ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέα εξάμηνη αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες και ζώνες προστασίας  λιμνών και ποταμών ψηφίζεται στη Βουλή, με τροπολογία που... Αυθαίρετα: αναστολή κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς & παραλίες, ενόψει τακτοποίησης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέα εξάμηνη αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες και ζώνες προστασίας  λιμνών και ποταμών ψηφίζεται στη Βουλή, με τροπολογία που αναφέρεται σε «επικείμενη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση» και παραπέμπει στην επαναφορά της δυνατότητας υπαγωγής σε τακτοποίηση και οριστική νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων κατηγορίας 5.

Νεότερη ενημέρωση: Το βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2022, με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, εγκρίθηκε η τροπολογία που δίνει παράταση, μέχρι 31 Μαρτίου 2023, στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής, για έργα που υφίστανται πριν την 9η Μαρτίου 2021, σε αιγιαλούς και παραλίες. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναστολής κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης αφορά κυρίως σε ξενοδοχειακά αυθαίρετα και άλλες εκμεταλλεύσεις σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Παρατείνει τη διατήρηση των αυθαιρέτων, αναγνωρίζοντας σε αυτή την περίπτωση, αδυναμίες των υπηρεσιών της διοίκησης να ανταποκριθούν σε πολεοδομικά θέματα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτοχρόνως προκαλεί αντιδράσεις καθώς καταπατάται ο δημόσιος χώρος και υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν.

Σημειώνεται ότι η νέα τροπολογία, που παρατείνει για έξι μήνες μέχρι 31-03-2023 την αναστολή εκτέλεση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων των συγκεκριμένων κατηγοριών κατατέθηκε με την ίδια αιτιολόγηση, που είχε ψηφιστεί ρύθμιση παράτασης της προηγούμενης προθεσμίας που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Διαδικασίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων

Για τη νέα αναστολή κατεδαφίσεων  αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι δίνεται στους ιδιοκτήτες παράταση προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς «τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που περιόρισαν τη δράση της διοίκησης κατέστησαν αδύνατη προσωρινά ή οδήγησαν στην καθυστέρηση της νομιμοποίησης των εν λόγω έργων» και υπογραμμίζεται ότι «άλλωστε, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, η αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση».

Επανέρχεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5

Σημειώνεται σχετικά ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε  ότι επανέρχεται η δυνατότητα τακτοποίησης μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 για 30 χρόνια. Ταυτοχρόνως θα δίνεται η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης, τόσο των νέων υπαγωγών, όσο και των περίπου 300.000 αυθαιρέτων της ίδιας κατηγορίας, που έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης. Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή, με οκτώ νέες προϋποθέσεις. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Αντιδράσεις για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος

Σημειώνεται ότι οι συνεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις διατήρησης των κατεδαφιστέων αυθαιρέτων  παράλληλα με την ικανοποίηση αιτημάτων ιδιοκτητών κυρίως επιχειρηματιών του τουρισμού προκαλεί κύματα αντίδρασης στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία έχει διαμηνύσει την αντίθεση της με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπογραμμίζοντας σε απόφαση της : «Καμία ανοχή πλέον στην αυθαίρετη κατάλη­ψη δημόσιου χώρου στο νησιά καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, απειλείται το περιβάλλον και δεν προστατεύεται το τουριστικό προϊόν».Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Η νέα τροπολογία

Η νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας», που ψηφίζεται στη Βουλή και προβλέπει ότι αναστέλλεται εκ νέου, μέχρι 31 Μαρτίου 2023 (έληξε την 31η.10.2022), η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για  αυθαίρετα, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Αναλυτικά στην αιτιολογική έκεθση της νέας τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα αναστολή κατεδαφίσεων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες μέχρι 31-03-2023 σημειώνεται ότι: «Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά στην παράταση, μέχρι την 31η.3.2023, της αναστολής εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4782/2021 (9.3.2021) και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών. Τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που περιόρισαν τη δράση της διοίκησης κατέστησαν αδύνατη προσωρινά ή οδήγησαν στην καθυστέρηση της νομιμοποίησης των εν λόγω έργων, με αποτέλεσμα να επίκειται η εκτέλεση των πρωτοκόλλων αυτών στο άμεσο μέλλον, καθώς η αναστολή εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 7 του ν. 4918/2022 έληξε στις 31.10.2022. Αναμένεται, άλλωστε, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, η αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση».

Η νομοθετική ρύθμιση

Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

-«Άρθρο 1 της τροπολογίας Αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής – Τροποποίηση άρθρου 247 ν. 4782/2021

Το άρθρο 247 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) τροποποιείται ως προς την προθεσμία αναστολής της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής και διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 247
Αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής
Αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2023 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας