ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Μετράει ημέρες μέχρι να αποτελέσει οριστικό παρελθόν και να ξηλωθεί ολοσχερώς ο θερινός κινηματογράφος CINE ALIMOS, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια... Από το CINE ALIMOS αρχίζουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία!  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Μετράει ημέρες μέχρι να αποτελέσει οριστικό παρελθόν και να ξηλωθεί ολοσχερώς ο θερινός κινηματογράφος CINE ALIMOS, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον ανοιχτό χώρο του παραλιακού πάρκου  του Δήμου Αλίμου επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, προς την πλευρά της θάλασσας.

O κινηματογράφος CINE ALIMOS για τους πολίτες, ιδίως των χαμηλών εισοδημάτων και τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής των νοτίων προαστίων έχει καθιερωθεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ως μία όαση θερινής απόδρασης στον κόσμο της 7ης τέχνης,  με … όχημα της εικόνας και της φαντασίας την πλαστική φουσκωτή οθόνη του λυόμενου κινηματογράφου και προσιτής ψυχαγωγίας, με συμβολικό εισιτήριο των 2 ευρώ.

Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι ο ανοιχτός κινηματογράφος του Δήμου Αλίμου είναι αρμονικά ενταγμένος στη ζωή της πόλης και στο φυσικό περιβάλλον της παραλιακής ζώνης….

Για τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της Πολεοδομίας όμως, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις τους αλλά και τη σπουδή άμεσης κατεδάφισης του  θερινού κινηματογράφου,  το CINE ALIMOS αντιμετωπίζεται ως μία κραυγαλέα αυθαίρετη κατασκευή, που εμφανίζεται να παραβιάζει βάναυσα τη πολεοδομική νομοθεσία και τις διατάξεις των νόμων για τον αιγιαλό, την παραλία και την προστασία της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να σβήσει αμέσως από το χάρτη.

Τα ερωτήματα   

-Τι έχει συμβεί:

– Μήπως πρόκειται για περίπτωση άκαμπτης γραφειοκρατίας και  μυωπικής τυπολατρίας, με αποτέλεσμα «η απόλυτη δικαιοσύνη να είναι αδικία»;

-Μήπως η σπουδή του τοπικού Δήμου, να λειτουργήσει τον κινηματογράφο  και να κερδίσει τις εντυπώσεις από ένα, λόγω φύσης και θέσης εύκολο και απλό έργο, με μεγάλη όμως απήχηση  στην καθημερινή ζωή των δημοτών του είχε ως αποτέλεσμα, να υπερβεί τα όρια της νομιμότητας και των σχετικών αδειοδοτήσεων;

-Μήπως η πλευρά της πολιτείας αποφάσισε ξαφνικά να βάλει τάξη στο χάος των αυθαίρετων κατασκευών, που κατακλύζουν την παραλιακή ζώνη από κάθε είδους επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις και ξεκινά από τον θερινό κινηματογράφο, ως εύκολο στόχο;

-Μήπως η πολιτεία θέλει να δώσει ένα ισχυρό παράδειγμα στους ιδιώτες επενδυτές,  που ετοιμάζουν θηριώδη δόμηση, όμως  κανονικά και με το νόμο, σε παρακείμενες περιοχές του παραλιακού μετώπου, ώστε να μην τολμήσουν πολεοδομικές υπερβάσεις γιατί θα έχουν την τύχη του θερινού κινηματογράφου;

-Μήπως με την εξαφάνιση του θερινού κινηματογράφου απλώς και μόνον προετοιμάζεται το έδαφος για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της μαρίνας του Αλίμου, που έχει δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και βεβαίως αποτελεί ένα από τα βασικά μνημονιακά προαπαιτούμενα;

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «η μαρίνα του Αλίμου, που παράλληλα διαθέτει χερσαία ζώνη 210,000 τετραγωνικών μέτρων  είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Η εξαιρετική στρατηγική της θέση, ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη της χερσαία ζώνη αποτελούν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της».

Το βέβαιο είναι ότι  η εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό και την παραλία μπαίνει κανονικά σε εφαρμογή και ξεκινά από το CINE ALIMOS.

Οι αποφάσεις

Ειδικότερα με την από 30/11/2017 Έκθεση αυτοψίας της, η Πολεοδομία Αργυρούπολης διαπιστώνει αυθαίρετες κατασκευές τουαλετών, αποθήκης και στεγάστρου καθώς και τοποθέτηση πέργκολας και περίφραξης χωρίς άδεια. Διατάσσει δε, σύμφωνα με το Νόμο περί αυθαιρέτων (Ν. 4495/2017), την άμεση κατεδάφισή τους εντός 30 ημερών και επιβάλλει στον Δήμο Αλίμου πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, συνολικού ύψους 73.000 ευρώ.

Παράλληλα απόφαση του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά -Νήσων και Δυτικής Αττικής, που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου 2018 και αναρτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Διαύγεια  διατάσσει το Δήμο Αλίμου, εντός 30 ημερών, δηλαδή μέχρι στις 2 Απριλίου 2018  να ξηλώσει όλες τις ελαφριές κατασκευές, που συνοδεύουν τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου και ταυτοχρόνως  προειδοποιεί ότι:

-«Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προαναφερόμενη προθεσμία, η κατεδάφιση/άρση/απομάκρυνση των ως άνω αυθαιρέτων κατασκευών από το χώρο του αιγιαλού, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (Ε.Υ.Ε.Κ.Α.) από συνεργείο της έχουσας την αρμοδιότητα Υπηρεσίας του Δημοσίου και η σχετική δαπάνη θα καταλογισθεί σε βάρος του Δήμου Αλίμου», όπως επίσης ότι η δαπάνη της κατεδάφισης « θα εισπραχθεί ως δημόσιο έσοδο, κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων».

Δείτε εδώ το πρωτόκολλο κατεδάφισης

Η λίστα των αυθαιρεσιών

Σύμφωνα με το “πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού – παραλίας και θάλασσας’, που εξέδωσε  Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά-Νήσων και Δυτικής Αττικής, οι αυθαίρετες κατασκευές, που διαπίστωσε η τεχνική αυτοψία στο CINE ALIMOS έχουν ως εξής:

Α) εντός αιγιαλού:

– Περίφραξη-πεζούλι από μπετόν πλάτους 0,45 μ. στη μέση του οποίου αναπτύσσεται περίφραξη από ξύλο και μέταλλο συνολικού μήκους 62 μ..

-Δύο μεταλλικές-ξύλινες συρόμενες πόρτες η μία με τα στοιχεία 4-5 μήκους 5μ., και η άλλη με τα στοιχεία 6-7 μήκους 3,3 μ..

-Μεταλλική κατασκευή για θέσεις ποδηλάτων μήκους 2 μ..

-Ένας μεταλλικός στύλος φωτισμού.

-Κλειστή ξύλινη κατασκευή μη πακτωμένη στο έδαφος η οποία εδράζεται πάνω σε ροδάκια με το στοιχείο εμβαδού 1.1 τ.μ..

-Ξύλινη διαφημιστική πινακίδα η οποία εδράζεται στο έδαφος με δύο μεταλλικές κολώνες με το στοιχείο  μήκους 4.2 μ..

-Πέντε φρεάτια, εκ των οποίων το ένα με πλαστικό σκέπασμα, και τα υπόλοιπα με μεταλλικά σκεπάσματα μέσων διαστάσεων 0.27* 0.27 μ. περίπου, συνολικού εμβαδού 0,6 τ.μ..

-Τέσσερις μεταλλικές κολώνες ηχείων.

-Δύο μεταλλικά κολωνάκια φωτισμού .

-Ένα μεταλλικό άγκιστρο πακτωμένο στο έδαφος.

-Περίφραξη από ξύλο και μέταλλο, συνολικού μήκους 11,5 μ..

-Επιφάνειες από γκαζόν, συνολικού εμβαδού 245 τ.μ..

-Σταμπωτό δάπεδο από σκυρόδεμα εμβαδού 23 τ.μ..

-Δάπεδο από σκυρόδεμα εμβαδού 47 τ.μ..

Β) εντός κοινόχρηστης παραλίας:

– Περίφραξη-πεζούλι από μπετόν πλάτους 0,45 μ. στη μέση του οποίου αναπτύσσεται περίφραξη από ξύλο και μέταλλο μήκους 7,7 μ..

– Δάπεδο από σκυρόδεμα εμβαδού 74 τ.μ..

-Έξι μεταλλικά κολωνάκια φωτισμού.

-Επιφάνεια από τραπεζοκαθίσματα εμβαδού 8 τ.μ..

– Ανοικτή μεταλλική-ξύλινη κατασκευή με οροφή από καλαμιές εμβαδού 3,6 τ.μ..

-Επιφάνειες από γκαζόν συνολικού εμβαδού 464 τ.μ..

-Επιφάνεια από καθίσματα, συνολικού εμβαδού 116 τ.μ..

-Ένα φρεάτιο, με μεταλλικό σκέπασμα διαστάσεων 0.3* 0.3 μ. , εμβαδού 0,1 τ.μ..

Η συνέχεια επί της οθόνης….

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας