ecopress
Σύσταση νέας υπηρεσίας δορυφορικών εικόνων, που θα συνδέεται με τις ψηφιακές πλατφόρμες οικοδομικών αδειών και δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, για να... Αυθαίρετα: δορυφορικός έλεγχος υπαγωγών, με παράβολο οι καταγγελίες πολιτών

Σύσταση νέας υπηρεσίας δορυφορικών εικόνων, που θα συνδέεται με τις ψηφιακές πλατφόρμες οικοδομικών αδειών και δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, για να γίνει ο δειγματοληπτικός έλεγχο του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων από ελεγκτές δόμησης. Παράλληλα αρχίζει η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τις καταγγελίες πολιτών για αυθαίρετα, που προκρίνεται να γίνεται με καταβολή παράβολου και χωρίς τεχνική έκθεση μηχανικού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά τρόπους  για να ενεργοποιήσει τη νομοθετημένη υποχρέωση του, την οποία  δεν έχει εκπληρώσει από το 2013, για  δειγματοληπτικούς ελέγχους των εκατομμυρίων δηλώσεων αυθαιρέτων των τελευταίων δέκα χρόνων. Οι δηλώσεις  από τη νέα χρονιά αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς με νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς Δείτε εδώ στο ecopress θα επανέλθει η δυνατότητα υπαγωγής σε τακτοποίηση και των μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.

Δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 4178/2013 και αποτελούν σημαντικό κριτήριο της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου για τις υπαγωγές αυθαιρέτων σε τακτοποίηση, προκειμένου να γίνει καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης και να εφαρμοστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο για ανταποδοτικά πράσινα έργα από τις εισπράξεις των προστίμων.

Οι έλεγχοι του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων από ελεγκτές δόμησης προβλέφθηκαν εκ νέου στον πολεοδομικό νόμο 4495/2017 αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν ξεκινήσει.  Το πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση την έναρξη των ελέγχων, όπως ανέφερε  ο κ. Ταγαράς, πρόσφατα στη Βουλής, ήταν ότι δεν υπήρχαν ακριβείς δορυφορικές αεροφωτογραφίες για όλη τη χώρα ώστε να γίνεται ο έλεγχος, με δεδομένο ότι το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να ταυτοποιηθεί είναι εάν οι πολεοδομικές παρανομίες που νομιμοποιήθηκαν είχαν γίνει πριν ή μετά την 28η Ιουλίου 2011.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί τη χρονική «κόκκινη γραμμή» σε όλους τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η οποία έχει γίνει αποδεκτή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Οποιοδήποτε αυθαίρετο έχει χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 πρέπει να κατεδαφιστεί.

Νέα υπηρεσία δορυφορικών εικόνων

Από το υπουργείο ΠΕΝ αναφέρεται ότι  προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος των δηλώσεων αυθαιρέτων σχεδιάζεται  η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας του υπουργείου η οποία θα αξιοποιεί τα στοιχεία από δορυφορικές εικόνες, τα οποία θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του εξαρτημένου τοπογραφικού με το στίγμα της θέσης του ακινήτου, που καταχωρίζονται στις ψηφιακές πλατφόρμες αδειών και αυθαιρέτων του ΤΕΕ, ώστε με τη διασταύρωση των στοιχείων να εντοπίζονται  οι παρανομίες. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν να έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός ελέγχου έως την άνοιξη, ωστόσο ζητούμενο για την ώρα αποτελεί το κόστος για τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, το οποίο εξαρτάται και από τη συχνότητα χρήσης άρα και αγοράς δορυφορικών εικόνων.

Ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες αυθαιρέτων με παράβολο

Νωρίτερα, από τις αρχές του νέου έτους προγραμματίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών, στην οποία θα καταχωρίζονται και καταγγελίες πολιτών, μέσω του συστήματος TAXIS.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο οποίος τόνισε ότι: «καμία αυθαιρεσία, κανένα αυθαίρετο που έγινε μετά τις 28/7/2011 δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτό, δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθεί. Το αντίθετο μάλιστα, προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μέχρι την κατεδάφιση»Δείτε εδώ στο ecopress

Νομοθετική ρύθμιση για την τεχνική έκθεση μηχανικού

Η δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνονται οι καταγγελίες, είχε προβλεφθεί πριν από 3,5 χρόνια με υπουργική απόφαση (αριθ. 2871, τεύχος Β’, 5 Ιουλίου 2019 των τότε υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος κ.κ. Γιώργου Χουλιαράκη και Γιώργου Σταθάκη), που περιέγραφε τις διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων. Τον περασμένο Ιανουάριο με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά εξειδικεύθηκε το αντικείμενο ελέγχου και η διαδικασία που θα ακολουθούν οι ελεγκτές δόμησης για την επιβολή κυρώσεων στα καταγγελλόμενα αυθαίρετα. Ενόψει της λειτουργίας της πλατφόρμας ετοιμάζεται συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι η καταγγελία αυθαιρέτου θα γίνεται με πληρωμή παραβόλου αλλά χωρίς τεχνική έκθεση μηχανικού.

Πως θα λειτουργήσει η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ  Γιώργος Στασινός, στο «Βήμα» και τη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα, η ειδική πλατφόρμα θα μπορεί να λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους.

-Το νέο «εργαλείο» θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, προκειμένου να μη μετατραπεί σε μια βιομηχανία ενστάσεων η καταγγελία αυθαιρεσιών δόμησης θα συνοδεύεται πιθανότατα από την καταβολή παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει την υποχρέωση τεκμηριωμένης Τεχνικής Έκθεσης Μηχανικού, όπως προβλεπόταν στην ΥΑ του 2019.

-Στη συνέχεια οι ελεγκτές δόμησης που θα κληρώνονται, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στην εξέταση των καταγγελιών.

-Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, θα δρομολογούνται ηλεκτρονικά οι διαδικασίες για τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και την είσπραξή τους.

-Για την καταγγελία, ο πολίτης θα εισέρχεται στο Σύστημα Εντοπισμού Αυθαιρέτων χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς εισόδου στο TAXIS.

-Στην αίτηση θα υποβάλλει τα πλήρη στοιχεία χωρικού εντοπισμού του ακινήτου (διεύθυνση, όροφος, αριθμός ιδιοκτησίας κ.λπ.) και του κυρίου του ακινήτου, εφόσον τα γνωρίζει.

-Ο καταγγέλλων θα ενημερώνεται για την πορεία της διαδικασίας ελέγχου.

-Στο σύστημα θα καταχωρίζονται και περιπτώσεις αυτεπάγγελτου ή δειγματοληπτικού ελέγχου σε ακίνητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ).

-Οι ελεγκτές δόμησης θα πραγματοποιούν την αυτοψία, θα συντάσσουν πόρισμα έκθεση και θα κάνουν έναν αρχικό υπολογισμό του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης, αλλά το τελικά επιβαλλόμενο πρόστιμο θα ορίζεται από την ΥΔΟΜ.

-Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να υποβάλει προσφυγή κατά της έκθεσης, η οποία αν απορριφθεί, τότε η αυθαίρετη κατασκευή είναι κατεδαφιστέα.

-Εάν αποδεχθεί την έκθεση, εντός 30 ημερών από την ημέρα που ενημερώθηκε, θα του παρέχεται 30% επί του προστίμου ανέγερσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας