ecopress
Σε κλοιό ελέγχων και διασταυρώσεων μπαίνει η αδήλωτη και αυθαίρετη ακίνητη ιδιοκτησία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο προσφέρει στους ιδιοκτήτες δύο... Αυθαίρετα: οι “παγίδες” αναδρομικών τελών και προστίμων

Σε κλοιό ελέγχων και διασταυρώσεων μπαίνει η αδήλωτη και αυθαίρετη ακίνητη ιδιοκτησία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο προσφέρει στους ιδιοκτήτες δύο τελευταίες ευκαιρίες:

-Να δηλώσουν στους δήμους μέχρι τις 31 Μαρτίου αδήλωτα ή υποδηλωμένα τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους γλιτώνοντας δημοτικούς φόρους και αναδρομικά τέλη.

-Να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 εκμεταλλευόμενοι σωρεία διευκολύνσεων και εκπτώσεων που παρέχει ο σχετικός νόμος ακόμη και τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών.

Παράλληλα από τις 20 Ιανουαρίου έχει ανοίξει στο taxisnet ειδική εφαρμογή, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αποφεύγοντας τα πρόστιμα που θα προκύψουν εάν βρεθούν εκτεθειμένοι  μετά τις διασταυρώσεις των αρχείων της Εφορίας με τα αρχεία του Κτηματολογίου. Περιουσιολόγιο και Κτηματολόγιο προβλέπεται ότι θα διασυνδεθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Ειδικότερα:

Από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς καταγράφηκε έντονο το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων να αξιοποιήσουν την προθεσμία της 31ης Μαρτίου δηλώνοντας στους δήμους αδήλωτα ή υποδηλωμένα τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους. Σε πολλούς δήμους δημιουργήθηκαν συνθήκες συνωστισμού χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Όμως η «πρόβα» της εφαρμογής της ανησύχησε τους δήμους. Οι διαμαρτυρίες τους για το πλήθος των ενδιαφερομένων πολιτών σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγράφηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι δήμοι από αυτόν το φόρτο και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να παραταθεί η προθεσμία πέραν της 31ης Μαρτίου.

Τι ισχύει για τη δήλωση στους δήμους

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο Δήμο ή το έχει δηλωμένο με μικρότερο εμβαδό από το πραγματικό, καλείται να υποβάλει δήλωση με διορθωμένο Ε9. Όσοι προσέλθουν οικειοθελώς στους Δήμους μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 και δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων τους, δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικές επιβαρύνσεις και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010 – 2019.

Οι ίδιες φοροαπαλλαγές προβλέπονται για όλες τις χρήσεις, όπως γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες – βιοτεχνίες και γενικά κάθε κτίριο που έχει κύρια ή βοηθητική χρήση.

Οι ίδιες φοροαπαλλαγές ισχύουν για ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εφ’ όσον τα μη ηλεκτροδοτούμενα δηλώθηκαν στο δήμο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Η Εφορία δεν… χαρίζει

Οι ιδιοκτήτες που θα διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και τέλη όχι όμως και από τον ΕΝΦΙΑ. Αν μετά τη διόρθωση προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ, αυτός πρέπει να καταβληθεί και μάλιστα αναδρομικά από το 2014.

Αυθαίρετα ως τις 30 Ιουνίου

Έως και σε 100 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τα πρόστιμα νομιμοποίησης οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία της 30ής Ιουνίου 2020.

Η ευκαιρία προσφέρεται με ελκυστικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις, όπως είναι οι μηνιαίες δόσεις των 50 ευρώ, οι μειώσεις 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο και 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου, μειωμένα πρόστιμα και παράβολα, επιπλέον μειώσεις στους ιδιοκτήτες μίας και μοναδικής κατοικίας, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, ανάπηροι κλπ.). Επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας