ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Άμεση αντίδραση του Δήμου Βάρης -Βούλας- Βουλιαγμένης – Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωσταντέλλος – Τι λένε οι δημιουργοί του έργου Ρένα... Παρέμβαση ecopress:  Αυτό το αρχιτεκτονικό μνημείο αξίζει να μείνει όρθιο!

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άμεση αντίδραση του Δήμου Βάρης -Βούλας- Βουλιαγμένης – Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωσταντέλλος – Τι λένε οι δημιουργοί του έργου Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου – Ολόκληρη η απόφαση του ΥΠΕΝ

Φωτογραφία:Εριέττα Αττάλι

Το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής κοινότητας και ευρύτερα του τεχνικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών ευαισθητοποιημένων πολιτών συγκεντρώνει η Πύλη του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης του ιστορικού συγκροτήματος εκδόθηκε ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος η άδεια δόμησης των νέων κατασκευών, που προβλέπει παράλληλα την κατεδάφιση πλήθους ιστορικών δομών του συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων και την Πύλη του Αστέρα.

Το ecopress, ασκώντας ενημερωτική παρέμβαση, υπογραμμίζει, ότι το μήνυμα που εκπέμπεται είναι:

-Η  Πύλη του Αστέρα αποτελεί ένα βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό έργο, που δεν πρέπει να πέσει άδοξα … στο διάβα της μπουλντόζας. Όχι μόνον διότι αποτελεί έναν εμβληματικό έργο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομίας, που μπορεί, πρέπει και αξίζει να διασωθεί αλλά και διότι η διάσωση του θα προσδώσει  αξία στη νέα επένδυση και την ευρύτερη περιοχή του τοπικού δήμου και των νοτίων προαστίων.

Το αίτημα των δημιουργών

Οι δημιουργοί του έργου, γνωστές και καταξιωμένες αρχιτέκτονες Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου, (SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects) σημειώνουν μέσω του ecopress  την αγωνία και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, απευθύνοντας αίτημα προς κάθε κατεύθυνση να επικρατήσουν ωριμότερες και θετικές εξελίξεις για την διάσωση της Πύλης του Αστέρα.

Φωτογραφία:Εριέττα Αττάλι

Άμεση αντίδραση Γρηγόρη Κωσταντέλλου

Αξιοσημείωτη είναι η άμεση αντίδραση του δημάρχου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωσταντέλλου, ο οποίος δηλώνει στοecopress  ότι αναλαμβάνει αμέσως πρωτοβουλίες για την διάσωση του αρχιτεκτονικού έργου.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος «Τρία Β», με … «κυβερνήτη» τον Γρηγόρη Κωσταντέλλο πρωτοστατεί σε δραστηριότητες και προγράμματα για την ανάπτυξη της περιοχής, επιδεικνύοντας παράλληλα ευαισθησία προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κωσταντέλλος δήλωσε στo ecopress ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος με τη νέα ιδιοκτησία του ιστορικού συγκροτήματος για κοινούς και καλούς σκοπούς, προστρέχει άμεσα σε συνεργασία τόσο με τους δημιουργούς του έργου της Πύλης του Αστέρα, όσο και με τους φορείς της αρχιτεκτονικής κοινότητας, ώστε ο Δήμος μέσω του Δημάρχου και των Συλλογικών οργάνων διοίκησης του,  να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις για την διάσωση του σημαντικού αρχιτεκτονικού έργου.

Η ταυτότητα του έργου

Σημειώνεται ότι   η Πϋλη του Αστέρα σχεδιάστηκε από τις αρχιτέκτονες Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου, (SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects), το 2008.

Η Πύλη έχει τιμηθεί με High Commendation στο 1ο World Architecture Festival το 2008 στην Βαρκελώνη, την πρώτη και μόνη ίσως τέτοια διάκριση έργου στην Ελλάδα.

Επίσης έχει τιμηθεί με υποψηφιότητα στο Βραβείο Mies Van der Rohe, το σημαντικότερο Ευρωπαικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, το 2009.

Το 2010 της απενεμήθη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Ειδική Μνεία, (ισοδύναμη με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής), ως ιδιαίτερα αξιόλογο υλοποιημένο έργο.

Αποτελεί επομένως στοιχείο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμφωνα με τον Νόμο τα Έργα αυτά προστατεύονται.

Η άδεια του ΥΠΕΝ

ΕΔΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι γενικότερα τα έργα για την ανακαίνιση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης να βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και προγραμματίζεται άμεσα η κατεδάφιση ιστορικών δομών του συγκροτήματος.

Σύμφωνα με την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η τεχνική εταιρεία Άκτωρ, η οποία με τη σειρά της έχει συμβολή στην ανάδειξη και προστασία σημαντικών αρχαιολογικών και αρχιτεκτονικών έργων σε όλη την Ελλάδα,   ως  ανάδοχος του έργου αναλαμβάνει να κατεδαφίσει τις ιστορικές δομές του συγκροτήματος και να κατασκευάσει νέα έργα, με προτεραιότητα  τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά»,  για τα οποία προβλέπεται ότι θα επαναλειτουργήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι από τη Four Seasons

Η έγκριση της άδειας δόμησης από το ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνει και την άδεια των κατεδαφίσεων εκδόθηκε, σύμφωνα με:

  1. τις διατάξεις του Α΄ κεφαλαίου του Ν. 4030/11 ΦΕΚ 249Α «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» και ειδικότερα τα άρθρα 1,2,3,4,5,6,8,9, τα άρθρα 50 και 40 του Ν.4495/17 όπως ισχύουν και την ΚΥΑ 43311/13 (ΦΕΚ 2100Β’).
  2. την ανωτέρω αίτηση του έχοντος νόμιμο δικαίωμα για το έργο, όπως μελετήθηκε από τους μηχανικούς σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στα ανωτέρω πεδία,
  3. το Π.Δ. 191 Α.Α.Π./30-09-2016 και την ΚΥΑ ΓΓΔΠ 0000126ΕΞ2018 – ΦΕΚ 2 Α.Α.Π.24/01/2018
  4. τον έλεγχο των συνημμένων στην αίτηση στοιχείων και μελετών,
  5. την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της συνεχούς λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Οι κατεδαφίσεις

Το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων, σύμφωνα με την άδεια του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Κατεδάφιση Κεντρικής Εισόδου Συγκροτήματος (Κτίριο 13, εντός της Π.ΑΝ. 26): Το κτίριο βρίσκεται στην νησίδα των λωρίδων εισόδου-εξόδου και αποτελείται από δύο κλειστούς χώρους (κυρίως φυλάκιο και βοηθητικός χώρος), κατασκευασμένους με αυτοφερόμενη κατασκευή, με υαλοστάσια εποπτείας και περιμετρικό μεταλλικό πέτασμα από κατακόρυφες.

Κατεδάφιση Bar 37 (Κτίριο 15, εντός της Π.ΑΝ. 34), και δεξαμενής υγραερίου (14): Το κτίριο είναι εν μέρει επιχωμένο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και με τις ορατές όψεις του επενδεδυμένες με πέτρα. Περιλαμβάνει τους χώρους κουζίνας. Ο χώρος εστίασης είναι υπαίθριος με ξύλινη πέργκολα περσίδες, καθώς και στέγαστρο.

Κατεδάφιση Κτίριου Η/Ζ Ξενοδοχείου Αρίων (Κτίριο 20, εντός της Π.ΑΝ. 35): Το Κτίριο Η/Ζ ξενοδοχείου Αρίων, είναι ανεξάρτητο μονόροφο εν μέρει υπόγειο μεταλλικό υπόστεγο πλησίον της δυτικής πλευράς του κτιρίου του Ξενοδοχείου και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις Η/Ζ του Ξενοδοχείου Αρίων, που προβλέπεται να μεταφερθούν σε άλλη θέση.

Κατεδάφιση Κτίριου Αποδυτηρίων Κολυμβητικής Δεξαμενής Ξενοδοχείου Αρίων (Κτίριο 22, εντός της Π.ΑΝ. 35): Το κτίριο ανεξάρτητο μονώροφο είναι εν μέρει επιχωμένο, έχει κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα, με οπτοπλινθοδομές εσωτερικά και επένδυση πέτρας για τΙς ορατές όψεις του.

Κατεδάφιση Snack bar Εννέα Μούσες (Κτίριο 30, εκτός Π.ΑΝ. εντός της Ζώνης ΙΒ): Το κτίριο αποτελείται από βοηθητικό ημιυπόγειο χώρο από φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα και ανωδομή σε μικρότερη έκταση αυτής του υπογείου, με μεταλλικό φέροντα οργανισμό, οροφή από σκυρόδεμα και μεγάλα υαλοστάσια, τα οποία δεν σώζονται. Το κτίριο είναι σήμερα εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν αποξηλωθεί οι εσωτερικοί χώροι του υπογείου και μέρος της ανωδομής.

Κατεδάφιση Ξενοδοχείου Αφροδίτη (Κτίριο 35, εν μέρει εντός της Π.ΑΝ. 40 και εν μέρει εντός της Ζώνης ΙΒ): Το ξενοδοχείο βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το έτος 2007, οπότε και έγιναν εκτεταμένες αποξηλώσεις. Η κατασκευή του είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, σε τριώροφες πτέρυγες.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας