ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Επτά λόγους που οδηγούν εξ αντικειμένου σε επιμήκυνση των ασφυκτικών προθεσμιών και σε νέες παρατάσεις για την  τακτοποίηση αυθαιρέτων και αδήλωτων... Αυθαίρετα & αδήλωτα τετραγωνικά: οι επτά λόγοι που οδηγούν σε νέες παρατάσεις

Της Ντίνας Καράτζιου/

Επτά λόγους που οδηγούν εξ αντικειμένου σε επιμήκυνση των ασφυκτικών προθεσμιών και σε νέες παρατάσεις για την  τακτοποίηση αυθαιρέτων και αδήλωτων τετραγωνικών αναφέρουν μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις σε υπαγωγές και κρυμμένα τετραγωνικά, θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές για εύθετο χρόνο, δημιουργώντας συνθήκες μόνιμων ρυθμίσεων.

Tονίζουν επίσης ότι οι νέες παρατάσεις είναι αδήριτη κοινωνική και οικονομική ανάγκη, τεκμηριώνοντας τα επιχειρήματα τους με σημείο αναφοράς τις συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και η νέα οικονομική κρίση, προς το παρόν με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα επιστροφής στην κανονικότητα, εξαιτίας των συνεπειών που ήδη καταγράφονται και των απρόβλεπτων εξελίξεων που εγκυμονούνται στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι επτά συγκεκριμένοι λόγοι, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ότι παρά τις αντίθετες δηλώσεις κυβερνητικών αρμοδίων σε μία προσπάθεια να μην ανακοπεί το κύμα των δηλώσεων και οι εισπράξεις των δημόσιων και δημοτικών ταμείων που αυτές συνεπάγονται, εξ αντικειμένου οδηγούν σε νέες παρατάσεις, πέραν  των ασφυκτικών προθεσμιών για τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έως στις 31 Αυγούστου 2020, όπως ήδη νομοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών και τις υπαγωγές αυθαιρέτων με το ισχύον πλαίσιο έως στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετική τρίμηνη παράταση.

Συνθήκες οικονομικής ύφεσης

Μηχανικοί της ελεύθερης αγοράς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων, ΠΟΜΙΔΑ αναφέρουν, ότι οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που διαμορφώνονται λόγω κορονωϊού  στριμώχνουν τα νοικοκυριά, η άγνωστη εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες πρόσβασης των μηχανικών λόγω κορονωϊου στα αρχεία των πολεοδομιών, το μεγάλο εύρος των αδήλωτων τετραγωνικών που συνεχίζει να είναι στο σκοτάδι, οι εκκρεμείς ενστάσεις του κτηματολογίου που συνδέονται με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και η πίεση της νέας προθεσμίας για την έκδοση ταυτότητας κτιρίου,  που ακολουθεί με προϋπόθεση να έχουν γίνει οι τακτοποιήσεις, καταγράφονται μέσα στους λόγους που οι προθεσμίες κρίνονται ασφυκτικές και δυσλειτουργικές και ανεφάρμοστες για ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών.

Μόνιμος δίαυλος η πλατφόρμα αδήλωτων τετραγωνικών

«Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα δήλωσης των αδήλωτων εμβαδών  θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στους πολίτες, μια και ο μεγάλος χαμένος από το κλείσιμό της θα είναι οι ΟΤΑ της χώρας μας…» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, νομικός κ. Στράτος Παραδιάς.  Και προσθέτει: «Αλλοίμονό μας κυριολεκτικά, αν την 31.8.2020 κλείσει η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, ή υπονομευτεί η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά της! Είναι ένα εργαλείο που ήρθε κυριολεκτικά από το μέλλον, στο οποίο και πρέπει να παραμείνει, ως δίαυλος μόνιμης διασύνδεσης των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση, και προστασίας τους από ένα «δρακόντειο» νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος τους».

Οι  επτά  λόγοι

Με τη συνδρομή του πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, MSc κ. Βαγγέλη Ματράγκου, το ecopress καταγράφει τους λόγους, που οδηγούν σε νέες παρατάσεις, οι οποίοι είναι:

  1. Οι νόμοι ρυθμίσεων των αυθαιρέτων ψηφίστηκαν και έτρεξαν μέσα στα χρόνια της βαθιάς κρίσης. Είναι γεγονός πως καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή στους νόμους έπαιξε όχι η θέληση για νομιμότητα, αλλά οι ανάγκες για μεταβιβάσεις. Για αυτό το λόγο η προσέλευση ήταν χαμηλή και αναγκαστική στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολύ περισσότερο σήμερα λόγω της υγειονομικής κρίσης και μετά από το δίμηνο lockdown, οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για να προβούν σε τακτοποιήσεις. Και όσοι έχουν χρήματα θα τα κρατήσουν, καθώς η οικονομία έρχεται σε συνθήκες ύφεσης και δημιουργεί αβεβαιότητα.
  2. Λόγω covid εν τοις πράγμασι, πολλές πολεοδομίες είναι κλειστές. Κατά συνέπεια σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση σχεδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Για παράδειγμα στο δήμο Αθηναίων χορηγούνταν στον ενδιαφερόμενο τα σχέδια αυθημερόν και σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη χορήγησή τους.
  3. Στις δυσλειτουργίες που δημιούργησε επίσης η πανδημία, είναι, ότι για μεγάλο διάστημα η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες ,αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.
  4. Μετά την έξοδο από τη μνημονιακή εποπτεία και, καθώς άρχισε να μεταστρέφεται το κλίμα στην αγορά, παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση στις υπαγωγές, τόσο λόγω των αγοραπωλησιών που έβαιναν αυξανόμενες, όσο και λόγω της σχετικής βελτίωσης του κλίματος στον τομέα του real estate. Ιδιοκτήτες δηλαδή που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το πρόστιμο τώρα βλέποντας την ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων και σε συνδυασμό με την έκπτωση του 20%, έχουν το κίνητρο να υπαχθούν στο Ν.4495/17, προσβλέποντας σε μελλοντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης. Σήμερα και λόγω της χαμηλής δυναμικής λόγω της πανδημίας που σημειώνει το real estate, οι παραπάνω παράγοντες αυξητικής δυναμικής για υπαγωγές αυθαιρέτων έχουν εκλείψει.
  5. Από τις χιλιάδες ενστάσεις σε πολλές περιοχές προς το Κτηματολόγιο και από τις καθυστερήσεις στις αναρτήσεις, διαφαίνεται, ότι οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ακόμη και τα όρια των οικοπέδων ή ακόμη περισσότερο των αγροτεμαχίων τους, πάνω στα οποία οι μηχανικοί καλούνται να ρυθμίσουν αυθαίρετα και να ελέγξουν τη νομιμότητα των υπερκείμενων. Τώρα και πάλι, καλούνται μέσω ολιγόμηνης παρατάσης να επιλύσουν ή και να επωμισθούν  προβλήματα και παθογένειες του κράτους, που έχουν δημιουργηθεί τα  τελευταία 50 χρόνια.
  6. Μέχρι σήμερα, περίπου 500.000 δηλώσεις έγιναν στους δήμους, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, Ωστόσο μεγάλος αριθμός μη νόμιμων τετραγωνικών παραμένει ακόμα «κρυμμένος» και υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, μεγαλύτερος μέρος των οποίων προσδιορίζεται στη περιφέρεια. Εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσοστό, δεν θα προβεί σε δηλώσεις, καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν για τη ρύθμιση. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ τα αποτελέσματα για τους ΟΤΑ θα πολλαπλασιαστούν μόνον αν η ΑΑΔΕ στείλει ειδοποιητήρια σε όλους τους ΑΦΜ ιδιοκτητών της χώρας και Απόδημου Ελληνισμού, όπως γίνεται για το Κτηματολόγιο.
  7. Οι απανωτές προθεσμίες που αφορούν την ακίνητη περιουσία αδήλωτα τετραγωνικά στις 30/8, υπαγωγές αυθαιρέτων ένα μήνα μετά (30 Σεπτεμβρίου), με την ταυτότητα του κτιρίου να ξεκινάει από  το φθινόπωρο του 2020, αμέσως μετά δηλαδή τη λήξη των δηλώσεων αυθαιρέτων και των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής πίεσης σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί ψυχολογία απροθυμίας για δηλώσεις.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας