ecopress
Στην Αττική με την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «παγωμένων» για δεκαετίες, «ανοίγει» τη Δευτέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κατεδαφίσεων... Αυθαίρετα: Από την Αττική ντόμινο κατεδαφίσεων σε όλη τη χώρα

Στην Αττική με την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «παγωμένων» για δεκαετίες, «ανοίγει» τη Δευτέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.

Παράλληλα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, οι οποίες με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, έχουν επιφορτιστεί με ευθύνες να βγάλουν από το συρτάρι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων και να εντοπίσουν τις πολεοδομικές παραβάσεις της περιοχής τους αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα.

Με συστηματικούς ελέγχους και διοικητικές πράξεις, οργανώνουν επιχειρήσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, οι οποίες προκαλούν αναταράξεις και τριβές, με τις τοπικές κοινωνίες, όπου βέβαια η αυθαίρετη δόμηση είναι καθεστώς.

Χαρακτηριστικές και ενδεικτικές για την εικόνα όλης της χώρας είναι οι περιπτώσεις της πόλης του Ρεθύμνου Κρήτης, όπου έχει ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αναπτύσσονται  τριβές μεταξύ των υπηρεσιών δόμησης των δήμων και των λεγόμενων τοπικών κοινωνιών, όπου άνοιξε και είναι ατελείωτη η λίστα των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων, που έχουν «φυτρώσει» σε δάση, αιγιαλούς ρέματα ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους.   

Ειδικότερα οι εξελίξεις στο μέτωπο των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων έχουν ως εξής:

Στην Αττική

Με την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «παγωμένων» για δεκαετίες, «ανοίγει» τη Δευτέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Όπως είχε προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, οι αυθαιρεσίες στην αποκατάσταση των οποίων θα προχωρήσει το υπουργείο, βρίσκονται στον άξονα της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου και αφορούν στην πλειονότητά τους περί τα δέκα κτίσματα επάνω σε αιγιαλό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εντυπωσιακές είναι οι περιπτώσεις δύο εξ αυτών, για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης 21 και 36 χρόνια πριν! Ειδικότερα, τη Δευτέρα, οι μπουλντόζες θα ρίξουν beach bar ξενοδοχειακής εγκατάστασης στην Ανάβυσσο, με εκδοθέν πρωτόκολλο κατεδάφισης στις 22/1/97 και θα ακολουθήσει εγκατάσταση ψυχαγωγίας στην ευρύτερη περιοχή με πρωτόκολλο κατεδάφισης εκδοθέν στις 26/8/82!

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκέντρωσαν και πέρασαν από… κόσκινο πενήντα και πλέον αυθαίρετα κτίσματα σε αιγιαλό ή δασικές εκτάσεις στον συγκεκριμένο άξονα έως το Σούνιο, ενώ συνεχίζονται -από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής- κατεδαφίσεις στην περιοχή Γραμματικού. Επιπλέον τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έναρξη κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στα ρέματα της Μάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου δρομολογείται και η προκήρυξη -εκ μέρους του ΥΠΕΝ- διεθνούς διαγωνισμού για μεγάλο αριθμό

Ρέθυμνο: Αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

«Να αποφασίσουμε τι πόλη θέλουμε» καλεί ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τους πολίτες επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Το Ηράκλειο δεν γίνεται να αλλάξει, αν πρώτα δεν αλλάξουμε όλοι εμείς». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αφορμή για τις συγκεκριμένες επισημάνσεις στάθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για συνολικά 18 καταστήματα, στα οποία έχει επιδοθεί πρωτόκολλο κατεδαφίσεως, μέχρι στιγμής, μετά και από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ή και των δικαστηρίων όπου προσέφυγαν οι καταστηματάρχες, οι οποίες έκριναν τις συγκεκριμένες κατασκευές παράνομες και κατεδαφιστέες και τις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου -σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό- είναι υποχρεωμένος από το νόμο να εφαρμόσει.

Την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν οικειοθελώς τέσσερις κατασκευές και αφαιρέθηκε από την δημοτική αρμόδια υπηρεσία μία. Αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκαν άλλες δυο κατασκευές ενώ τέσσερις καταστηματάρχες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Κρήτης για αναστολή της αποφάσεως. Και εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει άλλα τέσσερα καταστήματα, με την οποία ζητούν από το δικαστήριο να εμποδιστεί η αφαίρεση των κατασκευών τους, μέχρι την έκδοση απόφασης επί των προσφυγών τους.

Τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία θα συνεχιστεί. «Οι ελεγχόμενοι επιχειρηματίες δεν έκαναν φυσικά κάτι πρωτοφανές. Επιχείρησαν να αυξήσουν τον τζίρο των καταστημάτων τους μέσω των συγκεκριμένων κατασκευών, όπως επί σειρά ετών συμβαίνει στο Ηράκλειο. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες ωστόσο, αυτοί που τηρούν τη νομιμότητα και ζητούν ίσους όρους ανταγωνισμού, δεν μπορούν άλλο να αισθάνονται ως οι αφελείς της πόλης. Η παρούσα δημοτική αρχή πιστεύει στο διάλογο και τη συναίνεση, όχι στην καταστολή κι έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μειώσαμε δύο φορές τα δημοτικά τέλη, τους παραχωρήσαμε, όπου ήταν εφικτό, επιπλέον χώρο για τραπεζοκαθίσματα, ενώ βοηθήσαμε δεκάδες επιχειρήσεις να αδειοδοτηθούν. Και δώσαμε σε όλους ικανό χρονικό διάστημα , άνω των δυο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις της κανονιστικής που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2015», δηλώνει ο δήμαρχος σύμφωνα με τον οποίο η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να δημοπρατήσει τον Οκτώβριο ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο. «Παραμένουμε ακόμα και σήμερα ανοιχτοί σε προτάσεις για σημειακές τροποποιήσεις της κανονιστικής, υπό την προϋπόθεση ότι πριν εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Πολεοδομίας και της Αρχαιολογίας», αναφέρει ο κ. Λαμπρινός καλώντας τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες να δείχνουν σεβασμό στη νομιμότητα, «όχι ως προσταγή ή ως ηθικολογία αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού που έτσι κι αλλιώς οφείλουν στους συναδέλφους και τους συμπολίτες τους. Και εντέλει, του σεβασμού που οφείλουμε όλοι στο Ηράκλειο», δηλώνει.

Μάλιστα ζητάει ειλικρίνεια στο ερώτημα: «Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη όπου όλοι οι δημότες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίχως διακρίσεις; Ή σε μια πόλη στην οποία θα κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει αφού όλο και «κάποιος» θα βρεθεί να τον προστατεύσει – μια πρακτική που στο τέλος πάντα λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων; Για εμάς δεν υπάρχει καν δίλημμα. Αυτή η καταστροφική νοοτροπία πρέπει να εκλείψει οριστικά και αμετάκλητα. Μόνο έτσι το Ηράκλειο θα προχωρήσει παρακάτω. Στο βαθμό που μας αναλογεί, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας μέχρι και σήμερα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αλλάξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά… 778 αυθαίρετες κατασκευές σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό έχουν καταγραφεί στις λίστες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας» η  λίστα αναμένεται να μεγαλώσει όταν οι δήμοι της περιοχής στείλουν ακριβή στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ ελέγχουν τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους και στη συνέχεια, αφού εγκριθεί το απαραίτητο κονδύλιο, θα αρχίσουν και οι σχετικές κατεδαφίσεις. Η λίστα σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», περιλαμβάνει σπίτια μέσα σε καταπράσινα δάση, αυθαίρετους πεζόδρομους δίπλα στο κύμα μπαράκια στην παραλία, σιδερένιες και ξύλινες κατασκευές που κόβουν την πρόσβαση στην παραλία, ακόμα και… πίστες πάνω στην άμμο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος μίλησε στη «δημοκρατία», για αυτές τις περιπτώσεις έχουν εκδοθεί ήδη τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης.

Εκτιμάται δε ότι μια κατεδάφιση αυθαιρέτου κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 8.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτά που αντίκρισαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», στην Καβάλα beach bar είχε αυθαίρετη πίστα δίπλα στο κύμα, ενώ στη Χαλκιδική ιδιώτες τοποθέτησαν ως δικές τους… προβλήτες στη θάλασσα.

Στο Ποσείδι κάτοικος δημιούργησε τσιμεντένιο διάδρομο και ντουζιέρα πάνω στο κύμα και στη Χανιώτη λειτουργούσε ένα ολόκληρο παράνομο μπαρ, ενώ στη Φούρκα ένα αυθαίρετο γήπεδο ποδοσφαίρου. Στον Νέο Μαρμαρά αυθαίρετο είναι ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης μια οικία 200 τ.μ στον Όρμο Παναγιάς Χαλκιδικής και δεκάδες σπίτια στην Πιερία. Στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης ταβέρνα που λειτουργεί είναι αυθαίρετη, ενώ το εξωφρενικό είναι το αυθαίρετο κτίσμα εντός αρχαιολογικού χώρου στον Έβρο!

Στη Χαλκιδική έχουν εντοπιστεί 53 αυθαίρετα σε δάσος, στη Δράμα 4, σης Σέρρες 1, στο Κιλκίς 3, στην Πέλλα 43, στην Πιερία 36, στην Ξάνθη 3, στον Έβρο 157, στην Ημαθία 18 και στη Θεσσαλονίκη 45. Οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται και στον αιγιαλό, καθώς στον Έβρο έχουν καταγράφει 5, στην Καβάλα 37, στη Θεσσαλονίκη 62, στη Χαλκιδική 236 και στην Πιερία 3.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας