ecopress
Άνοιξε “παράθυρο” για  νέα μικρή παράταση στις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων στους Δήμους, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με τη νέα... Αδήλωτα τετραγωνικά: «παράθυρο» για νέα παράταση μαζί με αυθαίρετα

Άνοιξε “παράθυρο” για  νέα μικρή παράταση στις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων στους Δήμους, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με τη νέα προθεσμία για τις υπαγωγές αυθαιρέτων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Δημήτρης Παπαστεργίου,  σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ecopress και τη δημοσιογράφο Ντίνα Καράτζιου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει, ότι θεωρεί πιθανή μία νέα παράταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απόφαση της ΚΕΔΕ.

Αυθαίρετα

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 επίσημα, ότι δίνεται τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 με σχετική τροπολογία, που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου  της ηλεκτροκίνησης Δείτε εδώ στο ecopress. Η προηγούμενη προθεσμία για τα αυαθίρετα ήταν η 30η Ιουνίου

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερώτημα του ecopress το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020, εάν υπάρχουν σκέψεις ανάλογα με τις εξελίξεις να εξεταστεί νέα ή μεγαλύτερη, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020 παράταση για τα αυθαίρετα, απάντησε κατηγορηματικά πως “δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο”. Πάντως όπως έχει γράψει το ecopress επτά λόγοι οδηγούν σε νέες παρατάσεις για τα αυθαίρετα και τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Σημειώνεται ότι  ξεχωριστή επίσης ασφυκτική παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει δώσει με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων στους Δήμους για τα οποία δεν απαιτείται προηγουμένως υπαγωγή στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Η δήλωση του κ Παπαστεργίου, παρότι είναι προσεκτική έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο ίδιος ως εκ του θεσμικού ρόλου του έχει βαρύνουσα συμμετοχή στις εξελίξεις. Όπως είχε αποκαλύψει το ecopress ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων ήταν αυτός, που είχε  αποστείλει τον Ιούνιο επιστολή για το θέμα στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών  κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, με  αίτημα τη δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020, όπως έγινε τελικά, υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε  η συνέχιση λειτουργίας της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Συγκεκριμένα   στην  αποκλειστική συνέντευξη του στο ecopress  ο κος Παπαστεργίου στο ερώτημα: «η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά πήρε παράταση και με τη δική σας πρωτοβουλία. Και πάλι όμως θεωρείται από τους πολίτες ασφυκτική.  Πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργική δυναμική νέας παράτασης της τελευταίας στιγμής;» απάντησε ως εξής:

-«Επειδή η παράταση για τον διακανονισμό και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων πήρε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η σύνδεση, τεχνικά τουλάχιστον, των δύο θεμάτων είναι συνδεδεμένη, πιθανόν να υπάρξει παράταση. Επίσης η ζήτηση, η χρήση της πλατφόρμας είναι δυναμική και μεγάλη, πιθανολογώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει σε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δική μας η απόφαση».

Σημαντικές ειδήσεις 

Στη συνέντευξη του στο ecopress ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσιάζει το σχέδιο της Αυτοδιοίκησης για την ανασυγκρότηση της χώρας και δίνει απαντήσεις και ειδήσεις για: Έργα «Αντώνης Τρίτσης» -Αδήλωτα τετραγωνικά  -Ιδιώτες μηχανικοί σε Δήμους – «Έξυπνες πόλεις» -Ψηφιακό μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης  -Αντισεισμική θωράκιση Δημοτικών κτιρίων -Αξιοποίηση ΕΣΠΑ 2021-2027 -Ηλεκτροκίνηση στους Δήμους -Πλατφόρμα «Πέλοπας», -Αναπτυξιακούς  Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης κ.α.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας