ecopress
Συντάκτης:  Χαρά Τζαναβάρα Με τέσσερις παρεμβάσεις που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει να εντοπίσει τα αυθαίρετα... Αυθαίρετα: Τέσσερις καίριες παρεμβάσεις από το ΥΠΕΝ σε ευαίσθητες περιοχές

Συντάκτης:  Χαρά Τζαναβάρα

Με τέσσερις παρεμβάσεις που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει να εντοπίσει τα αυθαίρετα που έχουν «ξεφυτρώσει» από δεκαετίες σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι όχθες ρεμάτων, οι παραλιακές ζώνες, τα καμένα και εκχερσωμένα δάση.

Με απόφαση που υπογράφηκε από τον Γιώργο Σταθάκη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3584 Β’), ξεκινά από την επόμενη Δευτέρα (3/9) η συγκρότηση του σώματος ελεγκτών δόμησης που προβλέπει ο νόμος 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ιδιώτες μηχανικούς, ένα είδος «ορκωτών τεχνικών», που θα κάνουν κατά προτεραιότητα δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 5% των δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί με τους προηγούμενους νόμους του 2011 και του 2013. Θα έχουν επίσης αρμοδιότητα να επιβλέπουν την τήρηση των όρων δόμησης σε οικοδομές που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων θα λειτουργήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με βάση τη συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικό δίκτυο για την υποβολή καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές, μέσα από το οποίο οι πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης ώς την έκδοση τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισης.

Από τις 18 Ιουλίου, με άλλη απόφαση του Γιώργου Σταθάκη, είναι πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων που επισυνάπτονται στη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ενός ακινήτου (γονική παροχή, δωρεά, πώληση, κ.λπ.) αλλά και στην έκδοση ή ανανέωση άδειας δόμησης.

Τα στοιχεία του ακινήτου θα προσδιορίζονται από γεωγραφικές συντεταγμένες και, μέσω αεροφωτογραφιών, θα είναι πλέον εύκολο να πιστοποιείται η εγκυρότητά τους και να διαπιστώνεται αν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί.

Με αυτή την απλή ρύθμιση, που θα έπρεπε να ισχύει από χρόνια, θα αποκαλυφθούν τα «αόρατα» ακίνητα που διαφεύγουν και από τις φορολογικές πηγές.

Πρόκειται για οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις στους όρους δόμησης της περιοχής τους, αλλά κάποιοι επιτήδειοι εξαφάνιζαν από τα συμβόλαια μεταβίβασης, έχοντας εξασφαλίσει την κάλυψη και απόφασης του Αρείου Πάγου!

Hλεκτρονική πολεοδομία

Η τέταρτη παρέμβαση αφορά την ηλεκτρονική πολεοδομία, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου η υποβολή των φακέλων για την έκδοση ή αναθεώρηση των αδειών δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέτρο που θα εξασφαλίσει ταχύτητα στις διαδικασίες και κυρίως διαφάνεια. Οι πολεοδομίες, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, τη «χρυσή» εποχή της οικοδομής ήταν οι πρωταθλήτριες του «γρηγορόσημου», όπως είχε κατοχυρωθεί να λέγεται το «λάδωμα» των υπηρεσιών για την έκδοση μιας άδειας.

Υπάρχει όμως και ένας πέμπτος παράγοντας, που αναδεικνύει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Ανδρεδάκης, β’ αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Θεωρώ θετικές τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εντοπισμό και κυρίως τον περιορισμό των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, αλλά εκτιμώ ότι το πιο σημαντικό βήμα που έγινε την τελευταία διετία είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι η προστασία των δασών έχει θεσμοθετηθεί με το Σύνταγμα του 1975, ωστόσο στις αρχές του 2015 είχαν εγκριθεί οι δασικοί χάρτες μόλις για το 0,8% της επιφάνειας της χώρας!

Συμφωνεί πάντως ότι η δημιουργία του σώματος ελεγκτών δόμησης, που ήταν αίτημα του ΤΕΕ από χρόνια, θα επιτρέψει την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων και στην ουσία θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

efsyn.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας