ecopress
 «Πάγωσαν» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία στην Ανατολική Κρήτη. Οι δικαστικές αποφάσεις, τα εργολαβικά εμπόδια αλλά και οι πολιτικές παρεμβάσεις... Αυθαίρετα: κατεδαφίσεις από το «μοντέλο Μυκόνου» στο «φιάσκο της Κρήτης»

 «Πάγωσαν» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία στην Ανατολική Κρήτη. Οι δικαστικές αποφάσεις, τα εργολαβικά εμπόδια αλλά και οι πολιτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν ξανά στο συρτάρι τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου δημιουργούν ερωτήματα για την επιτυχία του νέου κυβερνητικού σχεδίου άμεσης καταστολής της αυθαίρετης δόμησης.

Με αποφάσεις, που εγκρίθηκαν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς τέθηκε σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση η πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, με δύο νομοσχέδια:

– του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «πολεοδομική μεταρρύθμιση», που προβλέπει αυτόματο εντοπισμό και άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων Δείτε εδώ στο ecopress.  Και

-του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, που προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, ελέγχους με ψηφιακά μέσα και αυστηρές ποινές για αυθαιρεσίες στον αιγιαλό και την παραλία, ιδίως για επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, Δείτε εδώ στο ecopress

Παράλληλα το ίδιο διάστημα δρομολογήθηκαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία στην Ανατολική Κρήτη, οι οποίες όμως κατέληξαν σε νέο φιάσκο, με τη βούλα  των δικαστικών αρχών.

Από το «μοντέλο Μυκόνου» στο «φιάσκο της Κρήτης»

Οι  κατεδαφίσεις αυθαιρέτων της Κρήτης, σε περίπτωση επιτυχίας θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως προπομπός πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας των νέων κατασταλτικών μέτρων για τα αυθαίρετα, ενόψει της εφαρμογής τους. Άλλωστε ορισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στη Μύκονο οδήγησαν τα αρμόδια υπουργεία να ονομάσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν ότι θα υλοποιηθούν με «μοντέλο Μυκόνου». Οι λόγοι  όμως της αποτυχίας των κατεδαφίσεων της Κρήτης λειτουργούν ως προκαταβολικό crash test  των νέων μέτρων για τα αυθαίρετα και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Κερδισμένοι μόνον οι αυθαιρετούχοι

-«Το κράτος, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, το περιβάλλον, ο αιγιαλός, ο δημόσιος χώρος, ο ποιοτικός τουρισμός, όλοι είναι χαμένοι εκτός από τους αιθαιρετούχους» δηλώνει χαρακτηριστικά η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Σε συνέντευξη της στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Πρώτη Θέση και τον Κώστα Συλιγάρδο, η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  εξήγησε πως έμειναν ανεκτέλεστα όλα τα προηγούμενα χρόνια τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης στον αιγιαλό, λόγω έλλειψης κονδυλίων για τις εργολαβίες κατεδάφισης και πως φτάσαμε στο αποτέλεσμα αν και οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία στην Ανατολική Κρήτη, ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη Δευτέρα, δεν έγιναν ποτέ.

Αναζητείται και ο εργολάβος

Οι αυθαιρετούχοι πέτυχαν αποφάσεις πολιτικού δικαστηρίου και πάγωσαν οι κατεδαφίσεις μέχρι τον Απρίλιο, οπότε αρχίζει η τουριστική σεζόν και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η επέλαση της μπουλντόζας. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει τις κατεδαφίσεις αφού ζήτησε μικρές παρατάσεις για να αρχίσει τις κατεδαφίσεις στη συνέχεια δεν εμφανίστηκε να εκτελέσει το έργο που του έχει ανατεθεί ενώ μετά τις 26 Ιανουαρίου 2024 κηρύσσεται έκπτωτος και αποκλείεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από ανάληψη δημοσίων έργων.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ανατολική Κρήτη «πάγωσαν» διότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που έχουν επεκταθεί παράνομα στον αιγιαλό κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έγιναν δεκτά, με αποτέλεσμα οι κατεδαφίσεις να «παγώσουν» για τέσσερις μήνες.  

Η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι να  υποβάλλει  φακέλους, ζητώντας οδηγίες για τα επόμενα βήματά της από τον Άρειο Πάγο. Δείτε εδώ στο ecopress

Για αδιέξοδο στην διαδικασία, έκανε λόγο η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 12 αυθαίρετα κτίσματα στην Ελούντα και 52 στην Ιεράπετρα.

-«Τον Δεκέμβριο έγινε απόπειρα σε πολιτικό δικαστήριο με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή των κατεδαφίσεων και η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε. Το επόμενο αίτημα έγινε δεκτό» ανέφερε η κ. Κοζυράκη, προσθέτοντας ότι η διαδικασία έχει «παγώσει» μέχρι τον Απρίλιο.

-«Όλοι είναι χαμένοι εκτός από τους αιθαιρετούχους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοζυράκη, διευκρινίζοντας ότι με την συνέχιση της ύπαρξης των συγκεκριμένων αυθαίρετων καταστημάτων εστίασης, μπαίνει εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και την παρέμβαση για οποιαδήποτε ανάπλαση.

Ανάπλαση στην περιοχή των κατεδαφίσεων 

Αξιοσημείωτο είναι ότι  ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε προκαταβολικά  τις δημοτικές αρχές και το σωματείο των καταστηματαρχών στην Ιεράπετρα ότι δεν θα προχωρήσει η εκτέλεση 52 πρωτοκόλλων κατεδάφισης παρανομιών που εκμεταλλεύονται εστιατόρια και καφέ στην παραλιακή ζώνη της πόλης, όπως έγραψε η «Νέα Κρήτη» στις  15.1.2024.

– «Έχω ήδη ξεκινήσει τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ζητήσω μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση, ώστε να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μη μείνει ο κλάδος της καφεστίασης πολύ καιρό χωρίς δουλειά. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη συνολική χρηματοδότηση όλου του έργου της ανάπλασης από το Γυμναστήριο μέχρι τη Ναυμαχία, που θα χρειαστεί γύρω στα 7 εκατ. ευρώ», ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Πλακιωτάκης δίνοντας το μήνυμα ότι στην επίμαχη περιοχή των κατεδαφίσεων θα γίνει ανάπλαση.

Δείτε τη συνέντευξη της Ειδικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο βίντεο:

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας