ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Η πανδημία και η εξ αποστάσεως εργασία στρέφει τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές κατοικίας σε απομακρυσμένες περιοχές και σε σπίτια μεγαλύτερου... Ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια φέρνει η πανδημία, λόγω τηλεργασίας

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Η πανδημία και η εξ αποστάσεως εργασία στρέφει τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές κατοικίας σε απομακρυσμένες περιοχές και σε σπίτια μεγαλύτερου εμβαδού, που μπορούν να υποστηρίξουν την τηλεργασία και την απασχόληση των παιδιών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ιστοσελίδας spitogatos.gr για τη ζήτηση κατοικίας στο πρώτο τετράμηνο του έτους, περίοδος κατά την οποία ανέκαμψε θεαματικά η ζήτηση τόσο για αγορά όσο και για μίσθωση κατοικίας σε όλη τη χώρα, κατά 61 % και 30,5 % αντίστοιχα. Η ανάκαμψη έρχεται ύστερα από την πτώση που παρατηρήθηκε το αντίστοιχο διάστημα (α’ τετράμηνο) του 2020 σε σχέση με το 2019 της τάξης του -8,3% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -2,2% για ακίνητα προς πώληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το «χρυσό μετάλλιο» της κτηματαγοράς στην Αττική παίρνει εφέτος η περιοχή του Μαρκόπουλου καθώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο από τους υποψήφιους αγοραστές όσο και από όσους ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ακίνητο στο νομό. Συγκεκριμένα η πρώτη δεκάδα σε ζήτηση περιλαμβάνει κατά σειρά τις περιοχές Μαρκόπουλο, Ραφήνα, Σαρωνίδα, Καλύβια Θορικού, Μέγαρα, Ωρωπός, Ηράκλειο, Λαύριο και Κερατέα.

Στους αναζητούντες κατοικία για αγορά οι προτιμώμενες περιοχές είναι κατά σειρά Μαρκόπουλο, Κηφισιά, Νέα Μάκρη, Βούλα, Χαλάνδρι, Σαρωνίδα, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Αγία Παρασκευή και Βάρη – Βάρκιζα.

Σύμφωνα με τον CEO του Spitogatos, Δημήτρη Μελαχροινό, οι εξελίξεις αποτυπώνουν και την επίδραση της πανδημίας και συγκεκριμένα το γεγονός ότι πολλοί πλέον εργάζονται από το σπίτι, άρα δεν αναζητούν κατοικία αναγκαστικά κοντά στο κέντρο και χρειάζονται μεγαλύτερο εμβαδόν. Συγκεκριμενα, σημειώνει: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι βλέπουμε ανάκαμψη τέτοιου βαθμού εν μέσω πανδημίας στην αναζήτηση ακινήτων στην χώρα μας το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με τη σχετικά μικρότερη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2020 για το αντίστοιχο διάστημα. Η πανδημία ωστόσο, φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν ακίνητο. Βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Spitogatos και τις υπόλοιπες ιστοσελίδες του δικτύου μας, υπάρχει μια σαφής στροφή σε ζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών -ενδεχομένως επειδή εργάζονται από το σπίτι, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να απασχολούνται τα παιδιά τους κτλ- ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.»

Στη Θεσσαλονίκη, η πιο δημοφιλής περιοχή για αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση είναι ο Άγιος Γεώργιος ενώ για αγορά ακινήτου η Θέρμη. Η Θέρμη επίσης καταλαμβάνει την 5η θέση στις αναζητήσεις ακινήτου προς ενοικίαση. Στην 2η και 3η θέση των αναζητήσεων για ακίνητο προς πώληση έρχονται το Ωραιόκαστρο και η Πυλαία κι ακολουθούν η Καλαμαριά και η Μίκρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελείως διαφορετική προτίμηση περιοχών  μεταξύ ενοικίασης και αγοράς ακινήτου στη Θεσσαλονίκη με εξαίρεση τη Θέρμη και το Πανόραμα που εντοπίζονται και στις δύο κατηγορίες. Στους παρακάτω πίνακες, φαίνονται οι 10 πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση ακινήτου προς πώληση και προς ενοικίαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που αποζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές στα σπίτια είναι ο όροφος και συγκεκριμένα αναζητούν ακίνητα που βρίσκονται στον 1ο όροφο και πάνω. Μετά ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι το ασανσέρ, η θέα που παρέχει το ακίνητο, η ύπαρξη μπαλκονιών και κήπου.

Σε σχέση με το μέγεθος, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ. Ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.767,62€ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.315,61€

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας