ecopress
Σε υψηλούς τόνους με χαρακτηρισμούς και προσωπικές αναφορές αντέδρασαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι Δήμαρχοι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμάνης και Ανδρέας Κονδύλης... Άδειες ΝΟΚ: oι απαντήσεις των δημάρχων 3Β και Αλίμου στο εξώδικο ΤΕΕ

Σε υψηλούς τόνους με χαρακτηρισμούς και προσωπικές αναφορές αντέδρασαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι Δήμαρχοι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμάνης και Ανδρέας Κονδύλης Δήμου Αλίμου στο εξώδικο το οποίο τους απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ.

Το πρωί της παρασκευής 12 Απριλίου 2024  ο πρόεδρος του ΤΕΕ απέστειλε εξώδικο  προς Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι ΥΔΟΜ άδειες δόμησης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος. Το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ. Δείτε εδώ στο ecopress

Προηγήθηκε δημόσια παρέμβαση του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού υπέρ των κινήτρων ύψους – δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και την εφαρμογή της νομιμότητας από τους Δήμους.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά το κίνητρα αύξησης ύψους – δόμησης που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, τις σχετικές πρωτοβουλίες και απόψεις κάποιων Δημάρχων και τη συζήτηση που εξελίσσεται, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στην κοινωνία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός άσκησε δημόσια παρέμβαση στο ζήτημα και αναφέρθηκε σε  18 αλήθειες και ψέματα για τα κίνητρα του ΝΟΚ. Δείτε εδώ στο ecopress

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στο ΤΕΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τονίζοντας ότι:   «Αποτελεί συνταγματική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεών μας» Δείτε εδώ στο ecopress

Ακολούθησαν δημόσιες ανακοινώσεις των Δημάρχων 3Β και Αλίμου

Οι δημόσιες ανακοινώσεις των Δημάρχων 3Β και Αλίμου

 Δήμος Αλίμου

Με τίτλο «ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ «ΕΞΩΔΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΕ» ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης έγραψε σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τα ακόλουθα:

-«Είναι αδιανόητο τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα, επιπολαιότητα και με καθαρά “επικοινωνιακούς” όρους.

Εχθές διαβάσαμε την επίθεση που μας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, με ένα άρθρο άκρως αντι-επιστημονικό και αντιθεσμικό, γεμάτο ανακρίβειες, υπερβολές και ψέματα. Επιτίθεται στο ΣτΕ και  τους Δημάρχους, κάνοντας λόγο για “τενεκέδες με λάδι” στις Πολεοδομίες. Αλήθεια, τις Πολεοδομίες ποιοι τις στελεχώνουν; Οι Δικαστές του ΣτΕ και οι Δήμαρχοι;

Σήμερα παραλάβαμε ένα Εξώδικο εντελώς διάτρητο, που μόνο σκοπό έχει τη δημιουργία εντυπώσεων. Με καλεί, μάλιστα, να πάρω πίσω την Απόφαση Δημάρχου για αναστολή οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Άλιμο. Μόνο που τέτοια Απόφαση δεν μπορώ να την πάρω πίσω, για τον απλό λόγο ότι… δεν υπάρχει!

Ξαναλέω, είναι αδικαιολόγητο και επικίνδυνο, σοβαροί (υποτίθεται) φορείς, να προσεγγίζουν με επιφανειακό, επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο τόσο σοβαρά ζητήματα.

Και όταν δεν έχουν ιδέα για τις διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει, σκεφθείτε πόσο καλά (δεν) γνωρίζουν και την ουσία του τεράστιου αυτού ζητήματος.

Όχι, κ. Στασινέ. Δεν είναι όλα “τσιμέντο να γίνει».

Δήμος 3Β

Δημόσια απάντηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στην ανακοίνωση και το εξώδικο του Προέδρου του ΤΕΕ εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου 3 Β στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

-«Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί τελευταίες μέρες με τις ενέργειες των δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ, μετά από διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, να βάλουν φρένο στην ξέφρενη υπερδόμηση που προκαλούν οι προβλέψεις του ΝΟΚ και τα μπόνους σε ύψος, όγκο και εμβαδόν που δίνουν στα νέα κτήρια που εμφανίζονται στις πόλεις μας. Εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε μία απαράδεκτη ανακοίνωση αλλά και απέστειλε εξώδικη πρόσκληση σε δήμους, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, οι οποίες βρίθουν ανακριβειών αλλά και άκρως προσβλητικών χαρακτηρισμών για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών. Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου «αντλεί» για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες «αρμοδιότητες» που επικαλείται, πετάει «λάσπη» στους Δήμους και τους Δημάρχους. Η υπερεντατική προσπάθεια του τις τελευταίες μέρες να σπιλώσει το κύρος του θεσμού και να υπερασπιστεί σθεναρά τις αντισυνταγματικές διατάξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα πως καταφανώς ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Δημιουργούνται παράλληλα εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός πως όταν πριν ένα χρόνο ψηφιζόταν ΟΡΘΟΣ στη Βουλή τροπολογία τις τελευταίας στιγμής που καταργούσε τα κίνητρα του ΝΟΚ στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, ο κ. Πρόεδρος έδειξε την ίδια σπουδή να τα υπερασπιστεί.

Μέσω της ανακοίνωσης και του εξωδίκου του κ. Προέδρου προκύπτουν τα εξής:

Αντί να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο (2) αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024)αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του Ν.Ο.Κ., (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες, υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος θέσεις που ούτε η ίδια η συντεχνία των κατασκευαστών τολμά να εκφράσει αν και θίγεται από τη διακοπή της τσιμεντοποίησης του Δήμου μας και της χώρας γενικότερα.

Παραβλέπει, ή αγνοεί τις αρμοδιότητες των Δήμων και του Δημάρχου όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 24 και 102 του Συντάγματος και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχει ακούσει φαίνεται για την υποχρέωση των αιρετών και των υπαλλήλων των δήμων να μην εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντισυνταγματικές διατάξεις.

Παραλείπει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των αποδεκτών του εξωδίκου του, το σύνολο των δημάρχων της χώρας, αφού το συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έλαβε πρόσφατα τη δεύτερη ομόφωνη απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της λογικής.

Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν «αυθαίρετους δημάρχους» και «λάδι» .

Περί «λαδώματος» λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»

Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων.

Εκτελεί χρέη εντολοδόχου – «μπροστινού» του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του ΥΠΕΝ.

Δηλώνω απερίφραστα πως ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα, δηλαδή τη διάσωση των πόλεων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την τελική θετική έκβασή του.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Πρόεδρο του ΤΕΕ, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ύβρεις, τις προσβολές και την παραπληροφόρηση που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό άλλων και να περιοριστεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε!

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας