ecopress
Η τουριστική δραστηριότητα αναδεικνύεται ρυθμιστής εφαρμογής της πολεοδομικής νομιμότητας και του προγράμματος κατεδαφίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Αφορά σε 400 οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων,... Κρήτη: η τουριστική δραστηριότητα ρυθμιστής κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Η τουριστική δραστηριότητα αναδεικνύεται ρυθμιστής εφαρμογής της πολεοδομικής νομιμότητας και του προγράμματος κατεδαφίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Αφορά σε 400 οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, σε όλο το μήκος της βόρειας παραλιακής προμετωπίδας της Περιφερειακής Ενότητας του Ηρακλείου, που η υλοποίηση τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 15 χρόνια. Το πρόγραμμα κατεδαφίσεων ξεκίνησε ξανά αλλά με ανασχεδιασμό, λόγω θερινής σεζόν.

-«Η περίοδος χάριτος για τις αυθαίρετες κατασκευές και τα κτίσματα, έχει παρέλθει, καθώς έχει ήδη λήξει η αναστολή της απόφασης κατεδάφισης, που είχε υπάρξει τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον λοιπόν η όλη διαδικασία έχει μπει σε νέα φάση, με την Αποκεντρωμένη στην Κρήτη να προχωρά ήδη στις πρώτες κατεδαφίσεις στα ανατολικά του Ηρακλείου και στο Δήμο Αγίου Νικολάου».

Αυτό επισήμανε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, η οποία μιλώντας στο newshub.gr σημείωσε ότι «πλέον οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν από χθες στην κατεδαφιση των αυθαίρετων κτισμάτων ανατολικά του Ηρακλείου, με μια αλλαγή στο σχεδιασμό, λόγω της τουριστικής δραστηριότητας.

-«Επειδή είναι δύσκολο να επέμβουμε σε περιοχές με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα γιατί θα δημιουργήσουμε μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, έγινε μια αναδιάρθρωση των πρωτοκόλλων, στα οποία θα επέμβουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα περισσότερα από αυτά είναι στο βόρειο τμήμα του Νομού στις παραθαλάσσιες περιοχές, ανάμεσα στα οποία και κάποια στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Ο προγραμματισμός μας είναι πως για τους επόμενους τρεις μήνες να γίνονται οι κατεδαφίσεις με τακτικότητα, αλλά με μια νέα προσέγγιση», επισήμανε η κ. Κοζυράκη, που λέει ότι όλες οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν κανονικά μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Θα επιλεγούν αυτοτελείς αυθαίρετες κατασκευές, όπως για παράδειγμα καντίνες με πέρκολες που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης.

Παρατάσεις και μεθοδεύσεις

Σημειώνεται  ότι το  Νοέμβριο 2022 ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που έδωσε παράταση, μέχρι 31 Μαρτίου 2023, στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής, για έργα που υφίστανται πριν την 9η Μαρτίου 2021, σε αιγιαλούς και παραλίες. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Προηγήθηκαν μεθοδεύσεις, με άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, να μείνουν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δυνατές τουριστικές περιοχές της Κρήτης για παράνομα μεγάλα ξενοδοχεία στον αιγιαλό αποκάλυψε η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εξηγώντας πως τέθηκαν εκτός σειράς σε προτεραιότητα κατεδαφίσεις για αυθαίρετα τροχόσπιτα, μέχρι που οι μεγάλες αυθαιρεσίες στον αιγιαλό καλύφθηκαν με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αυθαίρετα: ξήλωσαν τροχόσπιτα για να γλιτώσουν μεγάλα ξενοδοχεία στον αιγιαλό

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις από αυθαίρετο σε αιγιαλό και ρέμα

Με την καθαίρεση του σκελετού μιας αυθαίρετης οικοδομής στην παραλία του Τομπρούκ ξεκίνησε η εκτέλεση των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης, που είχαν μπει στον «πάγο» εδώ και δύο χρόνια. Πρόκειται για μια καραμπινάτη περίπτωση αυθαιρεσίας η οποία είχε κατασκευαστεί επάνω στον αιγιαλό και στην εκβολή ρέματος γεγονός που αποτυπώνει τα μεγέθη της πρόκλησης αλλά και της ανοχής της πολιτείας που μετά από τόσα χρόνια προχωρά στην κατεδάφιση της, γράφει η  «Πατρίς» και σημειώνει ότι:

H όλη διαδικασία της εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης προχωρά με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ανασυντάσσει τον αρχικό σχεδιασμό της να προχωρήσει σε καθαιρέσεις αυθαίρετων κατασκευών στην Αμμουδάρα του Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα μετά από ενδοϋπηρεσιακές συσκέψεις που έγιναν, αποφασίστηκε να γίνει ένας ανασχεδιασμός στον προγραμματισμό των κατεδαφίσεων με βάση  την αξιολόγηση μιας σειράς κριτηρίων.

Ειδικότερα αυτό το οποίο αποτυπώθηκε είναι ότι όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου μαζί και με τον Άγιο Νικόλαο, είναι πρωταθλητές στις αυθαίρετες κατασκευές σε όλη την Κρήτη. Άρα σε αυτό το τμήμα του νησιού θα πέσει όλο το βάρος των κατεδαφίσεων με βάση τα τελεσίδικα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί.

Ωστόσο επειδή η όλη διαδικασία ξεκινά ενώ βρισκόμαστε μέσα στην τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, αποφασίστηκε οι κατεδαφίσεις να γίνουν σε σημεία που δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση στην νόμιμη τουριστική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μην γίνουν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον επεμβάσεις κατεδάφισης σε σημεία που αναπτύσσονται επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες της τουριστικής κίνησης σε μια ακτίνα 100- 200 μέτρων, ώστε να μην υποστούν βλάβη από την όχληση που θα προκληθεί.

Για το λόγο αυτό ο επόμενος σταθμός των κατεδαφίσεων δεν θα είναι η περιοχή της Αμμουδάρας του Αγίου Νικολάου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά θα επιλεγούν αυτοτελείς αυθαίρετες κατασκευές όπως για παράδειγμα καντίνες με πέρκολες που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται παρεμβάσεις κατεδάφισης σε όλο το μήκος της βόρειας παραλιακής προμετωπίδας της Περιφερειακής Ενότητας του Ηρακλείου.

Μάλιστα η  εντολή που έχει δοθεί είναι η γρήγορη εκτέλεση των εργασιών και σε σχέση με την κατεδάφιση και σε σχέση με την απομάκρυνση των μπαζών, ώστε ο καταπατημένος χώρος να αποδίδεται ελεύθερος στους πολίτες.   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να φτάσουν στο επίπεδο να τελεσιδικήσουν τα  400  αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης, χρειάστηκε να διανύσουν μια διαδρομή 10- 15 χρόνων μέχρι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας. Και όταν ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και τα πάντα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αναβολών.

Οι αδιάλειπτες  παρατάσεις των κατεδάφισεων, έχουν αφήσει μια πικρή γεύση σε όσους περίμεναν τη γρήγορη εφαρμογή του νόμου και σήμερα αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του συνόλου των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης, ώστε να δοθεί ένα  ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι κλείνουν με παράνομες κατασκευές αιγιαλό και παραλίες για να εξυπηρετήσουν το ιδιωτικό συμφέρον τους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας