ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέο νομοθετκό πλαίσιο, για νομιμοποιήσεις και διευθέτηση σειράς κατηγοριών αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία προτίθεται να ετοιμάσει και να προωθήσει... Αυθαίρετα: από το “πάγωμα” κατεδαφίσεων σε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο νομοθετκό πλαίσιο, για νομιμοποιήσεις και διευθέτηση σειράς κατηγοριών αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία προτίθεται να ετοιμάσει και να προωθήσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα που μεσολαβεί έως τον Οκτώβριο 2021, για το οποίο νομοθετήθηκε αναστολή των κατεδαφίσεων.

Όπως έγραψε το ecopress  εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και ψηφίστηκε στη Βουλή ρύθμιση, η οποία προβλέπει  ότι «αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Αντιδράσεις ιδιοκτητών και ξενοδόχων

Η νομοθετική ρύθμιση «παγώνει» την εφαρμογή χιλιάδων πρωτοκόλλων κατεδάφισης και την υλοποίηση σχετικών εργολαβιών μαζικών κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που δρομολογήθηκαν  σε όλη τη χώρα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ενέκρινε για αυτό το σκοπό χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», ύψους 6,28 εκατ. ευρώ και έδωσε εντολές από τον περασμένο Νοέμβριο να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Η εφαρμογή πανελλαδικού προγράμματος  κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με τελεσίδικες αποφάσεις σε προστατευόμενες περιοχές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις  κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού και πολυάριθμους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίες οδήγησαν στην κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων  υποστήριξε επίσημα ο ΣΕΤΕ ζητώντας, παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, να δοθεί δυνατότητα κυρίως στις επιχειρήσεις του τουρισμού να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές τους στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας. Πράγμα που υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας πίστωση χρόνου για νέο κύκλο τακτοποιήσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό,   αναφέροντας στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας ότι εάν οι κατεδαφίσεις εκτελεστούν «η νέα κατάσταση θα καταστεί πλέον μη αναστρέψιμη, δίχως να υπάρχει υπαιτιότητα και κατά παράβαση των αρχών της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης».

Νέος νόμος για τον αιγιαλό

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε στη Βουλή ότι αναστέλλονται οι  κατεδαφίσεις αυθαιρέτων λόγω των δυσκολιών της πανδημίας και ταυτοχρόνως αποκάλυψε ότι η παράταση θα συνοδευτεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό.

-«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αυθαίρετων ενεργειών και κατασκευών, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα ο στόχος είναι να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει, αφού στα πρωτόκολλα κατεδάφισης συμπεριλαμβάνονται και οι κατασκευές που έχουν ενταχθεί στον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις και τα δεδομένα», είπε στη Βουλή  ο κ. Βεσυρόπουλος και προσέθεσε:

-«Είναι εμφανείς οι λόγοι αυτής της χρονικής παράτασης. Οφείλονται, πρώτον, στην πανδημία και στους περιορισμούς που απορρέουν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δημιουργούν δυσκολίες στους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους ή να προβούν στη συγκέντρωση στοιχείων και δικαιολογητικών.

Δεύτερον, οφείλονται στη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Κατά κύριο λόγο σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τις αναγκαίες αλλαγές στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και του εκσυγχρονισμού του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας».

-«Οφείλουμε να δούμε τη δυνατότητα ένταξης νομιμοποίησης και άλλης κατηγορίας έργων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται σήμερα στον νόμο, πάντα όμως με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος», είπε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

-«Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2021″.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας