ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Δικαίωμα αυτοκατεδάφισης έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέχρι την εκπνοή του νόμου για τα αυθαίρετα στις 9.11.2019,  Μετά τη λήξη των διαδικασιών,... Αυθαίρετα: Άμεση κατεδάφιση για ανεγειρόμενα και παλαιά κτίρια

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Δικαίωμα αυτοκατεδάφισης έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέχρι την εκπνοή του νόμου για τα αυθαίρετα στις 9.11.2019,  Μετά τη λήξη των διαδικασιών, που προβλέπει ο πολεοδομικός  νόμος «κανένας δεν μπορεί να έχει αυθαίρετο στη χώρα».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του,  στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αυτοκατεδάφιση

Αναφερόμενος στις χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις του νομοσχεδίου ο Γ. Σταθάκης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Για να μην υπάρχει η παραμικρή παρανόηση, εμείς ουσιαστικά τι κάνουμε; Υπάρχει το δικαίωμα αυτοκατεδάφισης, το οποίο το παρατείνουμε μέχρι τέλους του νόμου, με τον οποίο μπορείς να δηλώσεις τα αυθαίρετα. Μετά από τη λήξη αυτού του νόμου, υπάρχει η δεύτερη διάταξη, που ουσιαστικά λέει, ότι κανένας δεν μπορεί να έχει αυθαίρετο στη χώρα και γιατί δεν μπορεί να έχει κανένας αυθαίρετο στη χώρα; Διότι η παλιά νομοθεσία έλεγε, ότι εάν πιάσω το αυθαίρετο τη στιγμή που κτίζεται, τότε αυτό κατεδαφίζεται με μια πολύ απλή διαδικασία εντός 3ημέρου. Εάν έχει κτιστεί και το πιάσω μετά, αρχίζει αυτή η περίπλοκη διαδικασία κατεδάφισης ενός ακινήτου, που μπορεί να πάρει χρόνια, με φακέλους κ.λπ. Το άρθρο εδώ λέει, ότι εξομοιώνονται και είτε είναι τη στιγμή που κτίζεται είτε έχει ολοκληρωθεί, η αντιμετώπιση είναι ίδια, άρα, θα είναι μια γρήγορη διαδικασία κατεδάφισης.

Αυτό, συνέχισε ο Γ. Σταθάκης, έρχεται επιπρόσθετα να διευκολύνει και τα άλλα δύο μέτρα που έχουν ψηφιστεί, πρώτον τα πρόστιμα που είναι πάρα πολύ υψηλά και ήδη από την ψήφιση του νόμου πέρυσι, η αυτοκατεδάφιση έχει επιταχυνθεί. Ο ιδιοκτήτης επιλέγει να αυτοκατεδαφίσει το ακίνητο, διότι έχει υποστεί πολύ υψηλό πρόστιμο, άρα, δεν έχει επιλογή. Τα πρόστιμα κάποια στιγμή καταλήγουν στην εφορία, άρα, δεν μπορείς να έχεις αυθαίρετο.

Δεύτερον, τη θεσμοθέτηση πλέον, της διάκρισης ανάμεσα στην άδεια και στα Παρατηρητήρια, τα οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθούν και να επανδρωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Άρα, ισχύει αυτό που ο Στασινός έχει πει, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, πλέον, έχει θωρακιστεί να μη σκεφθεί κανείς να φτιάξει αυθαίρετο τα επόμενα χρόνια, διότι θα είναι μια προσπάθεια η οποία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».

Η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που προβλέπει αμεση κατεδάφιση για ανεγειρόμενα και παλαιά αυθαίρετα κτίρια προβλέπει ότι  «Με την παρ. 9β τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της περίπτ. α’ της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017, το οποίο έχει ως εξής: «α) Άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτου: Για τα κτίσματα που εντοπίζονται είτε από το τοπικό παρατηρητήριο είτε από αστυνομικό όργανο, κατά την ώρα που κατασκευάζονται αυθαίρετα (επ αυτοφώρω) και δεν υπάρχει έγκυρη πινακίδα του έργου, συντάσσεται εντός τριών (3 ) ημερών πρωτόκολλο κατεδάφισης από το Τοπικό Παρατηρητήριο, το οποίο καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αυθαίρετων, αποστέλλεται στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο και κοινοποιείται στο φερόμενο ιδιοκτήτη.»

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σχετικά σημειώνεται ότι:  «Με την παρ. 9 δίδεται παράταση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν να προβούν οικειοθελώς σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.4495/2017. Επίσης, προβλέπεται η άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων και αλλαγών χρήσης που θα εντοπίζονται από την 9.11.2019, είτε κατά την ώρα που κατασκευάζονται είτε ενώ έχουν συντελεσθεί και τα οποία δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 1 του άρθρου 102, ήτοι έως την 8.11.2019».

Ρέματα

Τέλος, αναφερόμενος στις οριογραμμές των ρεμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «γίνεται μια ρύθμιση προκειμένου εκεί που δεν υπάρχει οριστική οριοθέτηση, που είναι τα περισσότερα, μέχρι να γίνει οριστική, ορίζεται ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο επιτρέπεται να μπουν στο νόμο περί ταυτοποίησης». Όπως υπογράμμισε «με βάση το νόμο περί ταυτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν εντάσσονται ρέματα, δάση, παραλίες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας