ecopress
Το παράδειγμα του δήμου Βριλησσίων  με το πρόγραμμα «LIFE PAYT – Πληρώνω όσο Πετάω» από την Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του... Απορρίμματα:  «Πληρώνω όσο πετάω» και για τους πολίτες ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος στη Βουλή

Το παράδειγμα του δήμου Βριλησσίων  με το πρόγραμμα «LIFE PAYT – Πληρώνω όσο Πετάω» από την Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)

 

Το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» ή αλλιώς ΠΟΠ,,  θα εφαρμοστεί τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και για τους πολίτες ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος το βράδυ της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2017 στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, που συζητήθηκε το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι κάνει αποδεκτή σχετική πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθιερώσει την χρέωση για την διαχείριση των απορριμμάτων με το  σύστημα «πληρώνω όσο πετάω».

Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του για να ψηφιστεί στη Βουλή καθιερώνει μέτρα, κίνητρα και αντικίνητρα για τους δήμους, ώστε να ενισχύσουν τα ρεύματα της ανακύκλωσης και να μειώσουν τον όγκο των προς διαχείριση απορριμμάτων. Έτσι προβλέπεται να μειωθούν οι δαπάνες για την ταφή των απορριμμάτων και να προκύψουν πρόσθετα έσοδα από την αξιοποίηση των υλικών της ανακύκλωσης, ώστε οι δήμοι  να έχουν οικονομικό όφελος και κατ΄ επέκταση οι δημότες λιγότερα οικονομικά βάρη στις χρεώσεις των δημοτικών τελών.

Τώρα, με την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» και για τους πολίτες,   ετοιμάζεται το επόμενο βήμα. Ο  κάθε δημότης θα υποχρεωθεί να κινηθεί στα όρια της δικής του ευθύνης για την διαχείριση των απορριμμάτων του αλλά και να τυγχάνει των ευνοϊκότερων χρεώσεων,  που του αναλογούν σε ατομικό επίπεδο, εφόσον κάνει ανακύκλωση και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων του.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι άμεσος στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι για την τυπική ελληνική οικογένεια, που παράγει ένα τόνο απορριμμάτων ετησίως, το βάρος των σκουπιδιών της να μειωθεί στο μισό, δηλαδή σε 500 κιλά ετησίως, ώστε όπως υπολόγισε να έχει άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των 160 ευρώ το χρόνο, που όπως σημείωσε, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί αν θεωρηθεί αμελητέο ποσό.    

Το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» είναι ένα σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, που προσφέρουν οι ΟΤΑ, το οποίο βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Σύμφωνα με αυτό, τα τέλη που πληρώνει κάθε νοικοκυριό συνδέονται με την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει, δίνοντάς έτσι στους δημότες ένα επιπλέον κίνητρο για να τα μειώσουν, συμμετέχοντας ενεργά στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Αυτά τα συστήματα βρίσκουν συνεχώς αυξανόμενη εφαρμογή σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία στα περισσότερα κράτη μέλη, με μεγάλη επιτυχία.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Σημειώνεται ότι να ισχύσει το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ, τόσο κατά την πρόσφατη επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, όσο και σε παλαιότερη συνάντηση, που είχε η διοίκηση της ΚΕΔΕ, με τον Σ. Φάμελλο στις αρχές του καλοκαιριού.. Ο υπουργός ΠΕΝ, που εμφανίζεται τώρα έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, είχε πει ότι μοναδικός τρόπος να ενισχυθεί η ανακύκλωση είναι το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» σε επίπεδο δήμων και ότι θα εφαρμοστεί άμεσα με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου. Είχε σημειώσει  επίσης ότι συμφωνεί με το αίτημα του κ. Πατούλη να μεταφερθεί αυτή η δυνατότητα και σε επίπεδο πολίτη ή κοινότητας, μιλώντας  μάλιστα και για ατομικούς κάδους.

 

Το παράδειγμα του δήμου Βριλησσίων

 

Τα πρώτα τεχνικά βήματα και τις προβλέψεις για την εφαρμογή του προγράμματος «LIFE PAYT – Πληρώνω όσο Πετάω» παρουσίασε η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Μαρία Λοϊζίδου στην ημερίδα «Το καλό σκουπίδι» που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου πρόκειται να τοποθετηθούν στα Βριλήσσια πιλοτικά κλειδωμένοι κάδοι που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση του όγκου απορρίμματος και συνδεόμενα οφέλη με τη μείωση των απορριμμάτων, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους κατοίκους οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης για την εναλλακτική διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων των νοικοκυριών και τη μετατροπή τους με δική τους μέριμνα σε κόμποστ. Συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων κι ενός δικαίου συστήματος κοστολόγησης που συνδέεται με την παραγωγή απορριμμάτων κάθε πολίτη.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, δήλωσε ότι η ευαισθητοποίηση των δημοτών ευελπιστεί ότι «θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή και στήριξή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του «Πληρώνω όσο Πετάω», καθώς παράλληλα με τη συλλογική ανταπόδοση μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών κατά 5% από τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή, οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους και μεθόδους και για την ατομική επιβράβευση όσων συνδράμουν περισσότερο στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση και στη μείωση των προς ταφή απορριμμάτων.

Με έναν παραγωγικό  διάλογο και έντονο ενδιαφέρον έκλεισε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων, την Τετάρτη 28/6, στο πλαίσιο της δράσης «Φυσικό Λίπασμα» του Πιλοτικού Προγράμματος Κομποστοποίησης Διαλογή στην Πηγή που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Αριστείδης Βρούστης και Σοφία Κορωναίου, ο συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βασίλης Λιόγκας και η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων με έργο ή αντικείμενο επί της διαχείρισης αποβλήτων, ενώ πραγματοποιήθηκε και ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις πολιτών.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε ότι «με δεδομένο τον κορεσμό των περιθωρίων ταφής στο νόμο μας, έχουμε την ανάγκη μετάβασης σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων και ο Δήμος μας διαθέτει το επεξεργασμένο σχέδιο και τη κυρίως τη βούληση να θωρακίσει το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση».

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης: «Από τους πρώτους μήνες του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θετικά με περισσότερους από 700 τόνους για το 2016 να έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ (φυσικό λίπασμα), ποσότητα που διαφορετικά θα είχε οδηγηθεί στις χωματερές, ενώ από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά τέλη έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% για το τρέχων έτος. Για τη δημοτική Αρχή, το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα γενιά, γι’ αυτό υλοποιούμε συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, με επίκεντρο τα παιδιά που είναι ο ιδανικός επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος».

Την ίδια μέρα, στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης», παιδιά από τον Δήμο Βριλησσίων συμμετείχαν σε «έξυπνα» διαδραστικά παιχνίδια μαθαίνοντας ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους καθώς και για τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Ο Δήμος Βριλησσίων λειτουργεί ήδη αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τ. Μαυρίδης, ο δήμαρχος Σκύρου, Μ. Χατζηγιαννάκης, από τον Δήμο Βριλησσίων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κ. Βαφειάδης, και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Σ. Χαντζάρα και από τον Δήμο Παλλήνης η αντιδήμαρχος Υγείας, Κ. Ζινέλη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας