ecopress
Η κυκλοφορία του αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας περιλαμβάνει μεγάλα, κατακόρυφα, περιστρεφόμενα κελιά ανέμων, που βοηθούν στην αναδιανομή της θερμότητας από τον ισημερινό... ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΙ

Η κυκλοφορία του αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας περιλαμβάνει μεγάλα, κατακόρυφα, περιστρεφόμενα κελιά ανέμων, που βοηθούν στην αναδιανομή της θερμότητας από τον ισημερινό οε μεγαλύτερα πλάτη.

Τα κελιά αυτά είναι αρκετά σταθερά, αλλά ενίοτε διασπώνται και μετασχηματίζονται. Όταν συμβεί αυτό, επηρεάζεται έντονα ο εποχιακός καιρός ανά την υφήλιο. Περιοδικές ξηρασίες και πλημμύρες συνδέονται με τn συμπεριφορά των κατακόρυφων αυτών κυκλοφοριών. Ρεύματα αέρα μεγάλης ταχύτητας, που αποκαλούνται αεροχείμμαροι, κινούνται στα ανώτερα στρώματα, ακόμα και με 400 χλμ/ώρα. Η παρουσία των αεροχειμμάρων είχε προβλεφθεί θεωρητικά, στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά επιβεβαιώθηκε κατά τις αερομαχίες πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η παρακολούθηση των αεροχειμμάρων είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην πρόγνωση ίου καιρού.

ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ

Οι αεροχείμαρροι αποτελούνται κυρίως από δυτικούς ανέμους και δημιουργούνται από τις μεγάλες διάφορές πίεσης και θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασιακές διάφορές είναι μεγαλύτερες, οι αεροχείμαρροι είναι πιο έντονοι και κατευθύνονται πpos τον ισημερινό- το καλοκαίρι εξασθενούν και κινούνται προς τους πόλους.

Οι άνεμοι των αεροχειμάρρων είναι πολύ ισχυροί, αλλά στενοί: μπορεί να έχουν μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων, πλάτος εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθος μόλις ενός χιλιομέτρου. Μακριές λωρίδες νεφών αποτελούν συχνά ένδειξη παρουσίας αεροχειμάρρου. Η γνώση της θέσης και της παρουσίας ενός αεροχειμάρρου είναι σημαντική για την αερόπλοια. Οι πιλότοι μπορούν να μειώσουν το χρόνο της πτήσης πετώντας μέσα στον αεροχείμαρρο.

Αεροχείμαρρος από ψηλά: Το 1991, το διαστημικό λεωφορείο Atlantis αποτύπωσε μακριές λωρίδες νεφών αεροχειμόρρου στον ουρανό επάνω από την Ερυθρά θάλασσα. Ο Νείλος διακρίνεται κάτω αριστερά.

ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΚΑΝΑΔΑΣ

Αυτός ο αεροχείμαρρος του βόρειου ημισφαιρίου, ορατός λόγω των νεφών, κινείται πάνω από χη νήσο Κέιπ Μπρέτον του Καναδά.

Σε κάθε ημισφαίριο, δύο αεροχείμαρροι πνέουν στην τροπόσφαιρα.

Αν και οι θέσεις τους αλλάζουν συνέχεια, βρίσκονται συνήθως στα σημεία συνάντησης των κελιών του Hadley και του Ferrel (ο υποτροπικός αεροχείμαρρος) ή των κελιών του Ferrel και των πολικών κελιών (ο αεροχείμαρρος των πολικών μετώπων).

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος είναι ο εντονότερος και ψηλότερος από  τους δύο, περίπου 12 χλμ. πάνω από τη Γη.

Ο αεροχείμαρρος των πολικών μετώπων βρίσκεται 5-8 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η γνώση της θέσης και της έντασης των αεροχειμσρρων είναι πολύτιμη για τους πιλότους, καθώς τα αεροπλάνο που ταξιδεύουν μέσα σε αυτούς εξοικονομούν χρόνο και καύσιμα.

Πηγή των δημοσιεύσεων της νέας στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα- Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας