Του Γιώργου Ηλιόπουλου* Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, υπάρχει πλέον η δυνατότητα διαχείρισης του σπιτιού σας από απόσταση! Ένα... Ποσό έξυπνο είναι το σπιτι σας;

Του Γιώργου Ηλιόπουλου*

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, υπάρχει πλέον η δυνατότητα διαχείρισης του σπιτιού σας από απόσταση! Ένα οικιακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας αυτοματοποιεί αρκετές από τις καθημερινές λειτουργίες, προσφέροντας μας περισσότερο ελέυθερο χρόνο και αυξάνοντας την ποιότητα της ζωής μας.

Οι έξυπνοι ελεγκτές του συστήματος, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με διάφορες συσκευές εντός του σπιτιού (κλιματιστικό, λευκές συσκευές, φωτισμός, καλοριφέρ), ελέγχονται από μια κεντρική μονάδα, η οποία συλλέγει δεδομένα ενέργειας, θερμοκρασίας και υγρασίας στο χώρο, ενώ προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε σπιτιού.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού σας, καθώς και τον απόλυτο έλεγχο των συνδεδεμένων συσκευών σε πραγματικό χρόνο, από όποιο σημείο και αν βρίσκεστε (εντός ή εκτός της οικίας).

Τι μπορεί να προσφέρει ένα «έξυπνο» σπίτι;

  • Μείωση της κατανάλωσης και του κόστους ενέργειας έως 20%. Το σύστημα διαχείρισης υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι και βοηθάει στην ορθή χρήση και διαχείρισή τους.
  • Βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης τον χειμώνα ή το καλοκαίρι, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού και συνεισφέροντας στη μείωση της κατανάλωσης.
  • Ενημερώνει για την κατάσταση της «υγείας» της κατοικίας,όπως για παράδειγμα αν λειτουργεί σωστά η ψύξη ή η θέρμανση, καθώς και αν υπάρχει διαρροή νερού.
  • Προσφέρει αυξημένη ασφάλεια.Για παράδειγμα, μπορείτε να ελέγχετε μέσω του κινητού τηλεφώνου αν τα παράθυρα του σπιτιού είναι ασφαλισμένα ή να ενεργοποιείτε τα φώτα ασφαλείας το βράδυ, για περισσότερη ασφάλεια.
  • Έχει τη δυνατότητα ναελέγχεται από οπουδήποτε με τη χρήση ενός smartphone.
*Χημικός Μηχανικός  ΕΜΠ ΜΒΑ ,MSC, ΕΠΤΑ Συμβουλοι Μελετητές  Συνιδρυτής Πλατφορμας  Followgreen.gr