ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με μόνιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής τιμών στα  οικοδομικά υλικά σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μπαράζ των αυξήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή... Υποδομών: νομοθετική λύση διάσωσης των έργων από το ράλι ακρίβειας

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με μόνιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής τιμών στα  οικοδομικά υλικά σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μπαράζ των αυξήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή πορεία και ολοκλήρωση των τεχνικών έργων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Με αυτόματη αναδιαμόρφωση τιμών στα οικοδομικά υλικά  μέσω Παρατηρητηρίου Τιμών και συνακόλουθα με την ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών  που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα η λύση, συμπλέει με την πρόταση που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε για το ζήτημα: «Προτείνω τη δημιουργία μόνιμου εργαλείου – μηχανισμού αναδιαμόρφωσης τιμών ώστε όταν υπάρχουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις (και το αντίστροφο, αν και μη σύνηθες…) να γίνεται αυτόματα αναπροσαρμογή, χωρίς ξεχωριστές κάθε φορά νομοθετικές ρυθμίσεις, με περιοδική εξέταση του ύψους των τιμών ανά υλικό, εργασία κλπ ανά τρίμηνο, για παράδειγμα» (δείτε σχετικό θέμα του «Ecopress», εδώ.

Υπό έκδοση η ΚΥΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό νομοθέτηση βρίσκεται η ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών προκειμένου οι αναπροσαρμογές να γίνονται αυτόματα. Ειδικότερα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υφυπουργός Υποδομών  Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε: «ήδη αυτό που έχουμε προβλέψει είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και η ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών προκειμένου οι αναπροσαρμογές να γίνονται αυτόματα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ».

Σε εξέλιξη οι συναντήσεις με τις εργοληπτικές οργανώσεις

Ο ίδιος ανέφερε, ότι «στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Κώστα Καραμανλή δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε κάνει ήδη μία συνάντηση με εκπροσώπους των εργοληπτών, οι τεχνικές συναντήσεις συνεχίζονται και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσουμε λύση με βάση τα δημοσιονομικά της χώρας». Όπως είπε στις συναντήσεις που γίνονται εκπροσωπούνται όλοι οι εργολήπτες χωρίς εξαιρέσεις, ενώ απώτερος στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να επουλωθούν παθογένειες ετών και να εξορθολογιστεί το σύστημα.

«Κραχ» στα έργα

Οι συνεχείς αυξήσεις των οικοδομικών υλικών, οι οποίες λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής κρίσης δεν έχουν αποκλιμακωθεί στο ελάχιστο, επηρεάζουν δραματικά  την ομαλή εξέλιξη και πορεία  μικρών και μεγάλων έργων. Η κατάσταση προκαλεί οικονομική ασφυξία στους εργολήπτες  που διαπιστώνουν καθημερινά αλλαγές τιμών προς τα πάνω των οικοδομικών υλικών. Υποστηρίζουν, ότι καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο.  Τονίζουν, ότι σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές, με αποτέλεσμα  νομοτελειακά να οδηγούνται σε αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων.

Στον αέρα

Παράλληλα, ελλοχεύει  ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο προγραμματισμός και η υλοποίηση κρίσιμων έργων που αντλούν πόρους από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ηδη η πλειοψηφία των εργοληπτών ζητάει αναθεώρηση των προϋπολογισμών των υπό δημοπράτηση έργων, ενώ πολλοί εξ αυτών , λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των υλικών μιλούν ακόμη και για  εξάμηνη αναστολή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας