ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ To Υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης να επισημαίνουν ότι... Αδήλωτα τετραγωνικά: παράταση «κλειδί» για βαριά πρόστιμα & κατασχέσεις

Της Ντίνας Καράτζιου/

To Υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης να επισημαίνουν ότι η ασφυκτική προθεσμία της 31ης Αυγούστου ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων.

Στην αντεπίθεση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων,  που προειδοποιούν ότι επαναφορά των εξοντωτικών προστίμων θα φέρει ντόμινο πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Άκαμπτο το ΥΠΕΣ 

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για παράταση  στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, το ΥΠΕΣ ακολουθεί άκαμπτη γραμμή. Συγκεκριμένα  το πρωί της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2020  ο Υπ. Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπουργείου σε ανακοίνωση του “ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση πέρα από την 31η Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία” και είπε:
-«Μέχρι στιγμής 1.020.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 20 εκατ. τετραγωνικά μέτρα (!) των ιδιοκτησιών τους».
Επίσης, ανέφερε ότι λειτούργησε, καταλυτικά, το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ιδιοκτητών με πρόστιμα και επιπλέον τέλη για την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι η πληρωμή των αναλογούντων τελών, βάσει των νέου εμβαδού γίνεται από την 01/01/2020 και επισήμανε ότι με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτών,
Αυτοδιοίκησης και Κράτους.
Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, η ρύθμιση θα φέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους, έχοντας θετικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που προσφέρουν και στο κόστος τους. Ο υπουργός, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν τη σχετική αίτηση στις υπόλοιπες 11 ημέρες που έχουν απομείνει.

Έκτακτες συνθήκες 

Παρόλο που η 31η Αυγούστου παρουσιάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών ως αμετάκλητη καταληκτική προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά, μία  κρίσιμη μάζα διορθωτικών δηλώσεων που δεν μπορούν να διευθετηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες των δήμων οι οποίοι λόγω της πανδημίας  λειτουργούν μόνο με ραντεβού, δημιουργεί εκ των πραγμάτων δυσκολία στη πρόσβαση των υπηρεσιών.

Παράγοντες της Αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι οι έκτακτες συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, δεν αναμένεται να χαλαρώσουν, αποτελούν στο τροχοπέδη στην έγκαιρη διευθέτηση των δηλώσεων αυτών, δημιουργώντας στην ουσία ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων: Αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το έκαναν. Κι αυτοί που πρέπει να προσέλθουν στου δήμους και ενδεχομένως να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους, οι οποίοι λόγω των υπέρογκων προστίμων  μένουν εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η κρίσιμη μάζα των δηλώσεων που υποβάλλονται στους δήμους

Τα τελευταία στοιχεία της ΚΕΔΕ, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, αναδεικνύουν ότι οι δηλώσεις που κατατέθηκαν με αυτοπρόσωπη παρουσία στους δήμους δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υποβλήθηκαν δια ζώσης 120 χιλιάδες δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών με το αντίστοιχο νούμερο των ηλεκτρονικών δηλώσεων να ανέρχεται στις 706. 183 (οριστικά υποβληθείσες).  Παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, εκτιμούν, ότι το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς παρά την υψηλή λειτουργικότητα της πλατφόρμας και τις βελτιωτικές προσθήκες που έγιναν στα μέσα Ιουνίου, υπάρχουν κατηγορίες επιφανειών που δεν μπορούν ακόμη να δηλωθούν και απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδιοκτητών στους δήμους.

Ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του δήμου Βριλησσίων  και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Αλέξης Μαυραγάνης σχολιάζει στο ecopress ότι ενδεχομένως «να κρίνεται αναγκαία μία δίμηνη παράταση,  δίνοντας επίσης έμφαση στις δηλώσεις επιφανειών που πρέπει να διευθετηθούν κατόπιν αυτοπρόσωπης παρουσίας, αλλά και εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα λόγω της πανδημίας: «Επειδή πρόκειται για ένα χρονίζον ζήτημα και παρότι δόθηκε παράταση, σε μία δύσκολη όμως χρονιά με όλες τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω covid, θεωρώ, ότι είναι θεμιτό να δοθεί μία δίμηνη παράταση, για να μην υπάρξουν ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποτελεί ένα πολύ θετικό εργαλείο αλλά δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα.  Και σε μία κατάσταση covid, αν θέλουμε να στηρίξουμε την κατάσταση και τους ιδιοκτήτες σε σχέση με όλα αυτά που δεν προβλέπονται από την πλατφόρμα καθώς υπήρχε μία δυσκινησία με τα ραντεβού  στους δήμους, άρα  και ένας πιο αργός ρυθμός προσέλευσης, είναι καλό να δοθεί αυτή η δίμηνη παράταση για μην δημιουργηθούν ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων: Στις δύσκολες περιπτώσεις ιδιοκτησιών που δεν προλάβανε να δηλωθούν λόγω της απαιτούμενης φυσικής παρουσίας στους δήμους και δεν έσπευσαν λόγω της δύσκολης περιόδου  και σε εκείνους που μπορούσαν να το κάνουν  ηλεκτρονικά, οπότε προχώρησαν στην καταχώρηση. Θεωρώ ότι η παράταση αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους δύο μήνες, ούτως ώστε οι δήμοι να μπορέσουν στα συνέχεια να σχεδιάσουν τον προϋπολογισμό του 2021 σωστά».

Αδιάλειπτη λειτουργία με μοντέλο αυθαιρέτων τα πρόστιμα

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, νομικός κ. Στράτος Παραδιάς, αναφέρει στο ecopress, ότι το αίτημα της παράτασης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι το πρώτο και επείγον σκέλος που θέτει η Ομοσπονδία των ιδιοκτήτων προς το αρμόδιο υπουργείο.  Εξηγεί ακόμη, ότι η  «ζωτικής σημασίας πρόταση υπέβαλλε η ΠΟΜΙΔΑ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών», είναι η αδιάλειπτη λειτουργία της πλατφόρμας με τον εξής τρόπο όπως ο ίδιος εξηγεί:  «Είναι ένα πολύτιμο  εργαλείο και πρέπει να παραμείνει ως δίαυλος μόνιμης διασύνδεσης των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ως ένα μέτρο προστασίας τους από ένα «δρακόντειο» νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος τους. Να λειτουργήσει λοιπόν με την παρούσα μορφή με παράταση ως το τέλος του έτους και με την απαλλαγή από όλες τις αναδρομικές οφειλές από οποιοσδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση όπως προβλέπει η παρούσα νομοθεσία. Στη συνέχεια να παραμείνει ανοιχτή και με την παρέλευση κάθε εξαμήνου να προστίθεται ένα μικρό πρόστιμο της τάξεως για παράδειγμα του 5% το οποίο θα αυξάνεται ελαφρώς το επόμενο εξάμηνο, και ούτω καθεξής, έτσι ώστε να πληρώνει κάτι παραπάνω ο πολίτης,, αλλά να μην καταστρέφεται κιόλας. Ένα σύστημα δηλαδή, παρόμοιο με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, στους εκπρόθεσμους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει συνεπώς να συνεχιστεί η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής, με πολύ χαμηλά πρόστιμα, σταδιακά προσαυξανόμενα, για όσους ιδιοκτήτες καθυστερούν, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα».

Επειγόντως νομοθετική ρύθμιση εάν δε δοθεί παράταση

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι και στην περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο εμμείνει στην απόφαση της οριστική διακοπής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «πρέπει κατεπειγόντων να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες νομοθετικές μεταβολές» . Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, οι μεταβολές συνίστανται στα εξής:

*  Στα αδήλωτα εμβαδά τα πρόστιμα να μειωθούν στο 25% της βασικής οφειλής.

* Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον, γνωστό πλέον στους Δήμους (online με το ΔΕΔΔΗΕ), χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.

* Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει άμεσα στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις αξιώσεις του Δημοσίου.

«Αλλοιώς μοιραία θα οδηγηθούμε σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας και του Απόδημου Ελληνισμού, τους οποίους η Πολιτεία ουδόλως ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει αποτελεσματικά, έστω και την τελευταία ώρα…» υπογραμμίζεται στην κατακλείδα της ανακοίνωσης.

Τι δεν μπορεί να δηλωθεί ηλεκτρονικά

Οι κατηγορίες επιφανειών για τις οποίες μέχρι σήμερα  δεν υπάρχει πρόβλεψη δήλωσης τους συνίστανται στα εξής:

* Δήλωση αύξηση των τετραγωνικών κοινόχρηστης παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής ή εκπρόσωπος της συνιδιοκτησίας.

*Δήλωση την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

*Δήλωση μείωσης του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας και πως τεκμηριώνεται αυτή.

*Δήλωση που αφορά τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

ΠΟΜΙΔΑ: Παράταση αλλιώς δήμευση περιουσιών

Δεν είναι τυχαίο που και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων  με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο, θέτει στο τραπέζι το ζήτημα της παράτασης προτάσσοντας ως κυρίαρχο επιχείρημα το ζήτημα των επιφανειών που δεν μπορούν να δηλωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε συνδυασμό με τις έκτακτες δυσκολίες που προκύπτουν στις εν λόγω διεκπεραιώσεις, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας: «Η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και η χώρα μας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, που σε ένα βαθμό συνεχίζει να επηρεάζει δυσμενώς τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους» αναφέρει.

Για το ζήτημα της αυτοπρόσωπης παρουσίας τονίζει: «Επειδή η παράταση αυτή λήγει εντός των θερινών διακοπών, ένα μήνα προ της λήξης της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων (30.9) και υπό συνθήκες δυσχερέστατης πρόσβασης και μόνον με ραντεβού, των ενδιαφερομένων πολιτών προς τις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων, για την επίλυση επί μέρους συχνών προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πλατφόρμας. Τέτοια είναι κυρίως η διόρθωση των εμβαδών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκιν κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ, όπως και η αλλαγή χρήσης ακινήτου».

Δρακόντειες διατάξεις

Στον αντίποδα της αμετακίνητης στάσης του υπουργείου Εσωτερικών, οι ιδιοκτήτες μέσω της  ΠΟΜΙΔΑ, αντιτείνουν, την επαναφορά των υπέρογκων προστίμων μέσω των ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες θα μείνουν ανεφάρμοστες και οδηγήσουν σε δημεύσεις περιουσιών, παραθέτοντας επακριβώς τις βαριές οικονομικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες. Ητοι:

«Στα αδήλωτα εμβαδά η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100%ε νώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Σημειωτέον ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή!

-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα η δήλωση θα επιφέρει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος, σε αντίθεση με την προισχύσασα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής αγώνας μας, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

-Η παραγραφή είναι σήμερα 20ετής όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας (όπως ορίζει σήμερα η γνωστή διάταξη –«καρμανιόλα» του άρθρου 32 Ν.4304/2014!!!)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας