ecopress
 Υπεγράφη η τελική σύμβαση παραχώρησης του  στρατοπέδου Παύλος Μελάς – Ξεκίνησε η διαβούλευση για το Μητροπολιτικό Πάρκο   Υπεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής 27...  Αυτό είναι το σχέδιο για το στρατόπεδο Παύλος Μελάς – Ένα μητροπολιτικό εργαστήρι για τη φύση και τον άνθρωπο

 Υπεγράφη η τελική σύμβαση παραχώρησης του  στρατοπέδου Παύλος Μελάς – Ξεκίνησε η διαβούλευση για το Μητροπολιτικό Πάρκο

 

Υπεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2017 η τελική σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στην έκταση των 350 στρεμμάτων.

Ο  αρχιτέκτονας και συνεργάτης του δήμου Παύλου Μελά, Πρόδρομος Νικηφορίδης, χαρακτήρισε το έργο της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου,  ως ένα από τα τρία σημαντικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία εκατό χρόνια, ενώ τόνισε ότι η απόδοση σε χρήση του χώρου είναι κάτι πολύ δύσκολο, ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία και θετικό κλίμα.

Αναφορικά με τις προθέσεις της ομάδας εργασίας του δήμου για την ανάπλαση του χώρου ο κ. Νικηφορίδης σημείωσε ότι «θα φυτέψουμε πάρα πολλά δέντρα, σε πρώτη φάση προτείνουμε 2.500 δέντρα, θα κάνουμε διάφορες διαμορφώσεις, θα φωτίσουμε τον χώρο, θα τον οριοθετήσουμε, θα γίνουν κάποια αναψυκτήρια και κάποια σημεία ενδιαφέροντος. Η επόμενη φάση είναι τα κτίρια, που εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πάρκο», ενώ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι «η πρώτη φάση του έργου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, αρχές του 2020 αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι για το τέλος του ’19». Παράλληλα ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο  face book παρουσίασε με τεχνική περιγραφή και εικόνες ως εξής:  

 

 

Ένα μητροπολιτικό εργαστήρι για τη φύση και τον άνθρωπο

 

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο που θα αποδοθεί στους πολίτες θα είναι ένας χώρος περιπάτου, ανάπαυσης, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικοποίησης, δράσεων πολλαπλών μορφών και πάνω από όλα ένας τόπος απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα της πόλης μας. Είναι όμως και ένας χώρος εκπαίδευσης και μάθησης, για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Είναι ένα μητροπολιτικό εργαστήρι για τη φύση, τον άνθρωπο, τα ζώα, τη συνύπαρξη και την ειρήνη και οπωσδήποτε τη μνήμη του τόπου και της κοινωνίας μας. Ένας χώρος οριοθετημένος με ισχυρή θέση και υπόσταση, με 1200 υφιστάμενα δέντρα και 2500 που θα φυτευτούν, ένας χώρος πρασίνου που ανάλογος του δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Περίπατοι στη φύση, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, πέργκολες, καθιστικά δημιουργούν ένα πλέγμα διαδρομών και στάσεων. Υφιστάμενοι πευκώνες και σχεδιαζόμενοι ελαιώνες και οπωρώνες με πολλά καλλωπιστικά είναι ο μελλοντικός πλούτος του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ελιές, δαμασκηνιές, καρυδιές, κερασιές, μουσμουλιές, αμυγδαλιές, συκιές, κυδωνιές θα δημιουργήσουν οικεία τοπία της ελληνικής φύσης.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ένας χώρος μνήμης και ιστορικής συνέχειας. Ένα Οθωμανικό στρατόπεδο με εξαιρετικά κτίρια που μνημονεύονται για την αρχιτεκτονική τους από ευρωπαίους περιηγητές στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα στρατόπεδο-φυλακή για πολλούς πατριώτες την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τόπος εκτελέσεων. Οθωμανικά κτίρια, η φυλακή, νεώτερα κτίρια, αποθήκες και μηχανουργία είναι σήμερα το κτιριακό δυναμικό του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

Το Πάρκο δεν είναι μόνο ένας τόπος που εισπράττουμε τη γενναιοδωρία της φύσης, είναι και ένας τόπος έκφρασης. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο οι άνθρωποι ηρεμούν, χαλαρώνουν, χαμογελούν και συζητούν, γίνονται άλλοι άνθρωποι, κάνουν βόλτα, παίζουν, κάνουν ποδήλατο και απολαμβάνουν το φυσικό τοπίο.

Οι Νέοι θα αναζητήσουν με την ορμή που τους διακρίνει λύσεις και διεξόδους στη καθημερινότητα τους, θα μπουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο και θα αναζητήσουν τους δικούς τους χώρους, θα διερευνήσουν τα δικά τους μονοπάτια. Θέλουμε οι Νέοι να βρουν διέξοδο στις αναζητήσεις τους, θέλουμε να παραμείνουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο και να δημιουργήσουν. Πρέπει όμως και να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα.

Μουσεία, μνημεία, Δημοτικά κτίρια και κτίρια υποστήριξης της λειτουργίας του Πάρκου είναι απαραίτητα και έχουν προβλεφτεί. Όλος ο ανοιχτός χώρος του Πάρκου είναι διαθέσιμος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει χαρακτηριστικά κοινής αποδοχής. Όμως, οι ανάγκες δεν περιορίζονται σε υπαίθριους χώρους. Χώροι πολιτισμού, όχι αναγκαστικά στο ρόλο του θεατή είναι αναγκαίοι σε αυτό το Πάρκο. Χώροι έκφρασης νέων και λιγότερο νέων, χώροι συνύπαρξης όλων, όμοιων και διαφορετικών είναι το ζητούμενο. Ένα καταφύγιο για όλους, μία στέγη δημιουργίας και έκφρασης, ένας χώρος εκμάθησης και κοινωνικοποίησης, ένα στέκι για μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι το ζητούμενο.

Το ΜΠΠΜ θα ταξιδέψει τις επόμενες δεκαετίες χιλιάδες νέους ανθρώπους σε ταξίδια γνώσης, εμπειρίας, σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Αθλητισμός, μουσική, χορός, ζωγραφική και γλυπτική, γιόγκα, εργαστήρια ανακύκλωσης, χειροτεχνίας, θέατρο και κινηματογράφος, η ανάγνωση και η αναψυχή συνυπάρχουν, και συνεργούν.

Υπεγράφη η τελική σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλος Μελάς – Ξεκίνησε η διαβούλευση για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Υπεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2017  η τελική σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στην έκταση των 350 στρεμμάτων.

Την  υπογραφή της σύμβασης πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), Αντιστράτηγος Αντώνης Κονδύλης.

Στη διαβούλευση έδωσαν το παρών οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Επίσης, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την παραχώρηση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον ομώνυμο δήμο ανακοίνωσε από τον χώρο του πρώην στρατοπέδου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, σε ειδική εκδήλωση στις Μαρτίου.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης χαρακτήρισε την σημερινή μέρα πολύ σημαντική καθώς «κλείνει ένα κεφάλαιο διεκδίκησης του δήμου το οποίο ήταν ανοιχτό εδώ και 20 χρόνια, και ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο, αυτό της αξιοποίησης, που αποτελεί πρόκληση και στοίχημα για όλους εμάς για έναν υπερτοπικό χώρο πρασίνου και αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού».

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «το έργο έχει χωριστεί σε δύο «φάσεις». Στην πρώτη θα υπάρξει απόδοση σε κοινή χρήση, για την οποία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, έχει θέσει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου με 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το στοίχημα είναι οι μελέτες να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του 2017, αρχές του 2018, ώστε να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα, και σύντομα να μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το πάρκο. Η δεύτερη «φάση» έχει να κάνει με τα κτίρια, τα οποία θα δούμε αργότερα».

«Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι ότι καταθέτουμε το στρατηγικό σχέδιο στην πόλη, και θα έχουμε ένα ικανό χρονικό διάστημα να επικοινωνήσουμε και με τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Παύλου Μελά, και με τους δημότες, αλλά και με όλη τη Θεσσαλονίκη, με τους φορείς και τα κινήματα, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χρόνια τώρα προσπάθησαν να τσιμεντοποιηθεί σε κανένα τετραγωνικό αυτός ο χώρος, και θα μας δώσουν αυτές τις προτάσεις για να καταθέσουμε το τελικό πρόγραμμα» δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τόνισε από την πλευρά του ότι «ο πρωθυπουργός από τον Μάρτιο παρουσία του υπουργού Άμυνας είχε παραχωρήσει αυτό το χώρο, αλλά το γεγονός ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα λαμβανομένου υπόψη του πολυδαιδάλου της ελληνικής νομοθεσίας και γραφειοκρατίας, ολοκληρώθηκαν μια σειρά διαδικασίες ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για το στρατηγικό σχέδιο».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς αυτός να είναι χώρος ψυχαγωγίας και πρασίνου, αυτό που καλούμε συνήθως μητροπολιτικό πάρκο, να γίνει ένας χώρος που θα χαίρεται όλη η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα η περιοχή του Παύλου Μελά» ενώ δήλωσε ότι «χρειάζεται συνεργασία όλων, της Περιφέρειας, του δήμου, της κεντρικής κυβέρνησης. Και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σας βεβαιώνω ότι θα είναι εδώ για να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση των υπόλοιπων πρώην στρατοπέδων της περιοχής της Θεσσαλονίκης ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι «έχουμε έναν συγκεκριμένο νόμο με τον οποίο πηγαίνουμε να έχουμε για αξιοποίηση των χώρων που δεν χρειάζεται πια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάποια από αυτά θα αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες, άλλα θα έχουν και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα δοθεί το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα στην περιοχή της κεντρικής Λαχαναγοράς, ενώ είναι στην τελευταία φάση το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, και θα αρχίσουμε να συζητάμε και για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πρώην στρατόπεδο Καρατάσου».


Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη πολύ μεγάλη παρέμβαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία ξεκινάει, ενώ ανακοίνωσε την έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου από το Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ταυτόχρονα αρχίσει να ωριμάζουν και τα προαπαιτούμενα όσον αφορά τον σχεδιασμό και το χωρικό σχέδιο.

«Πρέπει να συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει ώστε να είναι ένας χώρος βιώσιμος, ασφαλής, περιβαλλοντικά και βιοκλιματικά σωστός. Είναι σημαντικό το ότι συζητιούνται πριν αρχίσουν. Φαίνεται ότι χρειάζεται σαν πόλη να δημιουργούμε ιδέες και οράματα, που δεν το έχουμε. Η περίπτωση με το Παύλου Μελά είναι να δημιουργήσουμε όραμα από τα κάτω» τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζονται στην πόλη ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη έχουμε έναν προγραμματισμό για την διεύρυνση των δημόσιων χώρων που θα αποδοθούν, και ταυτόχρονα ένα σχέδιο που οφείλουμε προς τη δυτική Θεσσαλονίκη για μια ευρύτερη ανάπλαση που θα συνδέεται και με την προστασία του περιβάλλοντος. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο για τον φορέα του Θερμαϊκού, παράλληλα άνοιξε η συζήτηση για το στρατόπεδο Κόδρα, και θα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε για την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου με 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη να αναζητηθούν επιπλέον τρόποι χρηματοδότησης του έργου, ώστε «να είναι ένα πάρκο βιώσιμο, που να μπορεί να συντηρείται». Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική συνεργασία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα βήματα της διαβούλευσης που ξεκίνησε με αυτή την εκδήλωση περιλαμβάνονται ειδικές συνεδριάσεις των δημοτικών συλλογικών οργάνων, καταγραφή των απόψεων όλων των δημοτικών παρατάξεων, ημερίδες-στρογγυλά τραπέζια και συναντήσεις με φορείς, κινήματα αλλά και απλούς πολίτες.

Ο Στ. Καλαφάτης βουλευτής ΝΔ, πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε την στήριξη του στο εγχείρημα  για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα μεγάλο στοίχημα που φαίνεται ότι κερδίζεται, όχι μονάχα για τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, και νιώθω ότι θα αποβεί προς όφελος των πολιτών». Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι:

-«Είναι η απόδοση μιας μαχόμενης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, και από προηγούμενες κυβερνήσεις ιδιαίτερα. Έχουν την υπογραφή των Στρατιωτικών Αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επικύρωσης μιας συμφωνίας που τελικά αποβαίνει προς το καλό των πολιτών. Με δεδομένο και το γεγονός της εξασφάλισης των οικονομικών πόρων που είναι απαραίτητοι για να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή, νιώθω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα που φαίνεται ότι κερδίζεται, όχι μονάχα για τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, και νιώθω ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος των πολιτών. Ανοιχτοί χώροι, χώροι άθλησης ενδεχομένως, χώροι για μικρά παιδιά, πράσινο πολύ, νομίζω ότι το χρειάζεται η πόλη».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας