ecopress
 Νοικοκυριά και  επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη δίνη της υγειονομικής κρίσης. Ποιες είναι επιλέξιμες κατηγορίες που μπορούν να... Οικονομικών: η τελική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

 Νοικοκυριά και  επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη δίνη της υγειονομικής κρίσης. Ποιες είναι επιλέξιμες κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν, ποιο είναι το ύψος των δόσεων και τι διευκολύνσεις  παρέχονται.

 

Τη νέα ρύθμιση παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, με την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το πρωί με τους επικεφαλής των θεσμών, κατά την οποία «κλείδωσε» η συμφωνία για τη διευθέτηση των οφειλών της πανδημίας προς την εφορία και τα ταμεία.

Επιλογή έντοκων ή άτοκων δόσεων

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπει την αποπληρωμή όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι ωφελούμενοι του νέου μέτρου θα  μπορούν να ρυθμίσουν, εκτός από τις φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν, και τον φόρο εισοδήματος του προηγούμενου έτους, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και φόρους έκτακτους, όπως κληρονομιών και γονικών παροχών, αλλά και οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Τέσσερις επιλέξιμες κατηγορίες δικαιούχων

* Ολοι όσοι συμπεριλαμβάνοται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020.

Στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας.

* Εργαζόμενοι  που είναι σε αναστολή καθηκόντων ή στο ΣυνΕργασία

Για ιδιοκτήτες ακινήτων που υποβάλλουν  δήλωσειςCovid

*  Ανεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας

Οι δόσεις

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

  • Εως 36 άτοκες δόσεις για χρέη προς τα ταμεία και την εφορία.
  • Εως 72 έντοκες δόσεις για οφειλές σε ταμεία και εφορία. Το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,5%.

Το είδος των οφειλών που ρυθμίζονται

  1. Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
  2. Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
  3. Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
  4. Διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.
  5.  Τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν κατά διάρκεια της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Αποκατάσταση των 120 δόσεων

Επιπλέον οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (πχ 120 δόσεις) από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα θα έχουν τη δυναότητα να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα που είχαν, με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Οι δόσεις που δεν αποδόθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Ποιους αφορά

Η δυνατότητα ρύθμισης αφορά σε  133.455  νομικά πρόσωπα,  392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει όλοι μαζί μη ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική διοίκηση αυτή την περίοδο.

«Με αυτές οι παρεμβάσεις η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει στο κατάλληλο χρόνο τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Υπογραμμίζεται,  ότι από τις αρχές του 2020, με την έναρξη της πανδημικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων μέχρι και σήμερα πολίτες και επιχειρήσεις δημιούργησαν απλήρωτους φόρους ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ενώ το υπόλοιπο ποσό που δεν αφορά τις τέσσερις κατηγορίες πληττόμενων μπορεί να ρυθμιστεί με βάση την πάγια ρύθμιση οφειλών (24 έως 48 δόσεις) που είναι ήδη σε ισχύ.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας