ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αλλαγές στον έλεγχο οικοδομικών αδειών και αυθαιρέτων κατασκευών, τροποποιήσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και των διατάξεων που αφορούν τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις,... ΥΠΕΝ: τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αλλαγές στον έλεγχο οικοδομικών αδειών και αυθαιρέτων κατασκευών, τροποποιήσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και των διατάξεων που αφορούν τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, νέο πλαίσιο για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων αλλά και ρυθμίσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις αστικές αναπλάσεις.

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων αλλά και την προώθηση έργων αστικών παρεμβάσεων, με εξασφαλισμένους πόρους άνω του μισού δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ενημέρωση το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, για την αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως το παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας  Σκρέκας, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς προβλέπει τα ακόλουθα:

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

-Θεσπίζει πλαίσιο για αστική αναζωογόνηση και την ανάπλαση των πόλεων, των οικισμών και των τμημάτων αυτών.

-Θεσπίζει πλαίσιο για τη διαδικασία παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων.

-Περιλαμβάνει τροποποιήσεις των διατάξεων που αφορούν τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις.

-Περιλαμβάνει ειδικές πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις για την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων.

Για παράδειγμα:

α) Δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν πιλοτικές εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών.

β) Πραγματοποιούνται μικρές βελτιώσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία ερμηνεία κάθε ειδικότερης ρύθμισης σχετικά με την κατασκευή κτιρίων.

γ) Επιχειρείται να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών η εξέταση των θεμάτων των οποίων χρονίζει στα Συμβούλια που εφαρμόζουν την πολεοδομική νομοθεσία.

δ) Πραγματοποιούνται σημειακές τροποποιήσεις των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τον έλεγχο οικοδομικών αδειών και αυθαιρέτων κατασκευών, προκειμένου εν συνεχεία να καταστεί δυνατή η πλήρης ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου μέσω ελεγκτών. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστούν υφιστάμενα αυθαίρετα, αλλά θα αποφευχθεί και η δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

ε) Επιλύονται μεμονωμένα ζητήματα, των οποίων έχει λάβει γνώση το Υ.Π.ΕΝ.

Από το ΥΠΕΝ τονίζεται ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, πάντοτε υπό τις προϋποθέσεις που επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Στόχοι του νέου νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ειδικότεροι στόχοι του νέου νομοσχεδίου είναι:

-Δημιουργείται ένα συνεκτικό, απλό και σύγχρονο πλαίσιο για την αστική αναζωογόνηση και την ανάπλαση των πόλεων, των οικισμών και των τμημάτων αυτών. Μέσω του πλαισίου αυτού ο φορέας ανάπλασης θα δύναται να εκπονήσει και να υλοποιήσει προγράμματα κλιματικής ουδετερότητας, έξυπνης πόλης, διαχείρισης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κ.ά.

-Δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε φορέα διαχείρισης -υπό ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις- σεβόμενοι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία ή την απουσία ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών. Στόχος είναι να αποφευχθεί ή να αρθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια που προκαλείται από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, η αναβάθμιση των περιοχών με πλήθος τέτοιων κτιρίων, η αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτισμάτων, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Βελτιώνονται οι ρυθμίσεις για της ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για τη διασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων.

-Δημιουργείται πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία πιλοτικών εγκαταστάσεων πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε θαλάσσιο χώρο, δεδομένου ότι η υπερκαινοτόμος τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταϊκών συνιστά μια εξαιρετικά φιλική για το περιβάλλον και διεθνώς ανερχόμενη μέθοδο παραγωγής ενέργειας, που μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

-Επιλύονται επιμέρους πολεοδομικά ζητήματα με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών και την ανάπτυξη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας