Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανοίγουν δύο νέα πληροφοριακά συστήματα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης,  τα οποία προβλέπονται στο πολεοδομικό νόμο 4495/2017 και θα ενεργοποιηθούν... Αυθαίρετα: Ανοίγουν δύο νέα ηλεκτρονικά συστήματα από τις αρχές του 2019, για έλεγχο δηλώσεων και πολεοδομικές καταγγελίες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανοίγουν δύο νέα πληροφοριακά συστήματα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης,  τα οποία προβλέπονται στο πολεοδομικό νόμο 4495/2017 και θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2019, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Αυτά είναι:

  • Της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017 από ελεγκτές δόμησης και
  • Του ηλεκτρονικού συστήματος καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση.

Γ. Σταθάκης

«Από αρχές του 2019 οτιδήποτε αφορά ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, από την αρχική πράξη διαπίστωσης μέχρι όλη τη διαδικασία που ακολουθεί η πορεία ενός αυθαίρετου κτίσματος θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά και θα ακολουθεί την οδό διαφάνειας» ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στην διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε από κοινού με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό στο ΥΠΕΝ, για την ανακοίνωση από τις 15 Οκτωβρίου 2018 της κανονικής λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ο υπουργός ΥΠΕΝ χαρακτήρισε τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης ως «πολύ σημαντική τομή» σημείωσε ότι  η λειτουργία τους θα γίνει πάλι σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και ανέφερε ότι «η εικόνα που έχουμε σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων είναι μια περίπλοκη και παρωχημένη κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι «από αρχές του 2019 ακριβώς η ίδια ηλεκτρονική  διαδικασία καταγραφής και ελέγχου θα ακολουθείται και στην αυθαίρετη δόμηση. Όλα θα είναι ηλεκτρονικά και διάφανα και ο καθένας θα ξέρει ποιος έχει κάνει τη δουλειά του και ποιος όχι».

Νέα ηλεκτρονικά συστήματα

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση των δύο νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για τα αυθαίρετα έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ από τις αρχές Αυγούστου, μετά τις μεγάλες φωτιές στην Αττική.  Τότε σε συνάντηση του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό και αρμόδια στελέχη, αποφασίστηκε η άμεση υλοποίηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων με τα οποία ενεργοποιούνται οι νέες δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 4495/2017, για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Η λειτουργία των νέων συστημάτων συνδυάζεται με το νέο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης», που άνοιξε από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 , με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, ο αριθμός των οποίων μέχρι σήμερα ξεπερνά τους 3500 εγγεγραμμένους.

Τα επόμενα βήματα

Ειδικότερα  για τα επόμενα βήματα προβλέπεται:

Μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου των ελεγκτών δόμησης  θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.

Οι πληροφορίες του ecopress  αναφέρουν ότι  για τις υποβληθείσες δηλώσεις αυθαιρέτων θα προετοιμαστεί  τυποποιημένη διαδικασία, η οποία θα προβλέπει τις βασικές κατευθύνσεις  ελέγχου.

Ειδικότερα συζητείται κατά τις διαδικασίες ελέγχου των υπαγωγών αυθαιρέτων στους νόμους της τακτοποίησης να εξετάζονται συγκεκριμένες παράμετροι, όπως αυτοί  της πληρότητας και εγκυρότητας των δικαιολογητικών, της παλαιότητας του κτιρίου και παράλληλα να τεθούν καθορισμένα όρια αποκλίσεων, ώστε η διαδικασία να είναι αποτελεσματική και να μην γίνονται υπερβολές και καταστρατηγήσεις.

Καταγγελίες με παράβολο

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ήδη, ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Το νέο αυτό εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όπου με την καταβολή σχετικού παραβόλου, θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια. Θα αποτελέσει ακόμη, ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου για τα υπό στελέχωση Παρατηρητήρια Δόμησης.

Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει και νέες δυνατότητες σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία του δομημένου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Οι ελεγκτές που θα κληρώνονται μέσω του αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος.
Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.