ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ “Να πάνε για μαλλί και να βγούνε κουρεμένοι” κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα δηλώσουν το τρέχον διάστημα το ορθό... Αδήλωτα τετραγωνικά: ποιοι κινδυνεύουν με υπερχρεώσεις οφειλών  

Της Ντίνας Καράτζιου/

“Να πάνε για μαλλί και να βγούνε κουρεμένοι” κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα δηλώσουν το τρέχον διάστημα το ορθό εμβαδόν των ακινήτων τους. Η λειτουργία του δεύτερου κύκλου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ έληξε  με την εκπνοή του 2021 και οι κρυμμένες επιφάνειες της οικιοθελούς δήλωσης στην παρούσα χρονική στιγμή, μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά. Ποιος είναι οι προτάσεις για ενδεχόμενη επαναλειτουργία.

Με υπερχρεώσεις κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα σπεύσουν την παρούσα χρονική στιγμή να δηλώσουν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους. Στον ηλεκτρονικό κόμβο της πλατφόρμας αναγράφεται ότι στις 31/12/2021 έληξε η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μέχρι νεοτέρας.

Θηριώδη πρόστιμα

Με τη λήξη λειτουργίας του Β κύκλου λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΚΕΔΕ  η οποία επανεργοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021  και εφόσον δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για περαιτέρω λειτουργία της, επανέρχονται σε ισχύ θηριώδη πρόστιμα και προσαυξήσεις . Όπως εξηγεί στο «Ecopress» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, «Η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού  επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής!». Παράλληλα τονίζει, ότι παρεμποδίζεται  η ομαλή εξέλιξη των μεταβιβαστικών πράξεων από τους πολίτες που δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.  (Δείτε εδώ ρεπορτάζ του Ecopress)

 Να επανέλθει η  πενταετία

Εκτός όμως από τα εξωπραγματικά πρόστιμα δαμόκλειος σπάθη για τους πολίτες αποτελεί και ισχύσασα 20ετής παραγραφή των αξιώσεων των ΟΤΑ. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει μετ επιτάσεως να επανέλθει νομοθετικά  στην πενταετία, όπως ισχύει σήμερα πλέον και για τις όλες φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.  Υπό την πίεση της «τρόικας» ψηφίστηκε η διάταξη του άρθρου 32 Ν.4304/2014 με την οποία, για τους ΟΤΑ ειδικά, νομοθετήθηκε η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ. Φόροι, που προκύπτουν όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται,  «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας.

Διογκωμένα χρέη

Για την ΠΟΜΙΔΑ η 20ετής παραγραφή συνιστά μια νομοθετική ανωμαλία, η οποία αντίκειται πλήρως στη φιλοσοφία και τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Καθόσον δεν επιτρέπεται ο χρόνος παραγραφής των υποχρεώσεων των πολιτών προς τους ΟΤΑ, που θα φτάσει την 20ετία το 2030, ενώ είναι πενταετής για οφειλές στο Δημόσιο, να είναι τετραπλάσιος, δηλαδή εικοσαετής για τις οφειλές στους ΟΤΑ, «κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σύντομα σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από τους ΟΤΑ, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας και των Απόδημων».

Μόνιμα ανοιχτή

Τα εξωπραγματικά αυτά ποσοστά προστίμων είναι στην πραγματικότητα μη εισπράξιμα αφού έχουν ως αποτέλεσμα με τέτοια πρόστιμα ουδείς διανοείται να δηλώσει αδήλωτες επιφάνειες, με πρώτους χαμένους τους ΟΤΑ της χώρας, έχει πολλές υπογραμμίσει η ΠΟΜΙΔΑ.  Η πρόταση που έχει κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες, είναι η η μόνιμη δυνατότητα της δήλωσης αδήλωτων επιφανειών κτιρίων και μετά την 31/ 12/2021. Προτείνουν δε λειτουργία στο μοντέλο τακτοποίησης αυθαιρέτως με κλιμακούμενα πρόστιμα: «Για το πρώτο εξάμηνο καθυστέρησης ποσοστό προστίμου +20% και εν συνεχεία + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, και με ανώτατο όριο το +50%. Να γίνει ενημερωτική καμπάνια για το μέτρο αυτό, με την αποστολή  emails από την ΑΑΔΕ στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού».

Με πρόσθετες λειτουργίες

Οι ιδιοκτήτες υπογραμμίζουν ακόμη ότι η σημερινή εικόνα στους δήμους καταδεικνύει ότι η  εξυπηρέτηση των πολιτών για τα περιουσιακά θέματά τους είναι δυσχερέστατη. Όπως εξηγούν, λόγω των ισχυόντων μέτρων κατά της πανδημίας οι πολίτες χρειάζονται μήνες για να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων για οποιαδήποτε δήλωση ή λήψη βεβαίωσης μη οφειλής. Υπό τις παρούσες συνθήκες η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι καθίσταται επιτακτική, η άμεση και μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όχι απλώς ως αυτοτελής ψηφιακή εφαρμογή, αλλά προτείνει να λειτουργήσει στα πλαίσια του portalGOV.GR: «Να προστεθούν σταδιακά και όσες άλλες υπηρεσίες είναι δυνατή η διαδικτυακή λειτουργία τους, όπως η δημοτική φορολογική ενημερότητα και η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής στους ΟΤΑ.  Σε κάθε περίπτωση η δήλωση και μόνο των αδήλωτων επιφανειών στην εν λόγω εφαρμογή θα πρέπει να είναι αρκετή για οποιαδήποτε συναλλαγή με τις κρατικές υπηρεσίες ή για την σύναψη συμβολαίων ανεξάρτητα από το πότε θα εκκαθαριστεί η δήλωση αυτή, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί διάστημα πολλών μηνών έως ότου ολοκληρωθεί».

Τι λέει η ΚΕΔΕ

Πηγές από την ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι η  επανέναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας θα υπάρξει προφανώς με σχετική ρύθμιση, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα, ότι δεν είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί μετ΄επιτάσεως από τους δήμους, μετά την πρόσφατη λήξη της. Υποστηρίζουν ακόμη, ότι εν πολλοίς επιτέλεσε τον στόχο της, καθώς ότι ήταν  ότι ήταν να αποφέρει σε επίπεδο δήλωσης επιφανειών και κατ επέκταση εσόδων για τους δήμους, το έχει κάνει, προτάσσοντας τα συρρικνωμένα νούμερα των δηλώσεων  και των εμβαδών που δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στον τρέχοντα β΄κύκλο, σύμφωνα με τα οποία, οι υποβληθείσες δηλώσεις δεν ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες. Από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι  δεν βλέπουν αρνητικά τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας, κρίνοντας ως βιώσιμη και λογική την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για κλιμακωτά πρόστιμα, ανάλογα με το χρόνο επιβολής της δήλωσης.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας