ecopress
Με δήλωσή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς... Πολιτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας και τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης

Με δήλωσή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας και τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης:

«Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό πρωτοστατήσαμε, όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου η Ε.Ε. να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, υιοθετώντας φιλόδοξους στόχους. Πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, καθώς υιοθετήθηκαν ακόμα πιο φιλόδοξοι κοινοί στόχοι, με ορίζοντα το 2030, τόσο για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας (32%) όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας (32,5%). Προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί α​υτοί στόχοι, τα κράτη-μέλη θα δικαιούνται να επιλέγουν το ενεργειακό μείγμα και τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας που ταιριάζουν καλύτερα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στην Ελλάδα ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα από διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης θα καταλήξουμε, τον Σεπτέμβριο, στα κατάλληλα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση  το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει στόχο της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση ύψους 32,5% για το 2030,, με ρήτρα ανοδικής αναθεώρησης έως το 2023.

Κύρια επιτεύγματα της συμφωνίας:

  • Ορίζει ένα νέο στόχο ενεργειακής απόδοσης για την ΕΕ το 2030 με 32,5%, με ρήτρα αναθεώρησης προς τα πάνω έως το 2023
  • Θα διευρύνει την ετήσια υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας πέραν του 2020, η οποία θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και θα υποστηρίξει την εμφάνιση νέων παραγόντων της αγοράς.
  • Θα αποφέρει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την επόμενη περίοδο 2021-2030 προερχόμενη ​​από τις νέες ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης ή και από επιπρόσθετα μέτρα που θα αναληφθούν κατά την επόμενη δεκαετία.
  • Θα ενισχύσει τους κανόνες για την ατομική μέτρηση και τιμολόγηση της θερμικής ενέργειας παρέχοντας σαφέστερα δικαιώματα στους καταναλωτές – ειδικά σε κτίρια πολυκατοικιών με κεντρικά συστήματα θέρμανσης – να λαμβάνουν πιο συχνές και πιο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν και να ελέγξουν καλύτερα λογαριασμούς θέρμανσης.
  • Θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν διαφανείς, δημοσίως διαθέσιμους εθνικούς κανόνες σχετικά με την κατανομή του κόστους θέρμανσης, ψύξης και κατανάλωσης ζεστού νερού σε πολυκατοικίες και κτίρια πολλαπλών χρήσεων με κεντρικά συστήματα για τέτοιες υπηρεσίες.
  • Θα αντιμετωπίσει τους υφιστάμενους εμπορικούς, ρυθμιστικούς φραγμούς και συμπεριφορές, προκειμένου να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της ΕΕ, να μειώσει τους λογαριασμούς κατανάλωσης των καταναλωτών και το κόστος υγείας για την κοινωνία, αντιμετωπίζοντας έτσι την ενεργειακή φτώχεια και αξιοποιώντας τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επόμενα βήματα

Η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της Επιτροπής Juncker για την οικοδόμηση μιας «ανθεκτικής Ενεργειακής Ένωσης και μιας μελλοντικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή». Η Επιτροπή επιθυμεί για την ΕΕ να ηγηθεί της μετάβασης στην καθαρής ενέργειας. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030, ενώ ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσει την οικονομία της ΕΕ και θα επιτύχει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή καθοδηγείται από τρεις κύριους στόχους: την ενεργειακή απόδοσ, την επίτευξη παγκόσμιας ηγετικής θέσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την παροχή μιας δίκαιης συμφωνίας προς τους καταναλωτές.

Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικότερα την ενέργεια, οι Ευρωπαίοι μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους για ενέργεια, να ζήσουν σε πιο άνετες και υγιείς κατοικίες, να μειώσουν την εξάρτησή τους από εξωτερικούς προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου, να βελτιώσουν την ποιότητα του τοπικού αέρα και να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να αυξηθεί σε όλα τα στάδια της ενεργειακής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση. Ταυτόχρονα, τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να αντισταθμίζουν το κόστος, π.χ. αυτό που προκύπτει από την πραγματοποίηση ανακαινίσεων. Ως εκ τούτου, τα μέτρα της ΕΕ επικεντρώνονται σε τομείς όπου το δυναμικό εξοικονόμησης είναι το μεγαλύτερο, όπως τα κτίρια.

H συμφωνία είναι η τρίτη από τις οκτώ νομοθετικές προτάσεις του πακέτου « Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους» (που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2016), η οποία συμφωνήθηκε τώρα από τους συννομοθέτες. Στις 14 Ιουνίου επετεύχθη πολιτική συμφωνία σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις 14 Μαΐου εγκρίθηκε η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση σε κτίρια . Συνεπώς, η πρόοδος για την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, στην κατεύθυνση του έργου που δρομολόγησε η Επιτροπή Juncker.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας