ν’ αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του πολίτη. Μάλιστα, ο κος Πέτσας τόνισε ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων του προγράμματος αλλά και η καλύτερη δυνατή συνέργεια με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θεσμικές παρεμβάσεις  

Ο αν. Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι θεσμικές παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας της αυτοδιοίκησης με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, καθώς και η θέσπιση εσωτερικού ελέγχου και εργαλείων κανονιστικής συμμόρφωσης, προσφέρει στην αυτοδιοίκηση το αναγκαίο πλαίσιο να θεσπίσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση αυτών των πόρων και όχι τον κατακερματισμό τους. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κος Πέτσας είχε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης Ά και Β´ βαθμού της Ηπείρου και να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Ποιοι συμμετείχαν

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου συμμετείχαν: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, κος Ιωάννου και Θεσπρωτίας, κος Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ζηρού, κος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Πάργας, κος Ζαχαριάς, και η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, κα Βαβέτση, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πρέβεζας, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής, ενώ σήμερα, οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας